Strona 4 z 152 PierwszyPierwszy ... 234561454104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Coś już napisał Awatar kompi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rocher Zobacz posta
    ~kompi a czy zamias żyrantów nie możesz przedstawić oświadczenia notarialnego o poddaniu się egzekucji na okresloną kwotę? Wiem, że tak można zrobić w przypadku dofinansowania z UP, może z środków unijnych tez można
    Nie wiem, przy składaniu podania musiałem mieć żyrantów którzy razem ze mną podpisywali umowę na 12 miesięcy.
    Z zakupami jest tak ze najpierw dajesz im listę co chcesz kupić z kwotami i dopiero ci kase przeleją. Trochę to trwa. Jeśli się ceny zmienią to jest problem bo jeśli coś zdrożeje to dopłacasz z własnej kasy bo nie możesz wydać więcej.
    Mi robili całą kwotę na grupy np. na meble mogłem przeznaczyć np. 600zł, na komputer nie więcej niż 3 tys. Ja chciałem stacjonarny i laptopa to musiałem się tłumaczyć po co mi dwa kompy i musiałem udowodnić ze jest mi niezbędny.
    Więc nie mozna sobie kupiwać byle czego bo z wszystkiego się tłumaczysz. Ale udało sie.
    http://pano360.pl |
    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

mozna tez sie poddac egzekucji.

co do kontroli to chyba faktycznie co rejon to inne zasady. ja mialem kontrole 2 razy z UP. raz na samym poczatku gdzie sprawdzili czy sprzet na ktory dostalem dofinansowanie faktycznie kupilem i drugi raz w 11 miesiacu, sprawdzali czy sprzet dalej jest. za kazdym razem umawiali sie ze mna telefonicznie takze jest czas sie przygotowac.
    G11 / eos 33 + bp300 / speedlight 270ex / 50 1,8 / 70-300 / 35-80

rocher
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kompi Zobacz posta
    Nie wiem, przy składaniu podania musiałem mieć żyrantów którzy razem ze mną podpisywali umowę na 12 miesięcy.
    Z zakupami jest tak ze najpierw dajesz im listę co chcesz kupić z kwotami i dopiero ci kase przeleją. Trochę to trwa. Jeśli się ceny zmienią to jest problem bo jeśli coś zdrożeje to dopłacasz z własnej kasy bo nie możesz wydać więcej.
    Mi robili całą kwotę na grupy np. na meble mogłem przeznaczyć np. 600zł, na komputer nie więcej niż 3 tys. Ja chciałem stacjonarny i laptopa to musiałem się tłumaczyć po co mi dwa kompy i musiałem udowodnić ze jest mi niezbędny.
    Więc nie mozna sobie kupiwać byle czego bo z wszystkiego się tłumaczysz. Ale udało sie.
    Bo o tym, że żyrantów można zastapić aktem notarialnym o poddaniu się egzekucji nikt w UP nie mówi, ja się dowiedziałam od innych ludzi, którzy w tym samym czasie dostali dotację. Upewniłam się w UP i rzeczywiście się okazało, że żyranci to jedna z dwóch możliwości zabezpieczenia pożyczki. Tak więc warto się o to spytać w swoim UP.
    Sprawa druga, ja nie musiałam się tłumaczyć z kasy, widocznie mój biznes plan (dośc obszerny) dołączony do standardowego urzedowego formularza wystarczająco urzedniczkom nakreslił temat.
    Wydaje mi się, że przy składaniu wniosku bądz tez pisaniu bizes planu przy staraniu się o to dofinansowanie, warto wcisnąć do "wkładu własnego" co tylko się da z tego co już posiadamy.

U mnie proces otrzymania dotacji przebiegł bezproblemowo, złożyłam dokumenty, dostałam decyzje, poszłam na kurs, kasa wpłynęła na konto a ja teraz się ciesze nowymi "zabawkami"

Życzę wszystkim, którzy w tym roku się starają, by poszło równie gładko jak u mnie

Domyślnie

Jeśli dostaniesz dotacje to 30% musisz mieć własnego wkładu
    np. dostajesz 10 tys. to musisz wykazać że 3 tys. dodadkowo zainwestowałeś w firmę.
    A ile ci kasy dadzą zależy od biznesplanu, ilości chętnych i srodkach jakimi dysponuje dany UP. U mnie dawali 11 tys.
    wkład własny musisz już uwzględnić we wniosku który składasz tylko ze wkład własny to nie moze być kasa tylko juz posiadany sprzęt.

A kasy dadza tyle ile jest w biznes planie nie moga dac mniej. jak nie mają tyle to nie dadzą wogóle.

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Tylko czy profil zakładanej firmy a wykonywanej pracy na umowie zleceniu będzie musiał być zblizony czy traktowac to jako usługi
    to jest tak ze jak napiszesz na rachunku dla firmy poprostu "usługi" i tej firmie bedzie pasić to nikt nie sprawdzi co im za usługi świadczyłeś.

Warunek dotacji jest taki że nie mozesz pozostawać z byłym pracodawcą w stosunku pracy, upewnij się dokładnie bo juz nie pamiętam albe było coś takiego ze były pracodawca nie moze być twoim 100% żródłem dochodu.
    A to czy profil prowadzenia działalności jest zbliżony czy taki sam nie ma znaczenia bo i tak mozesz świadczyć takie usługi jakie sobie wpiszesz w PKD
    nie ma czegoś takiego w umowie ze pracodawca były nie może byc jedynym żródłem dochodu bynajmniej ja nic takiego nie znalazłem.
    A kod PKD musisz wpisać w prfil tylko taki jak masz w biznes planie nie mozesz dac kilku jeśli masz tylko jeden we wniosku sprawdziłem sam bo wniosek miałem na jeden a działalność kilka i musiałem wykreślać. (ale poźniej znow mozńa dopisac i nikt o niczym nie wie - choć to nielegalne i mozna stracić dofinansowanie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    a czy jak tos juz wczesniej zalozyl dzialanosc gospodarcza (tak jak ja w listopadzie) i ma umowę o współpracę, to moze sie zalapac jeszcze na dofinansowanie? przed zalozeniem dzialoanosci gospodarczej nie bylem zarejestrowany jako bezrobotny.
    Nie ta dotacja jest na OTWARCIE działalności gospodarczej, ewentualnie teraz mozęsz dostać na utworzenie nowego stanowiska pracy - czyli byś musiał kogoś zatrudnić płacic za niego zus etc. (a kasa jest taka sama jak na otwarcie działalności)

Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
    a czy są kontrole w siedzibie firmy??
    bo np. zarejestruje dziallanosc w mieszkaniu rodziców a mieszkam sam gdzie indziej i sprzęt wzięty za pieniadze z dotacje bedzie jakby porozrzucany w roznych miejscach.
    czy moge miec problem ze w razie kotroli nie bedzie mnie ani sprzetu w siedzibie??
    Teoretycznie kontrola powinna byc w siedziby przed przyznaniem wniosku - mi powiedzieli zę będzie ale nie miałem kolega tez nie miał. wiec pewnie jak im się chce iśc to idą i kontrolują ale co mają kontrolowac jak firmę mam w prywatnym mieszkaniu i tu nie bede przyjmował klientów.. to takie dosć umowne jest to kontrolowanie.

Cytat Zamieszczone przez rocher Zobacz posta
    czy zamias żyrantów nie możesz przedstawić oświadczenia notarialnego o poddaniu się egzekucji na okresloną kwotę? Wiem, że tak można zrobić w przypadku dofinansowania z UP
    Tak można, są 3 formy zabezpieczenia przez UP na oddanie kasy: żyranci, poświadczenie notarialne i coś jeszcze:d nie pamietam

http://www.pup.slupsk.pl/publikacje/...ulamin2007.pdf - regulamin dotacji

http://www.pup.slupsk.pl/publikacje/n_srodki.php rozporządzenia ministrów o dotacji tej.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

nie ma czegoś takiego w umowie ze pracodawca były nie może byc jedynym żródłem dochodu bynajmniej ja nic takiego nie znalazłem.
    Nie ma - urzędowi pracy to lata, ale ZUS nie. I nam nie powinno. A chodzi o to, żeby płacić ten najniższy, czyli coś ponad 300 zł, a nie ten wyższy, czyli ok. 800 zł. Ten niższy przysługuje tylko wtedy, jeśli nie pracujemy/będziemy pracować dla pracodawcy, z którym byliśmy związani umową na etat - odpowiednie oświadczenie wypełniamy w ZUS. Ot, takie zabezpieczenie ZUS, żeby pracodawcy za bardzo nie kombinowali i płacili pełny ZUS (bo przecież mógłby się dogadać z pracownikiem, ten zakłada działalność i płaci 300 zł ZUS - różnica 500 zł to już coś...).
    Cytat Zamieszczone przez kompi
    Jeśli się ceny zmienią to jest problem bo jeśli coś zdrożeje to dopłacasz z własnej kasy bo nie możesz wydać więcej.
    Można wydać więcej, chodzi o to, żeby nie wydać mniej. Choć, pewnikiem to zależy od poszczególnych PUPów...

choć to nielegalne i mozna stracić dofinansowanie
    Jest jeszcze jeden trik, dzięki któremu można trochę kasy wydać, hmmm, inaczej. Np. znajomy chce kupić laptopa - to wpisujemy go do wniosku. Kupujemy laptopa na firmę (za kasę znajomego, więc i oddajemy mu lapka of corz...). My cieszymy się dodatkową kaską (2 kafle to nie byle co - można kupić 1 całkiem niezłe szkło).

Ponad 2 lata i setny post...
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Odswieze nieco temat.

Ktos w tym roku cos dzialal w temacie ? Ciagle czekam az pojawi sie wniosek na stronie urzedu i lipa. Ponadto mialo byc wiecej kasy a wychodzi ze bedzie podobnie , 5x srednie wynagrodzenie , poki co za III kwartal niecale 3000 zl wiec 15000zl , a niestety ceny polecialy i problem heh.

Druga sprawa czy ktos probowal/kupowal uzywany sprzet i czy to ma sens generalnie jesli chodzi o kwestie zalatwiania tego , osoba ktora sprzedaje pomimo wystawienia umowy kupna-sprzedazy powinna miec papierek/dowod zakupu sprzetu ktory sprzedaje czy obejdzie sie ?
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    ..dotacja jest na OTWARCIE działalności gospodarczej, ewentualnie teraz mozęsz dostać na utworzenie nowego stanowiska pracy - czyli byś musiał kogoś zatrudnić płacic za niego zus etc. (a kasa jest taka sama jak na otwarcie działalności)
    Czy zatrudniając nowego pracownika, dostając dofinansowanie musimy spełnić jakieś wymagania? Mam na myśli, czy podobnie jak z otwarciem działalności gospodarczej musimy tego pracownika zatrudniać minimum rok czasu?
    Czy taka dotacja przysuguje za każdne nowo utworzone stanowisko pracy?
    .

Domyślnie

Najlepiej, jakbyś spytał się w swoim PUP'ie(każdy ma swój regulamin), ale z tego co pamiętam, to musisz zatrudnić pracownika na minimum 24 miesiące (w przypadku małej firmy) i 36 (przy średniej).

Pozdrawiam,
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Odswieze nieco temat.

Ktos w tym roku cos dzialal w temacie ? Ciagle czekam az pojawi sie wniosek na stronie urzedu i lipa. Ponadto mialo byc wiecej kasy a wychodzi ze bedzie podobnie , 5x srednie wynagrodzenie , poki co za III kwartal niecale 3000 zl wiec 15000zl , a niestety ceny polecialy i problem heh.

Druga sprawa czy ktos probowal/kupowal uzywany sprzet i czy to ma sens generalnie jesli chodzi o kwestie zalatwiania tego , osoba ktora sprzedaje pomimo wystawienia umowy kupna-sprzedazy powinna miec papierek/dowod zakupu sprzetu ktory sprzedaje czy obejdzie sie ?
    na wniosek nie czekaj na stronie bo żadko się pojawia poprostu idz i zapytaj.

a ceny narazie nie zmienili

co do sprzetu uzywanego to tylko umowa starczy.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wniosek jednak jest takze wszystko ok. Niestety nadal jest 15k pomimo glosow i info ze ma byc wiecej ech.

Co do umowy dopytam sie , mam wypisane co musze wyjasnic to i o to bede meczyl , jesli tylko umowa wystarczy to dobrze ;].
    no comment...

Strona 4 z 152 PierwszyPierwszy ... 234561454104 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów