Cytat Zamieszczone przez kompi Zobacz posta
Jeśli dostaniesz dotacje to 30% musisz mieć własnego wkładu
np. dostajesz 10 tys. to musisz wykazać że 3 tys. dodadkowo zainwestowałeś w firmę.
A ile ci kasy dadzą zależy od biznesplanu, ilości chętnych i srodkach jakimi dysponuje dany UP. U mnie dawali 11 tys.
wkład własny musisz już uwzględnić we wniosku który składasz tylko ze wkład własny to nie moze być kasa tylko juz posiadany sprzęt.

A kasy dadza tyle ile jest w biznes planie nie moga dac mniej. jak nie mają tyle to nie dadzą wogóle.

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
Tylko czy profil zakładanej firmy a wykonywanej pracy na umowie zleceniu będzie musiał być zblizony czy traktowac to jako usługi
to jest tak ze jak napiszesz na rachunku dla firmy poprostu "usługi" i tej firmie bedzie pasić to nikt nie sprawdzi co im za usługi świadczyłeś.

Cytat Zamieszczone przez kompi Zobacz posta
Warunek dotacji jest taki że nie mozesz pozostawać z byłym pracodawcą w stosunku pracy, upewnij się dokładnie bo juz nie pamiętam albe było coś takiego ze były pracodawca nie moze być twoim 100% żródłem dochodu.
A to czy profil prowadzenia działalności jest zbliżony czy taki sam nie ma znaczenia bo i tak mozesz świadczyć takie usługi jakie sobie wpiszesz w PKD
nie ma czegoś takiego w umowie ze pracodawca były nie może byc jedynym żródłem dochodu bynajmniej ja nic takiego nie znalazłem.
A kod PKD musisz wpisać w prfil tylko taki jak masz w biznes planie nie mozesz dac kilku jeśli masz tylko jeden we wniosku sprawdziłem sam bo wniosek miałem na jeden a działalność kilka i musiałem wykreślać. (ale poźniej znow mozńa dopisac i nikt o niczym nie wie - choć to nielegalne i mozna stracić dofinansowanie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
a czy jak tos juz wczesniej zalozyl dzialanosc gospodarcza (tak jak ja w listopadzie) i ma umowę o współpracę, to moze sie zalapac jeszcze na dofinansowanie? przed zalozeniem dzialoanosci gospodarczej nie bylem zarejestrowany jako bezrobotny.
Nie ta dotacja jest na OTWARCIE działalności gospodarczej, ewentualnie teraz mozęsz dostać na utworzenie nowego stanowiska pracy - czyli byś musiał kogoś zatrudnić płacic za niego zus etc. (a kasa jest taka sama jak na otwarcie działalności)

Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
a czy są kontrole w siedzibie firmy??
bo np. zarejestruje dziallanosc w mieszkaniu rodziców a mieszkam sam gdzie indziej i sprzęt wzięty za pieniadze z dotacje bedzie jakby porozrzucany w roznych miejscach.
czy moge miec problem ze w razie kotroli nie bedzie mnie ani sprzetu w siedzibie??
Teoretycznie kontrola powinna byc w siedziby przed przyznaniem wniosku - mi powiedzieli zę będzie ale nie miałem kolega tez nie miał. wiec pewnie jak im się chce iśc to idą i kontrolują ale co mają kontrolowac jak firmę mam w prywatnym mieszkaniu i tu nie bede przyjmował klientów.. to takie dosć umowne jest to kontrolowanie.

Cytat Zamieszczone przez rocher Zobacz posta
czy zamias żyrantów nie możesz przedstawić oświadczenia notarialnego o poddaniu się egzekucji na okresloną kwotę? Wiem, że tak można zrobić w przypadku dofinansowania z UP
Tak można, są 3 formy zabezpieczenia przez UP na oddanie kasy: żyranci, poświadczenie notarialne i coś jeszcze:d nie pamietam

http://www.pup.slupsk.pl/publikacje/...ulamin2007.pdf - regulamin dotacji

http://www.pup.slupsk.pl/publikacje/n_srodki.php rozporządzenia ministrów o dotacji tej.