Strona 54 z 152 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to moze poczytaj temat bo sa tu odpowiedzi na twoje pytania jak to wyglada

konczysz 18 lat mozesz sie rejestrowac jako bezrobotny ( o ile mi wiadomo jedynie podstawowka jest obowiazkowa ) , tylko jesli uczysz sie w liceum/studia dzienne - nie mozesz byc bezrobotnym
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

jest możliwość dostać dotacje Europejską a nie z UP jak się jest studentem. nie jest to 18k a ok. 40k no i jest dużo trudniej ją dostać ale można się o nią starać będąc studentem lub nawet zatrudnionym.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Z tymi 40k z UE też nie jest za pięknie jakby się wydawało. Z ciekawości zaszedłem ostatnio do centrum informacji (czy jakoś tak) w Sandomierzu i kiedy przyszedł czas składania wniosków: przyjęli ich 260 >>> następnie wybrali 60 >>> po czym dotację przyznano 30 osobom. Dodatkowo nie dostaje się całości pieniędzy jakie człowiek potrzebuje, a bodajże 60-70% (raczej 60).
    Tak na odczepnego zapytałem się jakby to było z fotografią. Nie mając w planach/biznesplanie żadnego studia itp szanse baaardzo maleją. Najlepsze jest to jak powiedziałem, że terenem działania byłaby cała Polska. Gościu popatrzył dziwnym wzrokiem i odp. że wtedy szanse są praktycznie zerowe - ogólnie rzecz ujmując: wg urzędników większe szanse zarówno na dotację jak i utrzymanie się na rynku ma fotograf, który klientów szuka jedynie w jednym mieście
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a co w tym dziwnego ? oni nie wiedza ze fotograf slubny moze po polsce jezdzic... w ich przekonaniu fotograf ma zaklad 4m na 4m , i klepie fotki do legitki... plytko mysla i tak to sie konczy

z tym ze dostaje sie 60% to chyba nie ta dotacja ( takie warunki sa w wypadku posiadania firmy i checi rozwoju - trzeba miec srodki wylozyc je , po czym zwracaja 60-70% bodaj )

a tu jest 40k , ale jesli uznaja ze tyle ci zbedne bo np tego nie trzeba kupic dadza 35k
    no comment...

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam jeszcze pytanko co do dofinansowania z urzędu pracy. Aby przedstawić mój wkład własny muszę mieć faktury vat na sprzęt czy wystarczą zwykłe paragony? Faktur niestety na nic nie brałem.
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nic nie musisz miec , opisujesz co masz ewentualnie , a papiery to na kursy/szkolenia itp motywy poswiadczajace jakies twoje wybitne zdolnosci

ja dalem papiery z kursow komp. zwiazanych z projektowaniem... zawsze cos
    no comment...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Heheheheh nie kombinuj

I tak- FV nie musi Ci nikt wystawiać, jedynie umowa kupna-sprzedaży, idziesz do UC, bierzesz jakiś tam kwitek zapomniałem nazwy (jak powiesz o co chodzi to Ci dadzą właściwy) wypełniasz go, składasz podpisy wraz z kumplem - "właścicielem" sprzętu i odnosisz do UC, płacisz podatek i to wszystko.
    a u mnie w UP to nie przejdzie

dzwoniłem przed chwilą się dowiadywać i na sprzęt używany musi być faktura albo rachunek niestety.

UP Częstochowa

ps. może ma ktoś z was jakiś komis albo sklepik i chciałby i mógłby mi pomóc i przy okazji oczywiście troszkę zarobić.
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 30-12-2009 o 14:56
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Proszę o radę tych, którzy którzy są już po i mają doświadczenie w tym temacie.

Jaką formę opodatkowania najlepiej wybrać?

Jakie są wady i zalety danej formy?

czy można wystawiać faktury VAT? Czy można wykonywać usługi dla firm?

W zakresie usług foto chciałbym robić nie tylko okolicznościówkę, ale także fotki reklamowe, usługi foto dla firm itp. (wszystko co się da z zakresu foto.) (PS. niedawno miałem telefon o foto do katalogu płaszczy kolekcja wiosna-lato niestety potrzebna była faktura VAT, a ja nawet działalności jeszcze nie mam...)

chciałbym mieć także możliwość rozliczania na tą działalność innych żeczy jak np. dochody ze strony www z ogłoszeniami, wykonywanie stron www itp.

jak forma będzie najlepsza, przy założeniu że na początku (w pierwszym roku) zleceń będzie bardzo mało...
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Jaką formę opodatkowania najlepiej wybrać?
    Jakie są wady i zalety danej formy?
    Nie ma najlepszej formy opodatkowania. Każda ma swoje wady i zalety.

Polecam zacząć od podstawowej lektury:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek...B3b_fizycznych

W skrócie są 3 formy opodatkwania dla osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą:
    - karta podatkowa
    - ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
    - opadatkowanie na zasadach ogólnych

Karta podatkowa dotyczy głównie osób, które prowadzą działalność opartą na tzw. zawodach wolnych, czyli lekarzy, prawników, czy nawet fotografów prowadzących jeden typ działalności związany z jedną branżą.

Zalety:
    - stała kwota podatku uzależniona od wielkości miasta, w której wykonuje się działalność (pomniejszona o część kosztu składki zdrowotnej) niezależna od wysokości przychodów. Czyli wykonując tylko i wyłącznie działalność fotograficzną możesz zarabiać 1 mln złotych, a podatku płacisz np. 400 zł co miesiąc.

Wady:
    - co miesiąc trzeba płacić podatek jako taki, niezależnie czy ma się straty, czy ma się zyski, co nie każdemu na początku jest na rękę.

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych przeznaczony jest (wg mnie) dla osób, których działalność jest dosyć nieregularna. Czyli raz mają przychody, innego miesiąca nie mają przychodów itd. Wtedy podstawą opodatkowania jest wysokość przychodu uzyskanego. Podatek jest procentem od uzyksanego przychodu. Czyli jak zarabiamy dużo, to płacimy dużo Państwu. Jak zarabiamy mało, albo nic, to stosunkowo mało, albo nic płacimy Państwu.

Zalety:
    - jak zarabiamy to płacimy podatki (i to dosyć sporo), jak nie zarabiamy to nie płacimy

Wady:
    - nie można uwzględnić poniesonych kosztów uzyskania przychodu do odliczenia podatku.

Opodatkowanie na zasadach ogólnych jest przeznaczone dla osób, które prowadzą kilka różnych profili działalności jednocześnie np. fotografia, projektowanie stron, działalność agencji reklamowych itp. W tym typie opodatkowania podatek płacony jest od zysku jaki generuje firma, czyli od przychodu firmy odejmujemy koszty i jeżeli coś zostanie to od tej kwoty płacimy podatek.

Są dwa rodzej opodatkowania na zasadach ogólnych:
    - skala podatkowa
    - podatek liniowy

Skala podatkowa, płaci się 18% podatku minus ulga podatkowa (556,02 zł). Przy podatku liniowym płaci się po prostu 19%.

Zalety skali podatkowej:
    - można uwzględniać koszty przy obliczaniu podatku.
    - wartość podatku obniża się o wartość ulgi podatkowej

Wady:
    - większy bajzel z liczeniem podatku

Zalety podatku liniowego:
    - można uwzględniać koszty przy obliczaniu podatku.
    - mniejszy bajzel z liczeniem podatku, łatwo obliczyć konkretną wartość podatku bez zbędnych pomyłek

Wady:
    - nie ma ulgi podatkowej, tak jak jest to przy skali podatkowej

Przykład z życia:
    Przychód firmy wyniósł 10 000 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 9 000 zł.

- przy wyborze karty podatkowej zapłaciłbyś stałą kwotę np. (nie wiem ile wynosi wysokość podatku dla usług fotograficznych) 400 zł minus 197 zł składki zdrowotnej, czyli dla przykładu jakieś 203 zł. Jest to kwota niezależna od przychodów, kosztów i zysków firmy.

- przy wyborze ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, zapłaciłbyś 20% (chyba taka jest stawka dla usług fotograficznych) wysokości przychodu, czyli 2000 zł. Kwota ta zależna jest od wysokości przychodów. Koszty nie mają wpływu na wysokość podatku.

- przy wyborze opodatkowania na zasadach ogólnych, wysokość podatku wyniosłaby, po odjęciu kosztów od przychodu odpowiednio:
    1.) Skala podatkowa, 18% od 1000 zł zysku to 180 zł, minus ulga podatkowa, czyli 0 zł.

2.) przy wyborze podatku liniowego ,19% od 1000 zł, czyli 190 zł.

czy można wystawiać faktury VAT? Czy można wykonywać usługi dla firm?

W zakresie usług foto chciałbym robić nie tylko okolicznościówkę, ale także fotki reklamowe, usługi foto dla firm itp. (wszystko co się da z zakresu foto.) (PS. niedawno miałem telefon o foto do katalogu płaszczy kolekcja wiosna-lato niestety potrzebna była faktura VAT, a ja nawet działalności jeszcze nie mam...)
    To jest największy problem osób, które nie prowadzą działalności gospodarczej - podatek VAT.

Jeżeli jesteś osobą rozpoczynającą działalność gospodarczą, możesz wybrać na samym początku czy chcesz być VATowcem, czy nie. Czyli czy chcesz płacić podatek VAT od swoich usług, czy też nie. Podatek VAT jest potrzebny osobom, które moją sporo kosztów obarczonych podatkiem VAT, aby następnie te osoby mogły sobie ten podatek odliczyć (nie będę się zagłębiać jak to robić, gdyż temat VATu jest istną kobyłą i nie da się tego napisać w paru zdaniach).

Ale wracając konkretnie do Twojego pytania. Tak będziesz mógł wystawiać faktury lub rachunki. Różnica jest taka, że jeżeli zdecydujesz się zostać VATowcem, to będziesz wystawiać Faktury VAT. Jeżeli nie zostaniesz Vatowcem, to będziesz wystawiać po prostu rachunki (takie same dowody księgowe jak faktury VAT tylko nie obarczone dodatkowym narzutem jaki jest podatek VAT). Zakładając czysto hipotetycznie, że zostajesz VATowcem. Czyli do swoich usług musisz dodać 22%, które to będziesz oddawać Urzędowi Skarbowemu.

Przykład jak to wygląda z podatkiem VAT i bez:

Jakaś konkretna usługa wykonania Twoich zdjęć wynosi 1 000 zł.

Jeżeli jesteś VATowcem, to do tej kwoty musisz doliczyć 22% (w przypadku usług fotograficznych), czyli wychodzi 1 220 zł. Jeżeli robisz zdjęcia dla firm to sprawa jest dosyć prosta, gdyż sporo firm jest VATowcami i dzięki temu będą w stanie sobie ten podatek później odliczyć (czyli w jakiś sposob stajesz się bardziej atrakcyjny dla firmy). Czyli inne firmy interesuje kwota netto - 1 000 zł.

Jednak sytuacja się zmienia, w momencie, kiedy robisz zdjęcia dla osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, jak np. pary młode. W momencie, kiedy umawiasz się z parą, że zrobisz im ślub za 1 000 zł, a oni do tego zażyczą sobie fakturę VAT na usługę. To nagle się okazuje, że zamiast zarobić 1 000 zł netto od tego 1 000 zł musisz jeszcze obliczyć podatek VAT, który musisz odjąć od tej kwoty, a następnie oddać Urzędowi Skarbowemu. Czyli netto wychodzi ok 820 zł plus 180 zł podatku VAT. Jednak jak stwierdzisz, że Ty chcesz 1 000 zł plus podatek, to para młoda musi dodatkowo zapłacić podatek VAT, czyli 220 zł, a łączna kwota usługi wyniesie nie 1000 zł, a 1220 zł (czuly mniej atrakcyjnie dla pary młodej).

Sytuacja jest trochę inna jeżeli nie jesteś VATowcem, czyli wystawiasz zwykłe faktury lub rachunki.

W przypadku firm, wystawiasz rachunek na 1000 zł. Firma, która od Ciebie tą usługę kupuje, zaksięguje sobie to w koszty, ale nie odliczy sobie podatku VAT. Czyli robisz się trochę mniej atrakcyjny dla firm.

Z drugiej strony, robiąc zlecenie dla pary młodej, która życzy sobie rachunku na usługę, wystawiasz po prostu rachunek na 1000 zł bez dodatkowego obciążania finansowego. Czyli robisz się bardziej atrakcyjny dla klienta indywdiualnego.

chciałbym mieć także możliwość rozliczania na tą działalność innych żeczy jak np. dochody ze strony www z ogłoszeniami, wykonywanie stron www itp.
    rzeczy

jak forma będzie najlepsza, przy założeniu że na początku (w pierwszym roku) zleceń będzie bardzo mało...
    W przypadku kilku profilów prowadzenia działalności praktycznie nie mozesz wybrać niczego innego poza ogólną formą opodatkowania. Wybór będziesz miał czy chcesz formę opodatkowania opartą na Skali czy Podatku liniowym oraz czy chcesz zostać VATowcem, czy też nie.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja jestem na książce przych.-rozch.
    VATowcem nie jestem, robiłem już zlecenia dla firm - oni rachunki też przecież przyjmują tylko, że ew. mogą marudzić bo im się nie chce jeżeli są VATowcami bo łatwiej im się z faktur rozliczać niż z rachunków.
    A faktury/rachunki za działania firmy możesz wystawiać na wszystko na co masz uprawnienia zgodnie z numerami PKD jakie masz przypisane.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 54 z 152 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów