Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: jaki obiektyw czy canon 10-22 czy tokina 11-16

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    A tak apropos to jakies 1.5 roku temu jak mialem 30D to kupilem 10-22 za 1600zł z hongkongu nowego
    a powiedz mi - tak z ciekawosci - bo i tak nie wplynie to na moja decyzje zakupu... czy w C10-22 tubus rusza sie podczas zmiany ogniskowej?
    oczywiscie mam swiadomosc, ze ten obiektyw nie jest uszczelniona konstrukcja typu 17-40 ale mimo wszystko nie doszukalem sie nigdzie informacji na ten temat.
    sigme 10-20 mialem w rece i wiem, ze tubus sie wysowa, co chcac nie chcac sprzyja zasysaniu kurzu do wewnatrz
    jak to sie ma w przypadku C10-22? nie miales problemow z zasysaniem brudu?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    a powiedz mi - tak z ciekawosci - bo i tak nie wplynie to na moja decyzje zakupu... czy w C10-22 tubus rusza sie podczas zmiany ogniskowej?
    oczywiscie mam swiadomosc, ze ten obiektyw nie jest uszczelniona konstrukcja typu 17-40 ale mimo wszystko nie doszukalem sie nigdzie informacji na ten temat.
    sigme 10-20 mialem w rece i wiem, ze tubus sie wysowa, co chcac nie chcac sprzyja zasysaniu kurzu do wewnatrz
    W Canonie 10-20 konstrukcja została zaprojektowana w taki sposób, że zarówno podczas ogniskowania, jak i zmiany ogniskowej wszystkie elementy ruchome znajdują się wewnątrz obudowy, która swoich zewnętrznych rozmiarów nie zmienia. Czyli nie powinno być kłopotów (teoretycznie) z dostawaniem się paprochów i kurzu do środka. Jednak na ile jest szczelny obiektyw powinni się wypowiedzieć jego użytkownicy, gdyż moje wywody są tylko teoretyczne.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

powiedziałbym,że jest zadziwiająco szczelny. Szkło chodzi przód tył w dość dużym zakresie ale tam są takie spasowane gąbeczki(?), które przez pół roku używania, w tym w kurzu trochę nie zassały nic do środka. Dla mnie 10-22 to jedyna opcja. Teraz widzę baranek85 sprzedaje za 1500. Kupuj, bo jak nie to mnie kusi. Szkło super, a on je za darmo oddaje, nie spodoba Ci się, to przy kryzycie w Polsce za 1700 je puścisz

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Obudowa obiektywu ma stałą długość ale przednia sekcja przemieszcza się wewnątrz tubusu ok. 5 mm podczas zoomowania. Wkręcenie filtra zamyka całkowicie przednią przestrzeń i obiektyw jest szczelny (podobnie jak C17-40). Od dwóch lat używam C10-22 - niekiedy przy bardzo dużym zapyleniu - i zaden paproszek nie dostał się do środka. Zawsze jednak mam wkręcony filtr UV (tak podobno zaleca Canon dla C17-40).
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów