Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Co i jak z Fotografią ?

Lightbulb Co i jak z Fotografią ?

Witam wszystkich, jestem że tak się wyrażę początkującym fotografem, a dokładnie chciałbym się zająć "Fotografią Cyfrową" I chciałbym się dowiedzieć co i jak. Jak robić zdjęcia ? Jak je retuszować ? Jaki sprzęt najlepiej kupić ? Ja obecnie mam Canon PowerShot S5 IS i się zastanawiam czy do niego warto kupić obiektyw, lampę itd... ? Niestety raczej na dzień dzisiejszy nie mam zamiaru kupować nowego aparatu więc najlepiej na razie zostać przy tym co mam.
    Nie wiem od czego w ogóle zacząć jako fotograf. Jakie strony polecacie, abym też dokształcił się w tym co chcę w życiu robić.
    Zastanawiałem się nad takim kursem "Fotografii Cyfrowej":
    http://www.fotopromedia.pl/kursy_fotograficzne_program
    Czy według was warto go zrobić ?
    Bardzo proszę o waszą serdeczną i wyrozumiałą pomoc :-)

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Kupić dużo książek i dużo czytać. Robić dużo zdjęć. I niestety myślę - nie zakładać podobnych tematów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    I niestety myślę - nie zakładać podobnych tematów.
    A to niby dlaczego. To forum dla początkujących i takie pytania są tu jak najbardziej na miejscu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A to niby dlaczego. To forum dla początkujących i takie pytania są tu jak najbardziej na miejscu.
    Widzisz, tak zestresowaliście (moderatorzy) forumowiczów, że za chwilę sami zaczną się banować za karę :-) nie wspominając o upominaniu się nawzajem. Taki syndrom podstawówki :-)

A tak poważnie, to lepiej odnieśmy się do pierwszego postu autora wątku, bo Kolega chce kupować obiektyw do canon s5 is a to znaczy, że należy mu pomóc :-) (nie w zakupie oczywiście).
    Kolego ToFiK25: czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj (niekoniecznie forum). A co czytać to szukaj (może być nawet na forum) :-)

I najlepiej to naucz się robić zdjęcia, tak by ich nie musieć retuszować :-) będziesz miał połowę problemu z głowy.

Polecam na początek:
    Bryan Peterson "Ekspozycja bez tajemnic" i "Czas naświetalnia bez tajemnic"
    moim zdaniem łatwe, lekkie i przyjemne
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 12-09-2011 o 17:12

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

BTW: To Canon PowerShot S5 IS ma wymienna optykę?
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Ma, ale to jest jedna z największych tajemnic korporacji, więc nikomu tego nie mów
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Oczywiście.Serwis Canona na pewno potrafi to zrobić.

Uzależniony

Domyślnie

Czepiacie się. Chodziło mu o te przystawki typu rybie oko itp.

Ja się wkręciłem w fotografię zabawą kompaktem mojej matuli. Jak brakło mi kontroli nad czasem migawki to zacząłem się rozglądać za czymś bardziej manualnym. Moja dziewczyna w tym czasie fotografowała Konica Minolta, coś w stylu tego S5 i po krótkiej zabawie jej aparatem zdecydowałem się na zakup 30D.
    Długo nie mogłem porównać swoich zdjęć do tych co ona robiła tym "point-and-shoot".

Moja rada to dobrze przeczytaj instrukcję aparatu.
    Następnie poszukaj w internecie informacji na temat poprawnej ekspozycji.
    I rób zdjęcia. Jak zachcesz kontroli nad światłem przy portretach to kup matę odblaskową do okna w samochodzie i(lub) płytę styropianową.
    W fotografii najważniejsze jest światło i pomysł na zdjęcie

Co do tego kursu to obiecują "kupę" wiedzy w krótkim czasie. Wrócisz do domu z przeświadczeniem że teraz to musisz kupić Full Frame i szkła f/1.4...

Zainwestuj czas w czytanie. Wszystko jest w internecie. Czytaj co jest na forum. You Tube, Vimeo, Wiki. W necie jest tyle darmowej wiedzy, że wiele specjalizacji można zrobić bez studiów

Miłej zabawy.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Wrócisz do domu z przeświadczeniem że teraz to musisz kupić Full Frame i szkła f/1.4...
    To całkiem fajne przeświadczenie. Myślę, że z podobnym wielu z nas wraca do domów=)

A tak już na poważnie - nie mam pojęcia czym jest Canon PowerShot S5 IS. Zakładam, że jakiś rozbudowany kompakt. To, co bym polecał, to przeczytanie instrukcji obsługi, zapoznanie się z możliwościami, które ten aparat daje, a potem - po prostu robienie zdjęć. Do tego, jak już wspomniano - podstawy fotografii na różnych stronach internetowych (nie polecam żadnej konkretnej, jest tego na pęczki, wystarczy wejść w Google). Do tego książki, które stoją poziomem znacznie wyżej niż portale internetowe. Polecone książki Petersona są niezłe, swego czasu również czytałem. Nie wiem, czy wymieniono już książkę o fotografowaniu pana Mroczka. Również warta polecenia.

Swoją drogą, skoro pytasz o tak podstawowe rzeczy, to skąd wiesz, że akurat to chcesz w życiu robić? Dobrze jeszcze, skoro masz takie ambicje, co by 'właśnie to w życiu robić', skonfrontować je z rzeczywistością i dowiedzieć się, na jakiej zasadzie można żyć z fotografii i ilu osobom faktycznie się to udaje.

Generalnie zasada prosta - najpierw naucz się obsługiwać i wykorzystywać to, co masz. Na zakupy przyjdzie czas, zresztą można je zrobić zawsze i wszędzie. Najlepiej zdobyć podstawową wiedzę, dowiedzieć się, co Cię faktycznie w fotografii interesuje, co chciałbyś fotografować i dopiero potem brać się za wydawanie pieniędzy. Chociaż nikomu w portfel nie zaglądam.

Uprawnienia umieszczania postów