Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Daleka podróż

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Wink

Hej,

Miałem przyjemność kilka razy być na safari w Afryce, więc postaram się pokrótce udzielić Ci kilku wskazówek / porad, które pozwolą Ci cieszyć się widokami i zdjęciami.

Przede wszystkim gratuluję wyjazdu - i nie słuchaj tych, którzy radzą wstrzymać się z wyjazdem do czasu jak lepiej opanujesz technikę fotografii - bo być może takiej okazji możesz nie mieć. Jedź i ciesz oczy tym, co zobaczysz :-)

Teleobiektyw - 70-300 IS da radę. Oczywiście lepiej, gdyby obiektyw był uszczelniony, ale jak nie ma funduszy to trudno. Czasami 300mm może być mało - szczególnie przy ptakach czy mniejszych lub bardziej płochliwych zwierzętach - ale ogólnie powinno wystarczyć (szczególnie na cropie). Staraj się w momentach, których nie robisz zdjęć (przejazdy, transfery itp) chować cały aparat pod jakieś ubranie / szmatkę / materiał (polecam starą koszulkę bawełnianą). To zminimalizuje ryzyko dostania się różnego rodzaju pyłu i kurzu do środka aparatu bądź obiektywu (a kurzy się, szczególnie w Kenii, niemiłosiernie). Jak masz możliwość - to pożycz drugie body od znajomych/rodziny - wtedy odejdzie ci konieczność żonglowania obiektywami.

Szeroki kąt przyda się również, i warto zaopatrzyć się w filtr polaryzacyjny, który nie dość, że bardziej nasyci ci piękne kolory Afryki, to jeszcze zmniejszy trochę kontrasty (a te są bardzo mocne przy słońcu padającym pod kątem 90 stopni). Do obiektywów warto mieć osłony przeciwsłoneczne - chyba nie muszę pisać po co.

Kolejna rzecz - w zależności jak długie to będzie safari, zaopatrz się w kilka dodatkowych baterii do aparatu i pamiętaj, by naładować ja przed wyruszeniem (no, chyba że będziesz nocował w tzw "lodżach", więc tam będzie prąd - będziesz mógł naładować akumulatorki). To samo dotyczy kart pamięci - im więcej tym lepiej. Dodatkowy databank do zgrywania fotografii także może się przydać.

Statyw można sobie darować - zdjęcia na safari robisz i tak z wnętrza samochodu (ew przez otwarty dach czy okna) więc niema go gdzie rozstawić.

To chyba z grubsza tyle. W razie pytań - pisz na PM.
    Pozdrawiam!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Hej,
    Statyw można sobie darować - zdjęcia na safari robisz i tak z wnętrza samochodu (ew przez otwarty dach czy okna) więc niema go gdzie rozstawić.
    Pozdrawiam!
    jeśli nie zamierzasz robić widoków/panoram/zachodu/wschodu słońca tylko fotografować wyłącznie z samochodu to jak najbardziej, ale...nie mów,że ci wtedy takie foty nie wyszły.
    Pozostałe uwagii Blindseekera - sie przyłączam
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut9 Zobacz posta
    jeśli nie zamierzasz robić widoków/panoram/zachodu/wschodu słońca tylko fotografować wyłącznie z samochodu to jak najbardziej, ale...nie mów,że ci wtedy takie foty nie wyszły.
    Pozostałe uwagii Blindseekera - sie przyłączam
    Widoki, zachody i schody słońca można spokojnie robić z ręki. Światła jest dość (nawet z polarem).
    Ja akurat statywu na safari nigdy nie rozkładałem. Nie było gdzie i kiedy. Przważnie na safari wyjeżdża się o świcie (czasem przed) a wraca po zmroku, z przerwą lub bez - w godz. 12-15 (kiedy słońce jest najmocniejsze i zwierzaki się generalnie chowają).

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Bardzo dziekuje wszystkim za porady,
    wszystkie bardzo przydatne.

Dziekuje za słowo otuchy i ciekawy opis sytuacji Blindseeker'owi.

Obecnie jestem w dylemacie:

Canon EF 70-200 f/4 L USM
    czy
    Canon EF 70-300 f/4-5.6 IS USM

Mysle jednak, ze L to L ale ciezko mi bez IS
    a na L z IS juz mnie nie stac, stad raczej sklaniam sie ku 70-300 IS
    a elunia pozostanie w sferze marzen amatora :-)

+ filterki polaryzacyjny i szary polowkowy
    + grip i aku.
    i kit tez zabiore moze sie przyda

Jako awaryny raczej wezme kompakcik bo drugiego body nie wyszarpię

Pozdrawiam!
    Marcin.
    Ostatnio edytowane przez voriax ; 20-12-2008 o 17:16

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voriax Zobacz posta
    Canon EF 70-200 f/4 L USM
    czy
    Canon EF 70-300 f/4-5.6 IS USM
    Przy ograniczonym budżecie ja bym zostawił 70-300 IS - akurat ten 'budżetowy teleobiektyw' jest stosunkowo dobry - a 300mm oraz stabilizacja może się przydać.

Pozdrawiam!

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

a kit'a zabierz bo na 100% Ci sie przyda!

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Inne wyjście o jakim pewnie nikt tu nie napisze to zmiana (dokupienie) body na starego poczciwego kliszaka (np eos 30) i założenie dobrego filmu, najlepiej slajdu. Da Ci to większy zakres tonalny i nawet jeśli będziesz popełniał błędy przy pomiarze światła foty powinny Ci lepiej wyjść. 70-300 bym zamienił na 70-200, a jeśli chodzi o krajobrazy to bym dokupił 17-40.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Da Ci to większy zakres tonalny i nawet jeśli będziesz popełniał błędy przy pomiarze światła foty powinny Ci lepiej wyjść.
    Większy zakres tonalny od czego ? Od matrycy ? Astia - może i tak. Reszta - zdecydowanie nie - ktoś Ci głupot naopowiadał.
    Przy błędach przy pomiarach światła nic lepiej nie wyjdzie, mało tego - nic się z tym nie zrobić.... Później to trzeba wywołać i zaramkować albo zeskanować, w dodatku trzeba dbać żeby nie prześwietlali na lotniskach i żeby się nie ukisiły w wysokiej temperaturze... O kosztach w przypadku posiadania już cyfry nie wspomnę... Coraz lepsze rady...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Panowie przyglądałem się filtrom i troszkę zmiękłem

ktoś polecił system COKIN
    wygląda to fajnie ale...

ale mam pytanie
    czy przy ostrych warunkach słonecznych, dużych kontrastach
    stosuje sie przykladowo filtr polaryzacyjny + osłona przeciwsłoneczna?
    czy jak juz filtr to osłona do torby...

bo ten system COKIN wyklucza zastosowanie jakiejkolwiek dalszej oslony
    procz szkielek na tym stelażyku.

Pozdrawiam!
    Marcin.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

czy przy ostrych warunkach słonecznych, dużych kontrastach
    stosuje sie przykladowo filtr polaryzacyjny + osłona przeciwsłoneczna?
    czy jak juz filtr to osłona do torby...
    Można, jednak kręcenie filtrem jest skutecznie utrudnione. Ja z reguły przekręcam filtr do finalnej pozycji i zakładam osłonę.

bo ten system COKIN wyklucza zastosowanie jakiejkolwiek dalszej oslony
    procz szkielek na tym stelażyku.
    Marcin.
    Dokładnie tak. Cokin ma sens przy filtrach połówkowych, polary kup nakręcane.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów