Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Daleka podróż

Mieszany widok

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Daleka podróż

Witam Panowie.

Przeczytałem tu już sporo wątków o obiektywach i o nie nie będę pytał.

Mam pytanie dot. polecanego osprzętu.

Plan jest taki:
    Plenery: kenia
    Sprzet: 350D + 70-300 IS canona

i dylemat:
    fociłem kitem w chorwacji i mialem spory problem w zeszlym roku z przepałami

obawiam sie o:
    1) swoje umiejetnosci (no ale to juz moj problem)
    2) dodatkowy osprzet ktory moglby mi troche choc pomoc

Co polecalibyście na te wycieczke safari oczywiscie ze sprzetu foto :-)

Jakie filtry lub inny sprzet ktory bedzie pomocny badz niezbedny.

Pozdrawiam i z gory dziekuje.
    Marcin.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voriax Zobacz posta
    i dylemat:
    fociłem kitem w chorwacji i mialem spory problem w zeszlym roku z przepałami
    I myślisz że to była wina kita ? Moja rada - zaczekaj parę lat aż będziesz w pełni panował nad sprzętem, inaczej zmarnujesz pieniądze w tej Kenii

obawiam sie o:
    1) swoje umiejetnosci (no ale to juz moj problem)
    2) dodatkowy osprzet ktory moglby mi troche choc pomoc

Co polecalibyście na te wycieczke safari oczywiscie ze sprzetu foto :-)

Jakie filtry lub inny sprzet ktory bedzie pomocny badz niezbedny.

Pozdrawiam i z gory dziekuje.
    Marcin.
    Co najmniej dwa korpusy (co jak Ci ten jeden padnie pierwszego dnia ?) + jak najdłuższe wysokiej klasy obiektywy na jakie Cie będzie stać, najlepiej uszczelnione. Na początku listy 100-400, dalej to już zależnie od ilości pieniędzy. Do tego jakiś back-up dla zdjęc (databank lub laptop z zewnętrznymi dyskami).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    I myślisz że to była wina kita ? Moja rada - zaczekaj parę lat aż będziesz w pełni panował nad sprzętem, inaczej zmarnujesz pieniądze w tej Kenii
    .
    I dalej uważacie że ta rada była zła ? Z cały szacunkiem, ale większość kadrów masz całkowicie przypadkowych. Choćby ostatnie zebry - wychodzą Ci z kadru, gdzieś tam są poucinane itd...
    Jest parę zdjęć poprawnych, ale potencjału miejsca to zdecydowanie nie wykorzystałeś...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Rady radami

Krzychu:
    po tym co tam przeżyłem uważam, że Twoja rada jest jak najbardziej nie na miejscu, wybacz.
    Moje umiejetnosci pewnie nigdy nie beda "pro", nie bede się z Tobą czy z innymi tu nawet próbował porównywać.
    Za to możliwości robienia zdjęc, radości z przegladania nawet tych skopanych według "zawodowców" nikt mi nie odbierze :-)

Krzychu powiem Ci jedno słowami piosenki: PRZERZYJ TO SAM...
    pojedź, wróć nawet bez zdjęć lub sknoć nawet wszystkie kadry... - NIE POŻAŁUJESZ, wierz mi: WARTO.

Kilka pewnie kolejnych skopanych, ale co mi tam, może kogoś zarażę i też zechce tam pojechać :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kilka pewnie kolejnych skopanych, ale co mi tam, może kogoś zarażę i też zechce tam pojechać :-)
    Cytat z niedawno napisanego, mądrego posta:

http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=121

Cytat Zamieszczone przez Aloes Zobacz posta
    Twoje zdjęcia nie są dobre - to Ci już powiedzieli, z pewnością w niezbyt miły sposób, ale trafnie. nie są dobre z czterech powodów. Po pierwsze: dla nas - oglądających - są przypadkowe. Po drugie: są niezgodne z zasadami kompozycji. A zasady te nie zostały stworzone sztucznie, a po prostu nazywają to, co każdy obdarzony jakimkolwiek zmysłem artystycznym czuje instynktownie. Po trzecie: są źle zrobione technicznie, np. rażą zbyt jasnym - przepalonym - niebem. I po czwarte: brakuje im obróbki.(...)
    I wreszcie pamiętaj, że tych, którzy oglądają Twoje zdjęcia, nie było w momencie ich robienia. Nie wiedzą, że - HIPOTETYCZNIE! - dziewczyna z lornetką jest Twoją dawno nie widzianą psiapsiółką, a zdjęcie jest jednym ze zdjęć zrobionych w czasie strasznie fajnego dnia, kiedy Cię odwiedziła. Nie wiedzą, jak fantastycznie bawiły się psy, kiedy je sfotografowałaś. Nie czują bólu nóg i piekących od mrozu policzków po wędrówce ani nie słyszeli ptaków, które tak pięknie śpiewały koło kościoła. To dla Ciebie te zdjęcia opowiadają jakąś historię, dla nas - nie. To jest, moim zdaniem, najtrudniejszy element przy robieniu zdjęć(...)
    W skrócie - tak przypadkowymi, źle zrobionymi zdjęciami naprawdę trudno jest kogoś zarazić. Ty to przeżyłeś i wiesz co czułeś. Niestety na zdjęciach tego nie pokazałeś.
    Główny błąd to centralny kadr. Banalne, nieciekawe, nudne kadrowanie w ogóle nie przykuwające uwagi i do tego okazjonalnie niezrozumiałe przycięcia.
    Ale Ty pewnie nie chcesz uwag technicznych co do zdjęć, a tylko zachwyty, bo tak Ciebie Twoja własna podróż zachwyciła. Cóż... może kiedyś ochłoniesz, a może do końca życia będziesz nas brał za zazdrośników .

Domyślnie

zebra na jednej nodze jest cool
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Krzychu:
    po tym co tam przeżyłem uważam, że Twoja rada jest jak najbardziej nie na miejscu, wybacz.
    Moje umiejetnosci pewnie nigdy nie beda "pro", nie bede się z Tobą czy z innymi tu nawet próbował porównywać.
    Za to możliwości robienia zdjęc, radości z przegladania nawet tych skopanych według "zawodowców" nikt mi nie odbierze :-)

Krzychu powiem Ci jedno słowami piosenki: PRZERZYJ TO SAM...
    pojedź, wróć nawet bez zdjęć lub sknoć nawet wszystkie kadry... - NIE POŻAŁUJESZ, wierz mi: WARTO.
    Całkowicie Cie rozumiem - jeżeli pojechałeś na wycieczkę / safari a nie tylko i wyłącznie na zdjęcia to oczywiście nie ma na co czekać bo się druga okazja może nie nadarzyć.

Jeżeli na zdjęcia to cóż - pisałem to z własnego doświadczenia będąc w kilku świetnych miejscach i ogladając zdjęcia z tamtąd po jakimś czasie... Ekstremalny przykład to jedno jedyne zdjęcia z Niagara Falls ze mną na środku kadru na tle wodospadu
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Vitez:

W skrócie - tak przypadkowymi, źle zrobionymi zdjęciami naprawdę trudno jest kogoś zarazić.
    No cóż przepraszam tych którzy poczuli się zdegustowani moimi zdjęciami,
    przepraszam tych którzy nigdy tam nie pojadą bo próbowałem pokazać kawałek Kenii używając ŹLE ZROBIONYCH fotek, centralnych kadrów itp.

No cóż nie wiedzialem, że jest tak źle, że już gorzej być nie może, ale prawda jest tylko jedna dziękuję, że mi ją ukazałeś.

Ale Ty pewnie nie chcesz uwag technicznych co do zdjęć, a tylko zachwyty, bo tak Ciebie Twoja własna podróż zachwyciła.
    Piszesz, ze nie chcę uwag a tylko zachwyty, a zauwazyles bym nie zgadzal sie z krytyką, bym krytykował uwagi? bym pochwalał zachwyty i negował krytyków?

Dorzucam co jakis czas kilka ujęć i już - jako zadowolony użytkownik szkiełka 70-200.

Vitez nie wiem czy też zauważyłeś, ze napisałem iż zdjęcia są bez obróbek, ale to pewnie nic nie zmienia bo są tak beznadziejne, ze nic nawet Ty byś z nich nie wycisnął.

Krzychu:
    co do wyciśnięcia max z tamtego miejsca, niestety możliwości są ograniczone - jakby tylko dało się wysiąśc z "safari busika" to by była dopiero frajda ale o wysiadaniu można zapomnieć, na dodatek gdy nie jest się jego jedynym pasażerem prosby o przestawianie busa do ujęcia przejdą kilka razy ale nie nagminnie, mimo wszystko frajda nieziemska.
    Mam jeszcze pare ujęć ze słonikami, kilimandżaro itp ale wolę sobie sam o nich myśleć, że są "ładne" niż wystawiać je tu pod gilotyne

Pozdrawiam zdegustowanych złymi fotkami pięknej Kenii
    jak i tych ktorym niesmialo moze choc kilka pixeli się spodobało.

Samahani,
    kwaheri - Marcin.
    Ostatnio edytowane przez voriax ; 06-02-2009 o 16:06

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

I dalej uważacie że ta rada była zła ? Z cały szacunkiem, ale większość kadrów masz całkowicie przypadkowych. Choćby ostatnie zebry - wychodzą Ci z kadru, gdzieś tam są poucinane itd...
    Jest parę zdjęć poprawnych, ale potencjału miejsca to zdecydowanie nie wykorzystałeś...
    Zawiść przez Ciebie przemawia, kolego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pozdrawiam zdegustowanych złymi fotkami pięknej Kenii
    jak i tych ktorym niesmialo moze choc kilka pixeli się spodobało.
    A Ty sie nie przejmuj
    Zawsze uważałem, że zamiast wydawać kasę na drogie szkła i siedzieć w domu lepiej pojechać w ładne miejsce. Najlepiej daaleeeekoo.....
    Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 06-02-2009 o 16:26 Powód: Automerged Doublepost
    Biegam, bo lubię

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Zawsze uważałem, że zamiast wydawać kasę na drogie szkła i siedzieć w domu lepiej pojechać w ładne miejsce. Najlepiej daaleeeekoo.....
    Dokładnie!!!
    Ciesze się, ze wyjazd do Kenii wypalił. Masz wspaniałą pamiatkę na całe zycie. Tego co widziałes i przeżyłeś nikt ci nie odbierze

Pozdrawiam

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów