Strona 32 z 410 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Genialne. A jakby w ogóle nie było matrycy to i szumów też.
    Kiedy matryc jeszcze nie było, nie było również szumu. Za to w zamian było ziarno... Jakby nie było fotografii, to nie było by problemów... ;-)

Tak na mrginesie, to podejrzewam, że taka matryca z jednym FF pikselem wygrałaby również ranking w DXO :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Kiedy matryc jeszcze nie było, nie było również szumu. Za to w zamian było ziarno... Jakby nie było fotografii, to nie było by problemów... ;-)

Tak na marginesie, to podejrzewam, że taka matryca z jednym FF pikselem wygrałaby również ranking w DXO :-)
    Gdzieś już pisałem, że wy sobie jaja robicie, a inni to całkiem poważnie ten pomysł z jednym pikselem traktują i próbują realizować: http://www.dsp.ece.rice.edu/cscamera/
    I istotnie - argument o bardzo małych szumach tam też pada

A wracając do tematu piątki - z wiarygodnego źródła dowiedziałem się, że:
    Podpiąłem 85/1.8 włączyłem LV i ciasno chwyciłem twarz mojej żony; [...] była zupełnie rozmyta, ostrość w kosmosie. Wcisnąłem spust migawki i po ułamku sekundy pokazał się kwadrat okalający jej rozmytą twarz. Przesunąłem obiektyw i kwadrat podążał za twarzą na ekranie LCD mimo, że ostrości ciągle nie ustawiłem. Gdy się na butach oddaliłem kwadrat proporcjonalnie się pomniejszył, gdy się zbliżyłem powiększył się cały czas obramowując twarz. Wciśnięcie przycisku AF-ON wyostrzyło i mogłem zrobić zdjęcie.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A wracając do tematu piątki - z wiarygodnego źródła dowiedziałem się, że:
    To bardzo fajne. Jak to będzie w EVF to pewnie się przekonam :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie napisałem nigdzie że 'FF', tylko że dwie takie same puszki różniące się matrycą, A-300 i A350. Na marginesie to marketingowo dobry trik, zawsze na półce w sklepie stoi jeden aparat więcej i łatwiej go zauważyć.
    No tak ale to zupełnie inny "target", dużo tańsze w produkcji więc trudno tu znaleźć symetrię do FF-a. A czy to jest dobry trik trzebaby zapytać Sony - póki co dalekie trzecie miejsce w sprzedaży. Zobaczymy jak to się sprawdzi długofalowo. Ja bym nie miał nic przeciwko temu żeby dali nawet ze trzy puszki każda z inną ilością pikseli. Obstawiam, że księgowi Canona by tego nie przeżyli 8).
    Wydaje mi się jednak, że FF jest póki co wciąż zbyt drogi w produkcji na takie eksperymenty.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Taa ale coś ostatnio dużo osób z tymi sonoltami widzę biega po mieście... Nawet koleżanka sobie kupiła
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Po rozmowie z jednym z forumowiczow musze napisac ze nie wiem czy NR w puszce ma wplyw na RAWA....
    Musze to przetestowac nastepnym razem jak bede mial ja w rece.
    dam znac.
    Zrobilem dzis kilka zdjec jako RAW + JPG. NOISE REDUCTION HIGH ISO raz wylaczone, raz ustawione na maksymalna wartosc. Rezultaty:
    - JPG - efekty odzszumiania widoczne zgodnie z ustawieniami w aparacie
    - RAW otwarty za pomoca DPP - ustawienie NOISE REDUCTION HIGH ISO jest rozpoznawane jako "tag" zapisany razem z plikiem RAW, przez co efekty odzszumiania widoczne zgodnie z ustawieniami w aparacie (oczywiscie mozna je dowolnie zwiekszyc lub zmniejszyc)
    - RAW przekonwertowany do DNG i otwarty w LIGHTROOM - niezaleznie od ustawien NOISE REDUCTION HIGH ISO w aparacie - efektu odszumiania nie widac

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Zrobilem dzis kilka zdjec jako RAW + JPG. NOISE REDUCTION HIGH ISO raz wylaczone, raz ustawione na maksymalna wartosc. Rezultaty:
    - JPG - efekty odzszumiania widoczne zgodnie z ustawieniami w aparacie
    - RAW otwarty za pomoca DPP - ustawienie NOISE REDUCTION HIGH ISO jest rozpoznawane jako "tag" zapisany razem z plikiem RAW, przez co efekty odzszumiania widoczne zgodnie z ustawieniami w aparacie (oczywiscie mozna je dowolnie zwiekszyc lub zmniejszyc)
    - RAW przekonwertowany do DNG i otwarty w LIGHTROOM - niezaleznie od ustawien NOISE REDUCTION HIGH ISO w aparacie - efektu odszumiania nie widac
    Czyli jak zrozumiałem DPP rozpoznaje ustawienia NR i z takimi ustawieniami je wywołuje ale pozwala na zmianę przez użytkownika. Ciekawe czy DPP zawiera te same algorytmy odszumiające co puszka ?

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Czyli jak zrozumiałem DPP rozpoznaje ustawienia NR i z takimi ustawieniami je wywołuje ale pozwala na zmianę przez użytkownika. Ciekawe czy DPP zawiera te same algorytmy odszumiające co puszka ?
    Podejrzewam ze jak w poprzednich modelach to NIE. Dpp daje zupelnie inny obrazek niz puszka nie tylko NR
    Algorytmy puszkowe posiadal Raw image task ale 5dmkII juz niestety nie jest wspierane.....
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Kolejny test, chyba nie było : http://aparaty.idg.pl/news/328194/Ca....w.Polsce.html

Sory, dostalem wlasnie na maila, ale jednak już na wp był ten "test" :]
    Ostatnio edytowane przez tom517 ; 15-12-2008 o 23:12

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli jak zrozumiałem DPP rozpoznaje ustawienia NR i z takimi ustawieniami je wywołuje ale pozwala na zmianę przez użytkownika.
    Tak, robie RAW'a z okreslonymi ustawieniami w puszce. Plik otwieram w DPP, ktory NA DZIEN DOBRY tak ustawia suwaki i opcje - jak byly wybrane w puszcze. Wiec w przypadku RAW'ow nie widze sensu ustawiania czegokolwiek w samym aparacie, skoro w DPP moge to zmieniac ad hoc i widziec od razu efekty na duzo wiekszym ekranie. Jeden wyjatek - samo odszumianie - wybieram LUMINANCE i CHROMINANCE za pomoca paskow i naciskam APPLY. Nastepnie czekam KILKA LADNYCH SEKUND. To jest uciazliwe. Szczegolnie w kontekscie LIGHTROOM, gdzie przesuwanie paskow od razu pozwala mi obserwowac zmiany i ocenic, gdzie mam najoptymalniejszy stosunek usunietych szumow do jeszcze ostalej ostrosci.

PS: Warto dodac, ze DPP ma wiecej punktow na skali (np,. odszumiania), niz jest w aparacie.

Ciekawe czy DPP zawiera te same algorytmy odszumiające co puszka ?
    Hmm, niezle pytanie. Az tak nie sprawdzalem. Na pewno najmocniejsze odszumianie i w aparcie i w DPP gubi mocno ostrosc (ale to chyba nic zaskakujacego).
    Zakladam, ze jesli sa rozne algorytmy - to jakakolwiek edycja na komputerze vs w aparacie bedzie lepsza na komputerze, z powodu duzo wiekszej mocy i wiekszej ilosci czasu (vs pospiech i slaby procesor w aparacie).

Bardziej mnie ciekawia spostrzezenia innych o uzywaniu DPP vs np. LIGHTROOM. Ja na razie zrobilem jeden test. Zrobilem 3 zdjecia: niedoswietlone (2 EV), przeswietlone (2 EV) oraz wg wskazan. Wszystkie trzy obrobilem w DPP i w LIGHTROOM. Ja osobiscie wybieram efekt koncowy i wygode LIGHTROOM. Ale zaznaczam, iz jest to moj punkt widzenia, eksperyment, nie szczegolowy test (wg sprecyzowanych regul i metod).

Strona 32 z 410 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów