Strona 33 z 410 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Kolejny test, chyba nie było : http://aparaty.idg.pl/news/328194/Ca....w.Polsce.html

Sory, dostalem wlasnie na maila, ale jednak już na wp był ten "test" :]
    Po obejrzeniu w PS fotek z nocnej ulicy (na iso100) widać ewidentnie przepalone czarne piksele (na szybach zaparkowanych aut).
    Po zapuszczeniu 1-go szarpa, widać już bardzo.

Może zabieg marketingowy ze sztucznym obniżeniem dynamiki wyszedł bokiem?
    W d700 N. również nie pozwolił na wyższą dynamikę, żeby nie konkurować zbytnio z "trójką".
    Jestem ciekaw zdania C. bo problem niewątpliwie istnieje.
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piast Zobacz posta
    QUOTE=tom517;574131 Kolejny test, chyba nie było : http://aparaty.idg.pl/news/328194/Ca....w.Polsce.html

Ten test wyjaśnia dlaczego w cieniach pojawiają się plamy , zakłócenia przy iso 100.
    Test dynamiki 5d mkII pokazuje jak kiepsko ten aparat radzi sobie z cieniami w stosunku do 1ds mkIII , niby ta sama matryca ?
    Nie żebym uważał, że nie mają racji ale nie ufałbym takim "testerom". Namnożyło się tego tyle, że teraz każdy kto ma komputer i umie jako tako wywołać raw-a robi "testy" .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-12-2008 o 20:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Przepalone czarne piksele? W życiu nie kupię...
    Widać, że myślisz jak typowy fotograf. Powrót na ziemię, spalona zapałka (przepalona i już widać, że chodzi o coś czarnego
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    [uwaga techniczna - z uwagi na timeout vB przy edycji #325 dopisuję w drugim poście]

Apropos tych ostatnich zdjęć z IDG - jeszcze nie obejrzałem wszystkich (się wolno ściągają...), ale prawie. Jak na mój gust za dużo jest ruszonych. Inne z kolei są nieostre, albo źle naświetlone... Troszkę to dziwne Chociaż, może sceptycy powiedzieliby, że dziwne byłoby żeby fotki z testu z takiego wydawnictwa były dobre.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 16-12-2008 o 21:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mnie też się "czarne" piksele udało uwiecznić

ISO 4000
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Na CR piszą, że być może w poniedziałek będzie nowy firmware.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A póki co na Adobe mamy upka do Lightrooma - dodali 5DMII
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I Lightroom ładnie konwertuje nowe Rawy

Domyślnie

Witam
    Czytam ten wątek z uwagą, oglądam testy i nie trafiłem na następującą informację: czy zapisując RAW-a o połowę mniejszej rozdzielczości, pixele łączą się w pary czy też zapisuje nie każdy pixel lecz co drugi? Jeśli zapisuje co drugi to jedyna korzyść z takiego zapisu (pomijając straty rozdzielczości) to zmniejszenie wagi a czy przypadkiem wtedy nie zyskujemy na zmniejszeniu szumów czy co najważniejsze nie zwiększy się tonalność. Prawdę powiedziawszy to zamierzałem przesiąść się na dwójkę głównie licząc na te 14 bitów, zaś oglądając testy i czytając grupę odnoszę wrażenie że poprawy tonalności nie ma a przy wyższych ISO to nawet są straty w stosunki do jedynki. I druga rzecz to czy wiedząc że matryca jest taka sama jak w 1D M3 nie ma możliwości wgrania softu podnoszącego te nieszczęsne tonalności ?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Aparat w sRawach w jakiś cudowny sposób interpoluje obrazek, ale co do tonalności to się nie wypowiem.

Pełny RAW z marka II kontra RAW z marka I, wywołane Lightroomem 2.2 te same ustawienia zarówno w LR jak i aparatach.

Dla zainteresowanych duże pliki:

5d mark II, 5d mark II sRaw1 (10 Mpx) i 5d wszystko ISO 3200

http://www.mantykora.net/~kuba/5dvsmark2/

I to koniec moich szumowych testów. Pozostaje się bawić
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 17-12-2008 o 12:08 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mnie też się "czarne" piksele udało uwiecznić

ISO 4000
    Cichy...
    Sprawdzałeś może co byłoby, gdyby robić foty z tymi opcjami wyłączonymi, o których pisze się na forum?

Ja też zacznę testować, ale myślę, że problem czarnych pikseli jest do rozwiązania.

Pierwsze wrażenie - zdecydowana poprawa w stosunku do poprzedniej puszki, ale ja to do tej pory używałem 30D, więc nie ma się czemu dziwić.
    Auto ISO sprawdza się w pomieszczeniach, ekran wyśmienity (dokładnie widać, czy zdjęcie wyszło). Z szumami to też lepiej, ale przy 30D to miałem poważne już przy ISO1600. Zdjęcia na razie robię głównie w JPG'ach (na M, czyli wykorzystuję 11Mpix)

Strona 33 z 410 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów