Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Martwy pixel?

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    dickory dare - 60hot i 250 dead to program ma tak ustawione progi
    tak, zauważyłam to, tylko nie chciało mi się już edytować wpisu. tym niemniej przy ekstremalnych ekspozycjach oczywiście zamkniętego dekla, typu f/36 30sek ISO1600 albo nawet f/9 8sek ISO400, program pokazuje ich czasem parę a czasem tysiące wszystko w jpgach.

dosyć gruntownie sprawdziłam nastawy dla ISO1600, dla długich czasów, dalszych przysłon. i takie nastawy powinno się chyba stosować w tych testach. nastawy może ekstremalne, ale przy fotografiach gwiazdek i księżyca raczek wykorzystywane.

mimo to ja tych tysięcy hot pikseli nie widzę, ewentualnie rozpoznaję kilkanaśnie najjaśniejszych, resztę poczytuję za zwykły noise widoczny przy wysokim ISO.

w sumie to juz mylę hot czy dead. grunt, że udało się wyeliminować te niebieskie, które świeciły na ciemnym niebie. białe/czerwone pozostały ale nie świecą tak bardzo i robią za zwykły noise. więc da się żyć.

co do mapowania, owszem serwis robi to za free w ramach gwarancji. najprawdopodobniej zahaczę o Warszawę w sierpniu, to przejdę się osobiście na Żytnią, bo nie chcę mi się rozstawać ze sprzętem na dłużej. ciekawe, jak mi te hoty zdiagnozują w serwisie. bo na ile program jest wiarygodny, tego nie wiem.
    pozdro
    Ostatnio edytowane przez dickory dare ; 11-07-2007 o 01:17

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    co do mapowania, owszem serwis robi to za free w ramach gwarancji. najprawdopodobniej zahaczę o Warszawę w sierpniu, to przejdę się osobiście na Żytnią, bo nie chcę mi się rozstawać ze sprzętem na dłużej. ciekawe, jak mi te hoty zdiagnozują w serwisie. bo na ile program jest wiarygodny, tego nie wiem.
    pozdro
    Hehe... Marzyciel. Mapowanie pikseli, to w najlepszym wypadku oddanie aparatu na dwa dni. Ich program nie wykrywa niektórych martwych ikseli. Nie wykrył tych, z którymi przyszedłem (białe kropki z minimalnie zmienioną obwódką wokół nich). Ponieważ piksele były widoczne na robionych przez nich zdjęciach, ale niemożliwe do wymapowania, serwis wymienił całą matrycę.

Domyślnie Świecący pixel.

Witam,
    na fotkach iso800 czas ok 0,4s pojawia mi się jeden punkt biały z zieloną obwódką. Czy może to być martwy pixel?
    Można coś z tym zrobić?
    Canon EOS 40D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Można wyprawić pogrzeb i kupić wieniec, bo to jest faktycznie dead pixel.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eric Zobacz posta
    Można coś z tym zrobić?
    Nie przejmować się - robić zdjęcia.
    I na przyszłość: nie oglądać zdjęć na monitorze w 100% powiększenia :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    nie oglądać zdjęć na monitorze w 100% powiększenia
    Nie oglądasz zdjęć na 100%???
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Nie oglądasz zdjęć na 100%???
    bywa, ale staram się fotki oglądać/oceniać na papierze
    ... PhotoAnarchist ...

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    bywa, ale staram się fotki oglądać/oceniać na papierze
    żadko kiedy aparat ma możliwość pokazać Ci fotki od razu na papierze:/
    zazwyczaj trzeba najpierw zgrać na kompa, jeśli to rawy to je wywołać, a jak już przy np ACR jestesmy, to nawet sam soft zaleca zeby podostrzać na 100%, wiec rady typu "NIE OGLĄDAJ POD ŻADNYM POZOREM ZDJĘĆ W 100%!!!" można o kant d***y potłuc...

co nie zmienia faktu, że mnie osobiście, przy 10 000 000 pikseli, jeden martwy by nie martwił ani troche... jak robisz na 0.4s to raczej na statywie (chyba ze masz drewniane rece które nie drżą) a skoro już masz na statywie to spokojnie możesz sobie czas wydłużyć i robić na iso100, może wtedy go nie bedzie widać;-)
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    wiec rady typu "NIE OGLĄDAJ POD ŻADNYM POZOREM ZDJĘĆ W 100%!!!" można o kant d***y potłuc...
    a ktos tak napisał? :-)
    tak czy inaczej: ogladanie fotki na 100% nic nie daje, nawet przy wyostrzaniu. Widzisz tak mały fragment (mowimy o matrycach rzedu 10 mpix), ze jest to porownywalne z ogladaniem fotki 40x60 przez dziurke od klucza.
    Mysle, ze wazniesza jest kompozycja, tresc itd, niz jeden martwy piksel, czy nie do konca idealne wyostrzenie.
    ... PhotoAnarchist ...

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów