Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Martwy pixel?

Mieszany widok

Domyślnie

dickory dare - 60hot i 250 dead to program ma tak ustawione progi

musisz zrobic zdjecie z zamknietym (dekielkiem) obiektywem
    nie wiem jakie trzeba miec parametry? im wieksze ISO tym wiecej pokaze
    im dluzszy czas, tym wiecej hotow
    co innego pokazuje jpg co innego tiff
    jakie powinno sie stosowac parametry ekspozycji?

serwis chyba mapuje za free? orientuje sie ktos?

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    dickory dare - 60hot i 250 dead to program ma tak ustawione progi
    tak, zauważyłam to, tylko nie chciało mi się już edytować wpisu. tym niemniej przy ekstremalnych ekspozycjach oczywiście zamkniętego dekla, typu f/36 30sek ISO1600 albo nawet f/9 8sek ISO400, program pokazuje ich czasem parę a czasem tysiące wszystko w jpgach.

dosyć gruntownie sprawdziłam nastawy dla ISO1600, dla długich czasów, dalszych przysłon. i takie nastawy powinno się chyba stosować w tych testach. nastawy może ekstremalne, ale przy fotografiach gwiazdek i księżyca raczek wykorzystywane.

mimo to ja tych tysięcy hot pikseli nie widzę, ewentualnie rozpoznaję kilkanaśnie najjaśniejszych, resztę poczytuję za zwykły noise widoczny przy wysokim ISO.

w sumie to juz mylę hot czy dead. grunt, że udało się wyeliminować te niebieskie, które świeciły na ciemnym niebie. białe/czerwone pozostały ale nie świecą tak bardzo i robią za zwykły noise. więc da się żyć.

co do mapowania, owszem serwis robi to za free w ramach gwarancji. najprawdopodobniej zahaczę o Warszawę w sierpniu, to przejdę się osobiście na Żytnią, bo nie chcę mi się rozstawać ze sprzętem na dłużej. ciekawe, jak mi te hoty zdiagnozują w serwisie. bo na ile program jest wiarygodny, tego nie wiem.
    pozdro
    Ostatnio edytowane przez dickory dare ; 11-07-2007 o 01:17

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    co do mapowania, owszem serwis robi to za free w ramach gwarancji. najprawdopodobniej zahaczę o Warszawę w sierpniu, to przejdę się osobiście na Żytnią, bo nie chcę mi się rozstawać ze sprzętem na dłużej. ciekawe, jak mi te hoty zdiagnozują w serwisie. bo na ile program jest wiarygodny, tego nie wiem.
    pozdro
    Hehe... Marzyciel. Mapowanie pikseli, to w najlepszym wypadku oddanie aparatu na dwa dni. Ich program nie wykrywa niektórych martwych ikseli. Nie wykrył tych, z którymi przyszedłem (białe kropki z minimalnie zmienioną obwódką wokół nich). Ponieważ piksele były widoczne na robionych przez nich zdjęciach, ale niemożliwe do wymapowania, serwis wymienił całą matrycę.

Uprawnienia umieszczania postów