Pokaż wyniki od 1 do 10 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Jeśli nie chcesz marnować na karcie miejsca na jpg'i robiąc w RAW'ach, to ustaw w apracie jpg'i na 640x480 z dużą kompresją, wówczas jpg będzie ważył tylko ok. 200kB.
    W sumie na to nie wpadłem... Podgląd plików będzie a trochę miejsca się zaoszczędzi Kto by pomyślał - może nawet zapis trochę przyspieszy...

Co do abberacji chromatycznych w sx1 porażka... Mój A610 nie robi takiej "popeliny" !! Jak taka firma jak canon może odwalać taką wiochę w swoim "szczytowym" kompakcie. W G10 matryca nieco większa ale za to 14 mln pikseli Jakaś choroba!!

Może jednak faktycznie zamiast SX1 wziąć na razie 450D z kitowym obiektywem?? Miał ktoś z Was szanowni forumowicze podobne dylematy?? Może ktoś doradzi?

Dodam, że mój A610 jest nadal sprawny i powiem szczerze, że nie narzekam na niego. Chciałem go zostawić jako aparat roboczy (ponieważ zasówka obiektywu się rozleciała) i kupić coś bardziej ambitnego (większego, z większymi możliwościami). Nie chciałem wtapiać później za dużo $$$ w tą przyjemność. Strzelać foty bardzo lubię - jest to moje hobby przy okazji jakiś wypadów, wyjazdów. Krajobrazy, macro, portrety czyli wszystkiego po trochu. Ten kitowy obiektyw nada się do któryś z tych zastosowań czy raczej dodają go po to aby aparat się w środku nie kurzył ?
    Ostatnio edytowane przez szyna ; 03-12-2008 o 03:29

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    [...] no i brak podglądu samych raw-ów z poziomu aparatu (czyli robienie samych rawów nie wchodzi w grę).
    Żaden (znany mi) aparat cyfrowy nie ma możliwości podglądu raw. To co widzimy na wyświetlaczach np. lustrzanek to tylko zaszyty w "podlądanym" pliku raw, jpeg. Skoro w CHDK ten jpeg jest zapisywany osobno to tylko się z tego cieszyć, zwłaszcza że jak już pisano jakość tego jpega można dość swobodnie w PowerShotach określać. Jedyna niedogodność to nieco utrudnione kasowanie rawów w aparacie podczas sesji.

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    Krajobrazy, macro, portrety czyli wszystkiego po trochu. Ten kitowy obiektyw nada się do któryś z tych zastosowań czy raczej dodają go po to aby aparat się w środku nie kurzył ?
    Kit 18-55, ale wersja IS - zdecydowanie "się nada". (Nie chodzi o samą stabilizację tylko o znaczną poprawę optyki w tej wersji "kita".) Co nie znaczy, że łatwo poprzestaniesz na tym szkle, bo taka już ludzka natura... ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uprawnienia umieszczania postów