Strona 11 z 85 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    dlatego 420stce przekręcasz palnik na wprost i strzelasz. Masz sufit strzelasz na do góry a nawet w górę i w bok. Ale jeśli robisz zdjęcia w hali to nie wiem gdzie twoje założenie zdjęcia z 3/4m ? zdjęcia sportowca przy bandzie ? Pamiętaj dobra lampa też ci strzeli maksymalnie do 15-20m przy tak dużej przestrzeni światło nie ma się od czego odbić.
    sport który bede fotografował to zapasy, wiec stoje przy macie która ma długośc max 11m a akcja rozgrywa sie na srodku maty wiec jakies 4/5m, zawodnicy nie przejda dalej odemnie jak 7/8 metrów bo tylko na takim polu mogą walczyc, te 3m maja w zapasie. do tego dochodzi swiatlo na hali.
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

buzz99
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich amatorow i profesjonalistow
    Ja jestem typowym amatorem i przymierzam sie do kupna jakiegos "lepszego" aparatu. Bylem kiedys juz prawie zdecydowany na canona s5is i dobrze ze go nie kupilem bo pojawili sie zastepcy SX10 is i SX1 is. I wlasnie tutaj moje pytanie... Nie wiem dokladnie ktory z nich wybrac. Roznica miedzy nimi to prawie 600 zl i nie wiem czy warto dac wiecej za to co ma SX1ka.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oba takie same, SX1 ma video FullHD, SX10 typowe VGA. I SX1 ma szybsze serie. Wiec nie ma tutaj nic tajemniczego Wogole bawilem sie SX10 - fotki sa ok, SX1 bede mial za dwa tygodnie w lapach
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ah... zanim mi se uploadowaly fotki, stracilem mozliwosc edytowania postu (za to kocham to forum..). Modowie prosze polaczyc moje dwa posty...:

Kilka fotek przy 20x, robione z ręki w pochmurna pogode (bez slonca) z SX10 :
    http://www.speedyshare.com/332670599.html
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-11-2008 o 14:22 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Witam...
    Siudym z niecierpliwością czekam na refleksje i opinie związane SX1, wszędzie cisza liczę na parę słówek o zdjęciach już nie wspomnę...
    Pozdrawiam (-;

buzz99
    Guest

Domyślnie

Dzieki siudym za odpowiedz, wiem ze to zadna tajemnica i niby wiem jakie sa roznice pomiedzy nimi i zastanawialem sie tylko czy faktycznie sa warte az takiej kasy. Niby sx1 ma cmos'a ale poki co to pierwszy kompakt z taka matryca i nie wiadomo co to bedzie warte.Ja naszczescie bede chcial go kupicc ( jeden z tych dwoch ) za jakies 3 tyg wiec byc moze jakies nowsze opinie sie juz pojawia i cos mi pomoga w wyborze. Poki co pozdrawiam wszystkich .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak bede mial w lapach SX1, zrobie kilka fotek tego samego obiektu/miejsca/te same warunki obydwoma aparatami, wiec zobaczysz na wlasne oczy roznice (jesli bedzie)

Ja raczej stawiam na brak roznic, mysle, ze CMOS w SX1 jest spowodowany wymogiem, ktory postawil sobie tryb fullHD w aparacie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Osobiście posiadłem już SX10 i jestem bardzo zadowolony. Mozna zakładać filtry 52mm. A co do SX1, moje zdanie jest takie: Canon wypuszczając dwa modele jakby kopiuje poprzedni proces sprzedaży S3 i S5. W tym przypadku SX1 jest stawiany jako model który zostanie długo na rynku i wytworzy nowy trend (bebechy lustrzanki w kompakcie). SX10 stanie się takim S3 i zniknie szybko, sądzę, że nawet już za 1,5 roku z oferty Canona. Jednak gdybym miał kupować SX1 to pomyślałbym mocno nad lustrzanką, dodając 200-300 zł można mieć body i dwa obiektywy. Ale w tym przypadku SX1 oferuje większą uniwersalność. Dla każdego coś dobrego :-)

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

filtr ? ale montuje się go prosto na obiektyw czy na tulejkę ? bo jak patrzyłem to nie ma on tego "pstryczka/guzika" do montowania tulejek co seria powershot'ów A### więc jak ty to stosujesz ? a nie ukrywam że filtry by się przydały do niego.
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Tez się zastanawiałem nad lustrzanką (450D) z przyzwoitym (w miarę uniwersalnym) obiektywem ale po przeliczeniu kosztów (uwzględniając dodatkową baterię, kartę 4gb i plecaczek) wyszło mi raptem 3800!!

Az tyle nie mam do dyspozycji na aparat więc wybór padł na sx1. Strzał w ciemno ale wątpię żebym się zawiódł po przesiadce ze starego, wysłużonego A610 (swoją drogą nadal świetnie działającego )

Jak go tylko dostane w swoje łapy podzielę się wrażeniami.

Filtry 52mm ponoć wkręca się w obiektyw
    Wygodniejsze rozwiązanie niż tuleja ale filtrów 58 nie wykorzystam

Początki nałogu

Domyślnie

Szyna, mam podobny dylemat jak Ty i chcę się przesiąść z A630, też waham sie między tanią lustrzanką, a SX1 IS. Najwieksze wątpliwości mam jednak w związku z wielkoscią matrycy - w A610 i A630 jest 1/1.8, w SX1 IS 1/2.3.
    A próbowałeś wgrać CHDK do A610?
    Pozdrawiam

Strona 11 z 85 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów