Dziękuję wszystkim za dyskusję.
Nudy w pracy dziś były to też wałkowałem do upadłego temat aparatu. Po powrocie do domu przedyskutowałem jeszcze z kilkoma znajomymi i doszedłem do wniosku - 450DDlaczego?
Po co mi dwa kompakty w domu? Wyjazd rowerowy, wyjście na impreze czy jakąś inną wycieczkę tego typu - od tego będzie A610 (z którego pomimo wieku nadal jestem zadowolony a matrycę ma i tak większą niż te SXy). W dobrych warunkach oświetleniowych robi bardzo ładne fotki, 5MPx też mi w zupełności wystarcza. Tam mam też przeużyteczny uchylany obiektyw, mogę nagrywać filmy (czego i tak nie robię) i jest i tak o połowę mniejszy niż sx.
Zdjęcia z 450D, na podstawie testowych znalezionych w sieci, od SX10/SX1 dzieli jednak przepaść (nawet na kitowym obiektywie). Za rok może kupię sobie jakieś lepsze szkiełko. Póki co do nauki kit wystarczy.
Do tego różnica ok 300PLN między SX1 a 450D jest tak naprawdę niewielka.
Inaczej sprawa by wyglądała, gdybym nie posiadał kompaktu. Wtedy skusiłbym się raczej na SX1.
Jak będę wychodził z zamiarem porobienia zdjęć to wezmę torbę (a właściwie plecak) i tam wrzucę wszystkie potrzebne rzeczy oraz mój przyszły nabytek. Do tego filtry 58mm, które już posiadam (dzięki temu różnica kosztów zakupu między SX1 a 450D się praktycznie zaciera) a do kompletu dokupię jeszcze połówkę neutralną - NDx4 albo NDx8.
Sorry za OT ale powiedzcie mi jeszcze drodzy forumowicze którą z nich wybraćChciałbym móc uzyskać efekt rozmytej wody zarówno w słoneczny, jak i pochmurny dzień. Czy x8 nie będzie za ciemna? Zastanawiam się czy wykorzystanie tego filtra jest użyteczne przy fotografowaniu w pełnym słońcu aby uniknąć prześwietlenia obrazu?
Szukałem przykładowych zdjęć porównujących działanie obu filtrów w podobnych warunkach ale niestety nic nie znalazłem. Może ma ktoś z Was coś takiego albo widział oba te cuda w działaniu i ma porównanie?
Święte słowaPamiętaj lepsza będzie nawet najtańsza małpka w kieszeni i zrobiona fotka w ważnym momencie niż lustro w szufladzie.
To cieszy - kolejne 150 do przodu :-Daha polar nie przeszkadza w AF, a te macro nakręcane to do lustra średnio do tego są obiektywy macro lub tańsze i dobre rozwiązanie pierścienie pośrednie.
Szymura też jestem amatorem w tej dziedzinie ale wydaje mi się, że nie ma żadnego filtru co dodaje światła do kadru. Może coś polepszy ustawienie wyższej ekspozycji? Inne rozwiązania nie przychodzą mi do głowy. Może ktoś bardziej w temacie coś wymyśli ;-)
Pozdrawiam