Strona 14 z 75 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za dyskusję.

Nudy w pracy dziś były to też wałkowałem do upadłego temat aparatu. Po powrocie do domu przedyskutowałem jeszcze z kilkoma znajomymi i doszedłem do wniosku - 450D Dlaczego?
    Po co mi dwa kompakty w domu? Wyjazd rowerowy, wyjście na impreze czy jakąś inną wycieczkę tego typu - od tego będzie A610 (z którego pomimo wieku nadal jestem zadowolony a matrycę ma i tak większą niż te SXy). W dobrych warunkach oświetleniowych robi bardzo ładne fotki, 5MPx też mi w zupełności wystarcza. Tam mam też przeużyteczny uchylany obiektyw, mogę nagrywać filmy (czego i tak nie robię) i jest i tak o połowę mniejszy niż sx.

Zdjęcia z 450D, na podstawie testowych znalezionych w sieci, od SX10/SX1 dzieli jednak przepaść (nawet na kitowym obiektywie). Za rok może kupię sobie jakieś lepsze szkiełko. Póki co do nauki kit wystarczy.
    Do tego różnica ok 300PLN między SX1 a 450D jest tak naprawdę niewielka.
    Inaczej sprawa by wyglądała, gdybym nie posiadał kompaktu. Wtedy skusiłbym się raczej na SX1.

Jak będę wychodził z zamiarem porobienia zdjęć to wezmę torbę (a właściwie plecak) i tam wrzucę wszystkie potrzebne rzeczy oraz mój przyszły nabytek. Do tego filtry 58mm, które już posiadam (dzięki temu różnica kosztów zakupu między SX1 a 450D się praktycznie zaciera) a do kompletu dokupię jeszcze połówkę neutralną - NDx4 albo NDx8.
    Sorry za OT ale powiedzcie mi jeszcze drodzy forumowicze którą z nich wybrać Chciałbym móc uzyskać efekt rozmytej wody zarówno w słoneczny, jak i pochmurny dzień. Czy x8 nie będzie za ciemna? Zastanawiam się czy wykorzystanie tego filtra jest użyteczne przy fotografowaniu w pełnym słońcu aby uniknąć prześwietlenia obrazu?
    Szukałem przykładowych zdjęć porównujących działanie obu filtrów w podobnych warunkach ale niestety nic nie znalazłem. Może ma ktoś z Was coś takiego albo widział oba te cuda w działaniu i ma porównanie?

Pamiętaj lepsza będzie nawet najtańsza małpka w kieszeni i zrobiona fotka w ważnym momencie niż lustro w szufladzie.
    Święte słowa

aha polar nie przeszkadza w AF, a te macro nakręcane to do lustra średnio do tego są obiektywy macro lub tańsze i dobre rozwiązanie pierścienie pośrednie.
    To cieszy - kolejne 150 do przodu :-D

Szymura też jestem amatorem w tej dziedzinie ale wydaje mi się, że nie ma żadnego filtru co dodaje światła do kadru. Może coś polepszy ustawienie wyższej ekspozycji? Inne rozwiązania nie przychodzą mi do głowy. Może ktoś bardziej w temacie coś wymyśli ;-)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez szyna ; 05-12-2008 o 02:24

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    dokupię jeszcze połówkę neutralną - NDx4 albo NDx8. (...) Chciałbym móc uzyskać efekt rozmytej wody zarówno w słoneczny, jak i pochmurny dzień..
    Ale filtry ND to nie są połówki.. gdzies Ty to wyczytał..?
    co do pytania NDx4 czy NDx8, to IHMO oba są dobre i odpowiednie w zaleznosci od sytuacji; NDx4 do dni pochmurnych natomiast NDx8 do slonecznych, bo wtedy zazwyczaj jest zbyt duzo swiatła..:wink: mozna też zrobic tak, żeby kupić NDx4 a w razie potrzeby przymknąć przyslonę (bo przyslony zazwyczaj brakuje tylko w tej dolnej granicy:-))
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu

Domyślnie

Szyna masz rację, ja mysle podobnie jak Ty i mam A630. Mam tylko jeszcze jedną rozterkę i przepraszam, że piszę na forum canona, ale waham sie jeszcze między 450D a nikonem D80

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

tfu... miałem na myśli szary neurtalny oczywiście. Późna pora była i nie dojrzałem błędu czytając przed wysłaniem Dzięki MacGyverowi już wiem, że kupię NDx8. Jak będzie zły traf to kupię kiedyś NDx4 i zrobię porównanie działania obu filtrów w warunkach pochmurnych i słonecznych

Galad
    Guest

Domyślnie

witaycie, mam pytanko odnośnie SX10 (drugi raz rozpoczynam przygodę z foto, wcześniej był 12XP, ale to było w 1939 , więc na temat cyfraków wiem niedużo), trudno mi w nim uzyskać małą głębię ostrości przy przysłonie f2,8. Możecie coś doradzić...

Aha, małą głębię próbowałem uzyskać na preselekcji przysłony, czyli światłem i czułością się nie bawiłem.
    Ostatnio edytowane przez Galad ; 06-12-2008 o 16:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Galad Zobacz posta
    trudno mi w nim uzyskać małą głębię ostrości przy przysłonie f2,8. Możecie coś doradzić...
    Jeśli na f/2.8 do zapewne robisz (robi Pan:grin:, '39 to dawno) na najszerszym kącie. W kompaktach przez małe matryce ciężko jest uzyskać małą GO, ale zalezy to własnie od wielkosci matrycy, przysłony i ogniskowej (tutaj im większa, tym mniejsza GO) w przypadku kompaktów z superzoomem najbardziej pomaga ta ostatnia (proszę wierzyć, sprawdzone wielokrotnie). Acha. i ważne jest by obiekt był w miare możliwosci blisko fotografa i w miarę możliwości daleko od tła.
    Tak więc w duzej mierze zalezy to od sprzyjających warunków, a jesli i to nie pomoże, można się poratować sztuczną GO w PS'ie:wink:

Pozdrawiam.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

SX1 nagrywa video w formacie hdmi czy do odtworzenia tych filmów będę potrzebował specjalnego sprzętu czy wystarczy komp?? . jeśli nie odtworzę tych plików video na kompie czy ma jakieś przestawienie na jakąś inną jakość??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bary1000 Zobacz posta
    SX1 nagrywa video w formacie hdmi..
    W jakim formacie hdmi? Canon SX1 IS nagrywa filmy w formacie MOV w rozdzielczosci FullHD, lub VGA, a HDMI, to cyfrowe złącze/interfejs pozwalające przesyłać pliki audio/video bez kompresji; tj możesz podłączyć aparat bezposrednio do telewizora mający to złącze i bezposrednio na nim oglądac filmy. Uff..

czy do odtworzenia tych filmów będę potrzebował specjalnego sprzętu czy wystarczy komp??
    Wystarczy telewizor, więc komp tym bardziej..

czy ma jakieś przestawienie na jakąś inną jakość??
    Tak, na gorszą. Masz do wyboru:
    1920x1080 (FullHD)
    640x480 (VGA)
    320x240 (QVGA)

Pozdrawiam.

andriusza
    Guest

Domyślnie

Jak wszyscy pewnie zauważyli - mój poprzedni post miał się ukazać kilkanaście stron wcześniej.
    przepraszam za śmiecenie - już sprzątam!!!

kerum
    Guest

Domyślnie

Hej,

chce kupic aparat typu ultra-zoom i rozwazam pomiedzy
    Canon SX10 IS i Olympus SP-565UZ.

Parametry maja dosc podobne.
    Na korzysc Canona przemawia obracany ekran i face-detection.
    Za jego wade uwazam wage wysza o 200g.
    Olympus ma ciut silniejsza lampe (6.4m a Canon)
    i ogniskowa przesunieta minimalnie w kierunku szerokiego kata (26-520 a Canon 28-560).

Czy ktos mial moze doswiadczenia z oboma aparatami i moglby je porownac?

Pozdrawiam,
    Krzysztof
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kerum Zobacz posta
    Olympus ma ciut silniejsza lampe (6.4m a Canon)
    mialo byc:
    Olympus ma ciut silniejsza lampe (6.4m a Canon 5.2m)

Pozdr.,
    K.
    Ostatnio edytowane przez kerum ; 10-12-2008 o 08:53 Powód: Automerged Doublepost

Strona 14 z 75 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów