Strona 31 z 64 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ej no przeież napisałem to w kontekście wypowiedzi Merde wyrażonej w poście:
    http://www.canon-board.info/showpost...8&postcount=90 więc niczym nie manipuluję ani nie jestem zatrzeciewiony. To kwestia zasad jedynie.

Merde jest na mojej ignore list więc z nim nie dyskutuję. Wyrażanie poglądów zostało ocenione jako "pisanie głupot". Jakoś tak się dziwnie przyjęło, że to osoba urażona określa co jest dla niej obrazą a co nie. Jeśli obraza nie leżała w intencjach to zwykle sprawę zalatwia słowo przepraszam a nie jątrzenie i wyjaśnianie co jest obrazą a co nie plus dalsze "drobne złośliwości" ze strony Merde.
    Zacytowałeś akurat moją wypowiedź, więc odnosiłeś się do niej Ale nieważne. Mogłeś się pomylić. Nie interesuje mnie jątrzenie ani też, jakie stokrotki masz na swojej liście
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jakoś tak się dziwnie przyjęło, że to osoba urażona określa co jest dla niej obrazą a co nie. Jeśli obraza nie leżała w intencjach to zwykle sprawę zalatwia słowo przepraszam a nie jątrzenie i wyjaśnianie co jest obrazą a co nie plus dalsze "drobne złośliwości" ze strony Merde.
    W takim razie czekam na przeprosiny za sugerowanie że z moją moralnością jest coś nie tak ;-)
    Chyba że... "Kali obrażać - dobrze. Kalego obrażać - źle".

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    A ja myślę że wszyscy maja racje ale nie mogą się dogadać.
    To chyba dosyć celne podsumowanie dyskusji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W takim razie czekam na przeprosiny za sugerowanie że z moją moralnością jest coś nie tak ;-)
    Chyba że... "Kali obrażać - dobrze. Kalego obrażać - źle".
    Też mi się wydaje, że żądanie przeprosin za wszystko, czym poczułbym się dotknięty, byłoby z mojej strony "kaczyzmem".
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 19-11-2008 o 16:39 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To chyba dosyć celne podsumowanie dyskusji.
    Art 278 KK - określa co to kradzież więc podsumowanie chyba nie jest do końca celne.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kradzie%C5%BC

....
    Też mi się wydaje, że żądanie przeprosin za wszystko, czym poczułbym się dotknięty, byłoby z mojej strony "kaczyzmem".
    Przesadzasz. Kolega Merde podał swoję definicję moralności przecież.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-11-2008 o 16:49

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redrash Zobacz posta
    tego nie napisalem
    Tak, bo to ja napisałem :-)
    W sprawie o ktorej wspomnialem, sad podobno zasadzil wysoka sume dlatego, ze firma szla w zaparte. Mieli co najmniej dwie szanse zeby sie dogadac z fotografem, a pomimo tego olali go i woleli sie sadzic. Prawdopodobnie mysleli, ze facet blefuje z tym pozwem, no i sie przejechali.
    I miał rację, jego pierwsza ugodowa propozycja była bardzo wyważona i ugodowa. Jeśli ktoś w takiej sytuacji idzie w zaparte i ma w d.... prawa poszkodowanego to należy mu dowalić dla zasady. Jak nie zaboli to ukradnie po raz kolejny.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Art 278 KK - określa co to kradzież więc podsumowanie chyba nie jest do końca celne.
    Tak zgadza się. Ale pamiętaj że jest język potoczny i zawodowy (fachowy). To co Ty nazwiesz kradzieżą prawnik nazwie przywłaszczeniem mienia art. 284 kk. Kradziez karana bedzie z art 278kk jeśli jej wartość przekroczy 250PLN do tej kwoty jest wykroczeniem i karana jest z art 119 kodeksu wykroczeń. To co pisałeś wcześniej o tym ze ktoś przejedzie się Twoim samochodem: dla Ciebie to kradzież, a dla prawników to samowolne użycie cudzej rzeczy ruchomej.

Podsumowując: to że ktoś użył czyjegoś zdjęcia możesz nazwać kradzieżą ale ten ktoś nie odpowie z art 278kk ale zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To w takim razie kiedy jest kradzież? Chodzi mi o to czy jak ktoś już umieści zdjęcie bez zgody autora i jego podpisu itd. Czy dopiero jak tak postanowi sąd? Czy można mówić o kradzieży bez takiego postanowienia i czy wtedy druga strona może na przykład oskarżyć nas o pomówienie?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    To w takim razie kiedy jest kradzież? Chodzi mi o to czy jak ktoś już umieści zdjęcie bez zgody autora i jego podpisu itd. Czy dopiero jak tak postanowi sąd? Czy można mówić o kradzieży bez takiego postanowienia i czy wtedy druga strona może na przykład oskarżyć nas o pomówienie?
    Mi ktoś niedawno zaje... upps, przywłaszczył rower. Chyba nie muszę czekać na postanowienie sądu, żeby nazwać ten czyn kradzieżą.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Tak zgadza się. Ale pamiętaj że jest język potoczny i zawodowy (fachowy). To co Ty nazwiesz kradzieżą prawnik nazwie przywłaszczeniem mienia art. 284 kk. Kradziez karana bedzie z art 278kk jeśli jej wartość przekroczy 250PLN do tej kwoty jest wykroczeniem i karana jest z art 119 kodeksu wykroczeń. To co pisałeś wcześniej o tym ze ktoś przejedzie się Twoim samochodem: dla Ciebie to kradzież, a dla prawników to samowolne użycie cudzej rzeczy ruchomej.....
    Jeśli kodeks definiuje słowo kradzież to nie ma potrzeby używania innych, opisowych terminów zastępczych wygodnych głównie dla obrońców. Kradzież, nawet jeśli jest tylko wykroczeniem dalej pozostaje kradzieżą - co zresztą wiki jasno określa.

Nie byłbym taki pewien co do dalszego wywodu. Kwalifikacja prawna czynu należy do sądu - jeśli dobrze pamiętam - więc sąd może zdecydować o odpowiedzialności z KK.

EDIT: Zdaje się liczą się intencje sprawcy.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Mi ktoś niedawno zaje... upps, przywłaszczył rower. Chyba nie muszę czekać na postanowienie sądu, żeby nazwać ten czyn kradzieżą.

Ale nie wiesz „kto” a tu wskazujesz palcem.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 31 z 64 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów