Strona 33 z 57 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

sender jak cię to nudzi to po co czytasz ? jak cię to nie interesuje to nie czytaj a tym bardziej nie pisz.

Calliactis wiesz dobrze że kradzież projektu to kiedy kolega architekt podpisuje twój projekt swoim nazwiskiem i bierze za to pieniądze a nie jak wiesza zdjęcie twojego dzieła na ścianie - co do izby to ma m.in. na celu ściganie takiego postępowania a są już takie przypadki.

Co do roszczeń kolegi może są wygórowane ale to już jego sprawa i ewentualnego jego rozczarowania (a może nie)
    Z tego co pisał Olszewski to próbował się dogadać ale ze strony labu nie było żadnej propozycji ugody tylko lekceważenie więc dla przykładu powinni dostać po "tyłku"

A co do psucia rynku to nie bardzo rozumiem, bo dla mnie psuciem rynku pozwalanie na bezprawne korzystanie ze swojego dzieła a nie walka ze złodziejstwem, zgadzam się że może szkodliwość takiego powieszenia fotki nie jest duża ale to już sprawa indywidualnego podejścia.
    Co do aspektów prawnych całego zajścia to zostało naruszone prawo autorskie (zdjęcie zostało pokazane bez podpisu kto jest autorem) poszkodowany został pozbawiony honorarium za opublikowanie zdjęcia oraz (domniemanie - pytanie jak przez poszkodowanego zostanie udowodnione) został pozbawiony możliwości wzięcia udziału w konkursie

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

No i Twoje słowa Mario bardzo dobre określają o co chodzi - a jak to się uda - sam jestem ciekaw. Ja trzymam kciuki, ale jednocześnie staram się wbić trochę rozsądku w te roszczenia...

Cóż - to chyba tyle - jak dla mnie to już naprawdę ten wątek wyczerpałem ...

Życzę Powodzenia!

a sam udaje się w końcu porobić trochę zdjęć póki mam ciut wolnego czasu i wszystkie tematy w pracy zamknięte Pozdrawiam!
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    a sam udaje się w końcu porobić trochę zdjęć póki mam ciut wolnego czasu i wszystkie tematy w pracy zamknięte Pozdrawiam!

szczęściarz
    Ostatnio edytowane przez mario1275 ; 17-11-2006 o 00:46

Awatar wolakus
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

wg mnie gość ma racje, że chce złodziei podać do sądu. jakby chcieli kupić zamiast ukraść to zdjęcie to możnaby sie wtedy odnieść do stawek zpafu, ale w przypadku oszacowania wysokości odszkodowania to te stawki nie mają chyba największego znaczenia. najlepiej zorientować sie jak były rozstrzygane podobne sprawy i na tej podstawie ustalić wysokość odszkodowania. jak ja kiedyś pisałem wniosek o odszkodowanie (ale w zupełnie innej sprawie) to wnosiłem o 5000 pln, otrzymałem nawiązkę 2000 pln. sugeruje zrobić podobnie - wnieść o wyższą kwotę niż oczekujesz. ze złodziejami trzeba krótko ;] powodzenia i daj znać jak sie sprawa toczy.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolakus Zobacz posta
    powodzenia i daj znać jak sie sprawa toczy.

No to trza wątek dodać do ulubionych bo tak ze 2 latka to strzeli jeśli sie o sad oprze

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

No trochę czasu już mineło - ciekawy jestem jak się sprawa potoczyła?
    Drogi Olszewski - masz już może jakieś ciekawe informacje?...

W zasadzie mamy już nowy rok i prawie 2 miesiace od ostatniej wypowiedzi - na mój gust, to jakieś - jakiekolwiek kroki zostały poczyniony - chyba, że się mylę?
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to ciekawe co ja mam zrobić, skoro port lotniczy w Łodzi wykorzystał moje zdjęcie do.... reklam na plakatach, kalendarzach, banerach (takich na ogrodzeniu czy stojącym przy drodze wielkości kilka na kilka metrów). Foto jest przerobione przez grafika, pozbawione części kolorów (by nie pokazywało samolotu kojarzonego z jednym tylko przewoźnikiem). Rzecznik portu początkowo udawał, że nie wie o co chodzi, potem spokojnie przyznał, że.... to moje foto. Czasami im coś wysyłam by to wsadzili na swoją stronkę netową. Jestem spotterem i współpracujemy z portem. Odpłatnie zrobiłem im fotki do folderu, ale to foto pochodzi z dużo wcześniejszego okresu (mam RAW-a). Nie chcę robić wielkiego dymu bo blisko z sobą współpracujemy (mamy stowarzyszenie entuzjastów lotnictwa), ale to moim zdanie lekkie przegięcie jak się swoje zdjęcie (w naprawdę dużym wymiarze) na płocie lotniskowym nagle zobaczy nic nie wiedząc wcześniej o takim jego wykorzystaniu. Głupiego telefonu nawet nie było (a mają numer do mnie!), listu na skrzynkę (też mają!). Wołać kasę adekwatną czy (ze względu na bliską współpracę) inną formę "wdzięczności"? Np. wymusić na nich, że te foldery to im cały czas będę robił Bo do sądu to raczej nie pójdę, to by było w tym konkretnym przypadku przegięcie (znowu ta współpraca). Może tylko zażądać post factum zwykłej stawki za takie "banerowe" zdjęcie i ostrzec na przyszłość? Nie chcę wyciągać wielkich pieniędzy na siłę, nie jestem taki znowu pazerny.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ty to jesteś w ogóle w dość śliskiej sytuacji O ile dobrze kojarzę "układ" jaki macie w Łodzi, to chyba najbardziej opłaci się siedzieć cicho...

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to mnie pocieszyłeś.... Z natury nie odpuszczam swojego i taki "argument" w ręku bardzo mi się przyda w wielu negocjacjach, niemniej dobry zwyczaj został złamany. Do lokalnej gazety też sobie "wzieli" zdjęcie na pierwszą stronkę i też się o tym dowiedziałem jak gazetę mi kolega pokazał. Łaskawie foto było podpisane. To takie są teraz zwyczaje, że się nawet o zgodę na publikację nie trzeba pytać? W sumie to jestem dumny, że to akurat moje foto wybrali z zalewu innych, niemniej...niesmak zostaje i na pewno tak tego nie zostawię.
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trochę odgrzeję temat, bo nie znalazłem informacji na ten temat. Jak udowodnić organom władzy, że jest się autorem cyfrowego zdjęcia?
    Skasowali mi ;(

Strona 33 z 57 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów