Strona 41 z 57 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Jeśli Twoje zdjęcia Olszewski pojawią się w Vanity Fair czy Vogue, to jak najbardziej trzeba wszystko obwarować prawami autorskimi. (żart)

PS. Spisując umowę z wizażystą zmuszasz go do rozliczenia się z fiskusem. Nie wiem na jakie kwoty podpiszesz umowę ale nie będą to pewnie duże pieniądze, więc i ty i on/ona na tym tracicie. To takie "życiowe" podejście.
    No własnie z życiowego punktu widzenia tak to wygląda. Jeżeli jakaś obca osoba robi makijaż to z pewnością za pieniądze wtedy powinna ona wystawić rachunek do umowy zlecenia i odprowadzić nalezne składki. W przypadku gdy nie ma takiego rachunku ani umowy raczej nie bedzie zbyt chętna to dochodzenia swych praw przed sądem a już na pewno trudno jej będzie udowodnić że jest autorem makijażu. Jezeli już wystawi rachunek to fakt umowe można podpisać żeby sprawa była czysta.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    No własnie z życiowego punktu widzenia tak to wygląda. Jeżeli jakaś obca osoba robi makijaż to z pewnością za pieniądze wtedy powinna ona wystawić rachunek do umowy zlecenia i odprowadzić nalezne składki. W przypadku gdy nie ma takiego rachunku ani umowy raczej nie bedzie zbyt chętna to dochodzenia swych praw przed sądem a już na pewno trudno jej będzie udowodnić że jest autorem makijażu. Jezeli już wystawi rachunek to fakt umowe można podpisać żeby sprawa była czysta.
    Racja, jeśli makijaż wykonuje na Twoje zlecenie kolega, który nie bierze za to ani złotówki bo robi po znajomości, to wykreśl z umowy lub zmodyfikuj ust. które mówią o wynagrodzeniu i po sprawie. Jeśli natomiast kogoś wynajmujesz to zgadzam się całkowicie z paweleverestem, życzliwość życzliwością i życiowe podejście, nie mniej jednak podpisałbym umowę taką, aby trzeba było się rozliczyć z fiskusem. I jeśli się nie mylę to wtedy Wizażysta musi odprowadzić podatek od zarobku, a nie ja. (Ale nie wnikałem jeszcze w podatki od czegoś takiego, więc chwilowo swoją wypowiedź o odprowadzeniu podatku postawie pod znakiem zapytania).
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fajnie się czyta niektórych Panów Fotografów gotowych podnieść larum o wykorzystanie trzech pixeli z ich twórczości, ale odmawiający praw autorskich wizażystom (częściej -tkom ) w imię niekomplikowania sobie zycia No i Panowie pewnie wystawiają na wszystko rachunki i płacą podatki . Może zmiencie nicki na Kali 1, Kali 2 itd.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    wizażystom (częściej -tkom )

Skomentuje pewną sprawę. W języku polskim zawody rodzaju żeńskiego (lekarka, pielęgniarka, masażysta,) tworzy się od rodzaju męskiego. Tak więc, gdy mamy nieokreśloną płeć osoby (z punktu polonistyki - rodzaj rzeczownika), pisanie go w formie podstawowej, czyli męskiej zawiera w sobie OBIE formy.
    Pisząc Wizażysta mam na myśli osobę zajmującą się wizażem, niezależnie od jej płci - dlatego użyłem rzeczownika rodzaju męskiego.
    Proszę pamiętać na przyszłość.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar Elgi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Wykorzystanie zdjęcia bez zgody autora.

Pełzając po Internecie natchnąłem się na tego rodzaju informacje, zastanawiam się czy przedstawiona sytuacja jest do wygrania. Co o tym sądzicie, może mieliście podobne problemy?

http://gajec.pl/gmina/malpa-z-aparatem.html

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Nóż się po prostu w kieszeni otwiera...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony

Domyślnie

widocznie autorowi brak niepowtarzalnej osobowości a to co stworzył to nie dzieło. Widać że prawnik to jakiś znawca sztuki czy coś w tym rodzaju. ciekawa sprawa. tak to jest z idiotami. szkoda gadać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elgi Zobacz posta
    Pełzając po Internecie natchnąłem się na tego rodzaju informacje, zastanawiam się czy przedstawiona sytuacja jest do wygrania. Co o tym sądzicie, może mieliście podobne problemy?

http://gajec.pl/gmina/malpa-z-aparatem.html
    Lewnik krótko po studiach napisał Fotografowi jaklieś dyrdymały - p. Marcin niech w te pędy leci do dobrego prawnika - nawet po opłaceniu jego honorarium powinno mu coś zostać z odszkodowania.
    Fotograf platoniczny

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

Cytowane wyjaśnienie dotyczące twórczości (w niektórych zwrotach identyczne) już spotkałem w sprawie przeciwko Przyjaciółce (wątek na Cyberfoto). Moim zdaniem to cytat z jakiejś książki prawniczej - komentarz do ustawy o prawie autorskim.

A sprawa jest do wygrania, ale z praktyki wiem że nie warto iść w proces cywilny. Po takiej odpowiedzi dokonałbym doniesienia do prokuratury, tym bardziej ze tutaj strona sama się podłożyła bo nie kwestionuje autorstwa zdjęcia. Sprawę z KK można zawsze wycofać, ale spada z nas cieżar prowadzenia sprawy, a i odszkodowanie jest z mocy prawa wyższe i na dodatek się sumuje z tym z KC.

Pozdrawiam
    Kwiatek...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Darmowej porady prawnej Autorowi zdjęcia udzielił Olgierd w Lege Artis.
    Fotograf platoniczny

Strona 41 z 57 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów