Strona 24 z 36 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 357

Wątek: Canon EOS 1000D

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lotofag Zobacz posta
    Tylko mam wątpliwości czy rzeczywiście amator traci coś istotnego kupując 1000D zamiast dołożyć do 450D
    Tak jak pisałem w poście którego cytowałeś zależy czy ten amator chce czy też nie chce rozwijać się w dziedzinie fotografii.

Czy 9 polowy i podobno ogólnie lepszy (?) AF, wyzwalanie bezprzewodowym pilotem, więcej megapikseli, inna faktura tworzywa na gripie i czujnik przyłożenia oka do wizjera (o większy ekran się nie pytam ) są dla amatora rzeczywiście nie do pogardzenia i są warte dopłaty?
    Warte dopłaty są:
    9 punktowy AF z krzyżowym punktem centralnym f/2.8.,
    Punktowy pomiar światła,
    ekspozycja w zakresie +/- 3EV

450D to tez lustrzanka amatorska i wiele jej jeszcze brakuje ale jest dobrą puszką do nauki, dzięki niej za stosunkowo małe pieniądze masz możliwość poznawać, ćwiczyć próbować etc.
    A jeśli chcesz mieć poprostu lustrzankę i większość fot i tak pstrykał będziesz na auto to bierz 1000D i też będziesz zadowolony.

Pozdrawiam

lotofag
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    Tak jak pisałem w poście którego cytowałeś zależy czy ten amator chce czy też nie chce rozwijać się w dziedzinie fotografii.
    (...)
    A jeśli chcesz mieć poprostu lustrzankę i większość fot i tak pstrykał będziesz na auto to bierz 1000D i też będziesz zadowolony.
    Nie chcę kupić lustrzanki dla samego faktu stania się jej posiadaczem i mam właśnie nadzieję, że tego typu korpusik dobrze posłuży mi do nauki. Jednak nadal mam po prostu wątpliwości czy i kiedy jako póki co kompletny amator odczuję niedogodność z nieposiadania 9 punktowego AF czy punktowego pomiaru światła... Czy to nie jest czasem trochę tak, że jeszcze niedawno dla niektórych będących na początku przygody z lustrzankami sprzęt oferujący takie możliwości jak 1000D był szczytem marzeń, a teraz psioczy się że tym się nie da dobrej fotki strzelić? Jasne, że jeśli jest taka możliwość warto kupić więcej oferujący korpus, ale czy różnicę w cenie w moim przypadku nie lepiej dołożyć do jakiegoś ciekawego szkiełka czy lampy? Jak 1000D był niewiele tańszy od 450D nie było problemu, ale obecnie wybór (przynajmniej dla mnie) już nie jest taki oczywisty. A podejrzewam, że pod względem jakości uzyskiwanych zdjęć tych puszek nie dzieli przepaść a drobne niuanse i pewnie więcej tu wyniknie z podpięcia sensownej optyki niż dodatkowych punktów AF.
    1000D wydaje mi się dość sensowną i wypośrodkowaną propozycją pośród dość wykastrowanych amatorskich Nikonów czy wybajerowanych Sony. Proszę tylko mojego postu nie traktować w kategoriach "napalił się na 1000D i chciał tylko potwierdzenia, że to super wybór i poklepania po pleckach", jestem jak najbardziej otwarty na każdą argumentację. Jakbym chciał szpanować aparatem i mieć praktycznie kompakt w wyglądającej bardziej "pro" obudowie to już dawno kupiłbym Alphę A300 jak tylko staniała. A ma toto nawet te 9 punktów AF, tylko chyba przy okazji inne braki jak to bywa w entry-level...

lotofag
    Guest

Domyślnie

Niestety nie mogę edytować poprzedniego postu :/
    Cytat Zamieszczone przez boolean Zobacz posta
    Do puli weszły A300 (sprzedawca z fotojokera usilnie namawiał mnie na system Sony)
    Miałem dokładnie ten sam przypadek, gdy poszedłem tam "pomacać" 1000D i 450D
    Sprzedawca, w dodatku w czarnej koszuli i pomarańczowym krawacie z logo Alpha, stwierdził że A300 góruje pod każdym względem nad 1000D. Indagowany o szczegóły wspomniał o 9 punktowym AF i stabilizacji w korpusie, na szczęście nie raczył uwagami np. o uchylnym 2,7" LCD (skądinąd ciekawy pomysł), a m.in. dlatego ten Sony wzbudza częste zainteresowanie. Niestety ani słowa w kwestiach dotyczących jakości zdjęć, a w końcu na to powinna się ta rzekomo miażdżąca przewaga przekładać...
    ekspozycja w zakresie +/- 3EV
    Jesteś tego pewny, a czasem też nie +/-2 jak w 1000D?

Coś już napisał Awatar 2em
    Miasto
    Sosnowiec/Świętochłowice

Domyślnie

Na samym początku chcę się przywitać bo to mój pierwszy post w tym miejscu. Od kilku tygodni śledzę z uporem maniaka różne fora i ostatecznie na placu boju pozostały dwa modele (ale i systemy) nad którymi się jeszcze zastanawiam, tj. olek e-510 i canon 1000d. Nię będę pytał co wybrać itp, chciałem raczej zapytać, na jakich polskich stronach/forach można zobaczyć jakieś foty robione canonem 1000d? Czy dysponujecie jakimiś linkami? bo ja nie daję rady nic znaleźć a szukam dość wytrwale.
    Pozdrawiam i liczę na pomoc, 2em

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A dlaczego tylko na polskich?
    Dobra rada: odpuść sobie Olympusa, jest o lata świetlne z tyłu jeśli chodzi o jakość obrazu. Chyba, że zamierzasz robić zdjęcia jedynie w słonecznych kurortach (ale wtedy matryca Olympusa ładnie przepali Ci ostre światła).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

lotofag bierz CANON 1000D i będziesz naprawdę zadowolony , mam go od 2 tygodni i jest super ( oczywiście dla tak jak ja amatora ) od razu kupuj grip.
    POZDRAWIAM

Coś już napisał Awatar 2em
    Miasto
    Sosnowiec/Świętochłowice

Domyślnie

jotes25 ja znam wszystkie za i przeciw olka dlatego też się nad nim zastanawiam, ale rzecz nie w tym, tylko w tych przykładowych fotkach o które prosiłem pozdrawiam

szymarek
    Guest

Domyślnie

Tu masz link do zdjęć z Canona 1000d na dpreview: http://www.dpreview.com/reviews/cano...00d/page35.asp

Ja już mam swój zamówiony, teraz czekam na kuriera. Trochę to trwało, gdyż dopiero 3 sklep internetowy okazał się coś warty.

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli chodzi o olka to dla amatora jest to wymarzony sprzęt. Przynajmniej ja tak to widzę. Dobrej jakości obiektywy można mieć w przystępnej cenie, w przeciwieństwie do canon'a.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dżobert Zobacz posta
    Dobrej jakości obiektywy można mieć w przystępnej cenie, w przeciwieństwie do canon'a.
    Po wypuszczeniu Sigmy jako Zuiko 70-300 to już trochę legenda. Ani to dobre, ani tanie...
    W innych przypadkach jest nieco lepiej (jakość, cena), za to np. bzyczki-silniczki trochę już odstają od rzeczywistości.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 11-11-2008 o 22:30

Strona 24 z 36 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów