Strona 22 z 36 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 357

Wątek: Canon EOS 1000D

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Więc albo się trochę zapędziłeś, albo miales na mysli coś innego, albo ja czegoś nie wiem o analogowych szkłach
    Ameryki mi nie uchyliłeś, bo mimo wszystko zauważam różnicę między EF i EF-s I tak naprawdę i wbrew pozorom wszystko da sie podpiąć pod wszystko (to chyba micles experymentował z EFs na pełnej klatce? ). Rzecz w tym, że FF ponoć jednak lepiej wykorzystuje szkiełka konstruowane celowo dla takiego formatu.. No ale mogę się mylić - w końcu digitalizowanej puszki jeszcze nie miałem. Chociaż z drugeij strony..

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jest jeszcze trzecia możliwość - zupełnie kolegi nie zrozumiałeś - bo pisze całkiem z sensem 8).
    ...Kolekcjoner (dzienks!) nieco podbudował moją pewność siebie
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

szymarek
    Guest

Domyślnie [1000d] Czy to aparat dla mnie?

Witam!

Swoją przygodę z fotografią cyfrową zacząłem 3 lata temu, kupując pierwszy aparat cyfrowy- Sony S40.

Obecnie ten sprzęt (wciąż w miarę sprawny) przestał mi wystarczać.

W ręce wpadła mi ulotka z pewnej sieci RTV, gdzie zauważyłem Canona 1000d. Cena 1499 PLN dość mocno mnie zaintrygowała, zacząłem szukać informacji na necie o tym aparacie. Przekopałem mnóstwo stron (zarówno polskich jak i angielskich) i już mam mniej więcej wyrobione zdanie na ten temat. Byłem w kilku sklepach, nawet w jedyny udało mi się pstryknąć około 30 fotek na swoją kartę pamięci.

Przyznam się, że na temat manualnych ustawień w aparacie nic nie wiem. Ale biorąc pod uwagę to co przeczytałem, to chcę w pełni świadomie wejść w segment cyfrowych lustrzanek. W końcu człowiek uczy się całe życie, a parametrów dotyczących obrazu nie jest aż tak dużo.

Wszystko to powoduje, że zamarzył mi się ten Canon. W tym momencie można go mieć z kitem za 1376 PLN. I jest to dla mnie cena do zaakceptowania. (Biorąc pod uwagę że chcę mieć sprzęt nowy i koniecznie z fakturą)

Wydaje mi się, że zakup tego aparatu jest doskonałym krokiem ku temu żeby w końcu nauczyć się robić porządne zdjęcia.

Czy na pewno jest to sprzęt dla mnie?

Jeżeli chodzi o moje zdjęcia to głównie fotografuję swojego 3-letniego synka, zarówno w domu jak i na dworze oraz różne krajobrazy.

Domyślnie

nie zastanawiaj się nawet! wiele ujęć czmychnie wtedy!
    pomyśl również nad jasnym obiektywem, na początek canon 50mm 1.8 wystarczy a kitem będziesz strzelał widoczki!
    ps. przesiadka na lustro to wiele możliwości i nieporównywalna zabawa
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pewnie, że dla Ciebie. Pasujesz jak ulał do profilu potencjalnego odbiorcy takiego sprzętu. Pewnie szybko zacznie Ci brakować dłuższych ogniskowych, dokupisz 55-250 IS i będzie sprzęt miodzio.
    Zrozumienie o co chodzi z manualnymi czy półautomatycznymi trybami pracy nie jest trudne, byle nie odrzucało Cię od słowa pisanego i książek. Musisz uzbroić się w cierpliwość, bo na początku czasem jest tak, że efekty pracy są "gorsze niż z kompaktu" ale wynika to z błędów fotografa.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymarek Zobacz posta
    Witam!

Swoją przygodę z fotografią cyfrową zacząłem 3 lata temu, kupując pierwszy aparat cyfrowy- Sony S40.

Obecnie ten sprzęt (wciąż w miarę sprawny) przestał mi wystarczać.

W ręce wpadła mi ulotka z pewnej sieci RTV, gdzie zauważyłem Canona 1000d. Cena 1499 PLN dość mocno mnie zaintrygowała, zacząłem szukać informacji na necie o tym aparacie. Przekopałem mnóstwo stron (zarówno polskich jak i angielskich) i już mam mniej więcej wyrobione zdanie na ten temat. Byłem w kilku sklepach, nawet w jedyny udało mi się pstryknąć około 30 fotek na swoją kartę pamięci.

Przyznam się, że na temat manualnych ustawień w aparacie nic nie wiem. Ale biorąc pod uwagę to co przeczytałem, to chcę w pełni świadomie wejść w segment cyfrowych lustrzanek. W końcu człowiek uczy się całe życie, a parametrów dotyczących obrazu nie jest aż tak dużo.

Wszystko to powoduje, że zamarzył mi się ten Canon. W tym momencie można go mieć z kitem za 1376 PLN. I jest to dla mnie cena do zaakceptowania. (Biorąc pod uwagę że chcę mieć sprzęt nowy i koniecznie z fakturą)

Wydaje mi się, że zakup tego aparatu jest doskonałym krokiem ku temu żeby w końcu nauczyć się robić porządne zdjęcia.

Jeżeli chodzi o moje zdjęcia to głównie fotografuję swojego 3-letniego synka, zarówno w domu jak i na dworze oraz różne krajobrazy.
    Na początek raczej będzie ok, co prawda bardziej popularnym sprzetem jest 450D i szczerze mówiąc ten raczej byłby lepszy (ewentualnie 400D) ale skoro nie masz doświadczenia z lustrzanką to 1000D też nie będzie najgorszy - do nauki się nada - jeśli jesteś nastawiony na naukę i masz chęć popracować to "się nada".. dodatkowo sugeruję kupić w komplecie świnkę skarbonkę i co miesiąc odkładać tam tak ze 100 zł - jak cię wciągnie to po roku akurat kupisz sobie lampę i stałkę 50mm albo coś dłuższego - a jak dalej cię wciągnie to już większa świnka tylko
    Pozdrawiam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

1000D + kit + 50mm f/1.8. Wg. mnie całkiem niezły zestaw za na prawdę niezłą cenę. 50 1.8 kupiłem dopiero po pół roku od zakupu 400D i żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej. :P

Camaxtli85
    Guest

Domyślnie

Już sobie sam odpowiedziałeś. Kupuj i chwal się nauką na forum.

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!

...

Jak najbardziej. To podstawowy model lustrzanki Canona. Ale tak jak pisał arturs zastanów się nad 450ką. Odpowiedz sobie na pytanie czego oczekujesz od aparatu i czy będziesz rozwijał się dalej czy pozostaniesz tylko przy foceniu życia rodzinnego. Jeśli to drugie to spokojnie z 1000 D będziesz zadowolony. Ale jak chcesz iść dalej to warto wziąć 450D. Co prawda Korpusy najszybciej są rozwijane więc przy fotografowaniu na poważnie i tak czeka Cię zmiana czy to 1000 czy 450.

Polecam Ci do kita dokupić 50mm 1.8 cena w pewnym sklepie to 289 PLN (jakim to na PW by krypciochy nie robić ) a to elementarz każdego fotografa i wiele uczący zoom w nogach

i jeszcze jedna sugestia - proponuję nie używać full auto w ogóle. Założyć sobie, że aparat nie ma takiej opcji

Pozdrawiam.

szymarek
    Guest

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Bardzo dużo mi to dało. W tym momencie jestem zdecydowany na C1000d wraz z kitowym obiektywem + 50mm f1.8 jako drugi obiektyw.

Teraz jeszcze tylko jedna przeprawa z żoną i kupuję sprzęt.

i jeszcze jedna sugestia - proponuję nie używać full auto w ogóle. Założyć sobie, że aparat nie ma takiej opcji
    co do tego, to zgadzam się z tym całkowicie!

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Bardzo dużo mi to dało. W tym momencie jestem zdecydowany na C1000d wraz z kitowym obiektywem + 50mm f1.8 jako drugi obiektyw.

Teraz jeszcze tylko jedna przeprawa z żoną i kupuję sprzęt.
    W takim razie życzymy udanej przeprawy i przyszłego owocnego focenia.

Mój znajomy fajnie kiedyś stwierdził. Pieniędzy wydanych na dobry aparat najmniej się żałuje. Bo kiedy masz robić sobie zdjęcia jak nie gdy jesteś piękny i młody ;-)

Pozdrawiam.

Strona 22 z 36 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów