Strona 171 z 1000 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221271671 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 701 do 1 710 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    mały OT których wiele ...

Na ślubach robicie raw + jpg czy moze same raw albo jpg ?

/OT
    ja robie tylko JPG, jestem zdecydowanym przeciwnikiem RAW, bo to strata czasu
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

sebcio80 - ja bym chyba trzasl portkami robiac slub na JPG. Co jak spiepszy sie balans bieli? W JPG sie da poprawic ale ile kombinacji i nigdy nie uzyskasz takiego efektu jak w rawie. Po prostu z lenistwa nie chce ci sie siedziec nad rawami Wg mnie RAW jest genialny - rozwiazuje problemy paroma kliknieciami w raw konwerterze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    pomimo tego ze 85L daje wspaniale fotki to to co daje 85 1.8 (budzetowe szklo) ma lepszy wyznacznik ceny do jakosci. Po prostu nie wiem czy warto doplacac do 1.2 doslownie 3-4x razy tyle co za 86 1.8.
    135L z tego co widze to super szklo ale czy nie za waskie na sluby?
    Na moim slubie fotograf focil wiekszosc rzeczy 17-40 (co nie do konca mi sie podobalo) , w kazdym razie efekty z 580EXII + lightsphere byly naprawde super.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 31-10-2008 o 13:18 Powód: Automerged Doublepost
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    sebcio80 - ja bym chyba trzasl portkami robiac slub na JPG. Co jak spiepszy sie balans bieli? W JPG sie da poprawic ale ile kombinacji i nigdy nie uzyskasz takiego efektu jak w rawie. Po prostu z lenistwa nie chce ci sie siedziec nad rawami Wg mnie RAW jest genialny - rozwiazuje problemy paroma kliknieciami w raw konwerterze.

skoro tyle kombinacji to chyba nie z lenistwa? ;-) jakos jedno zaprzecza drugiemu, kazdy ma swoj styl, przyzwyczajenia, nie ma czegos czego nie mozna zrobic na JPG, fakt - z balansem bieli jest najgorzej ale jak za bardzo ucieknie przy mieszanym swietle to i RAW nie pomoze
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    nie ma czegos czego nie mozna zrobic na JPG
    Pozwolę się nie zgodzić : nie można zrobić dobrej jakości JPGa (konwerter w body nie może być porównywany z RAWerem w kompie - z tego co wiem, to algorytmy jpg'owania w body są duużo bardziej uproszczone, w stosunku do RAWerów.

Poza tym jakakolwiek operacja na JPGu w kompie to już zupełnie inna jakość niż RAW->TIFF(16bit@prophoto)->JPG.
    No ale każdy ma swoje metody... (hokeja też fociłem w JPGach, ale hokej to nie ślub )
    Kwestia też wymagań klienta: mam kolegę który foci śluby 350D, w jpg'ach na połowie rozdzielczości bo jego klientom to wystarcza (ostatnio był dodatkiem do kamerzysty, ale nie wiem czy sięcoś nie ziemieniło )
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a ja smiem twierdzic, że na wysokich czulosciach (800 i wiecej) szumy beda mniejsze i ostrosc lepsza na JPG z aparatu niz na JPG "wywolanych" (smieszne okreslenie) z RAW ;-)

pozatym przyjmujac, ze macie racje i faktycznie jakosc JPG wywolanych z RAW jest lepsza, to o ile jest lepsza? o 3%? bedzie to widac na odbitce 20x30? odpowiem, nie bedzie widac,

oczywiscie aby te 3% zachowac to trzeba dawac do druku TIFFy, ktos daje?
    ja wysylam do druku odbitki i projekty fotoksiazki zapisane w "save for web" w jakosci 60 i to calkowicie starczy

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    sebcio80 - 135L z tego co widze to super szklo ale czy nie za waskie na sluby? Na moim slubie fotograf focil wiekszosc rzeczy 17-40 (co nie do konca mi sie podobalo) , w kazdym razie efekty z 580EXII + lightsphere byly naprawde super.
    na plener świetne, do kosciola czy wesela prawie w ogole nie uzyteczne
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 31-10-2008 o 19:38

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

a ja smiem twierdzic, że na wysokich czulosciach (800 i wiecej) szumy beda mniejsze i ostrosc lepsza na JPG z aparatu niz na JPG "wywolanych" (smieszne okreslenie) z RAW ;-)
    RAW to jak sama nazwa wskazuje 'surowy' zrzut z matrycy aparatu. Z tego samego materiału jest robiony JPG w aparacie, więc dlaczego wg Ciebie szumy miałyby być większe? Powiem więcej - aparat generuje tego JPG z RAW automatycznie, na podstawie gotowych algorytmów. W każdym programie do 'wywoływania' RAWów (zwłaszcza dedykowanym) powinieneś uzyskać co najmniej takie efekty jak z puszki.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pozatym przyjmujac, ze macie racje i faktycznie jakosc JPG wywolanych z RAW jest lepsza, to o ile jest lepsza? o 3%? bedzie to widac na odbitce 20x30? odpowiem, nie bedzie widac,

oczywiscie aby te 3% zachowac to trzeba dawac do druku TIFFy, ktos daje?
    ja wysylam do druku odbitki i projekty fotoksiazki zapisane w "save for web" w jakosci 60 i to calkowicie starczy

Szkoda w ogóle komentować ten stek bzdur, ale zebrałam się w sobie i pisze te dwie linijki, bo jeszcze kto młody niedoświadczony uwierzy i krzywdę sobie zrobi..
    Ostatnio edytowane przez Kalina ; 31-10-2008 o 19:58
    Pkt 8 regulaminu forum

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalina Zobacz posta

jeszcze kto młody niedoświadczony uwierzy i krzywdę sobie zrobi..
    Jeśli sobie , to jeszcze pół biedy...
    Gorzej, jeśli zrobi krzywdę Młodej Parze...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Poszukuje intensywnie czegos szerokiego w cenie do przełknięcia dla amatora
    Jest 28 1.8 - okazyjnie można kupić nawet za ok. 1200 zł (ostatnio było na allegro). Ale z jego intensywnością pod względem szerokiego kąta jest raczej tylko dobrze i tylko na pełnej klatce - na FF ma 75 stopni, czyli więcej niż 18-milimetrowy kit na cropie.

Cytat Zamieszczone przez Kalina
    Szkoda w ogóle komentować ten stek bzdur, ale zebrałam się w sobie i pisze te dwie linijki, bo jeszcze kto młody niedoświadczony uwierzy i krzywdę sobie zrobi..
    Sorry, może to niedyskretne pytanie (pod względem zawodowym), ale ile robisz średnio RAW-ów na ślubie, a ile oddajesz?

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Sorry, może to niedyskretne pytanie (pod względem zawodowym), ale ile robisz średnio RAW-ów na ślubie, a ile oddajesz?
    Całodzienny reportaż to jakieś 1200. W umowie mam 90 zdjęć.
    Pkt 8 regulaminu forum

Strona 171 z 1000 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221271671 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów