Pokaż wyniki od 1 do 10 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    28 1.8 na cropie jest takim standardem jak 50tka na FF, na FF 28 1.8 jest szeroki, jasny, ale brakuje mu czegos........
    Mógłbyś rozwinąć (dokończyć) swoją myśl. Ponadto czy wg Ciebie brakuje mu też tego "czegoś" na cropie Dziękuję.

część wypowiedzi związana z dylematem wyboru została przeniesiona do bardziej odpowiedniego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?p=546194
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-10-2008 o 13:58 Powód: move post
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie 28 1.8

Mam go od 3 tygodni
    zresztą odkupionego od kolegi Banan82 (pozdrowienia)...

To jest idealny obiektyw do robienia fotek w domu (we wnętrzach) bez lampy ...
    Ostry w centrum ...
    i to od 1.8
    na bokach już nie tak dobrze ale ujdzie ....

w terenie już nie jest tak dobrze ... ma dość uciążliwe CA (aberracje)
    kiepsko pod ostre światło ....
    Do 50 1.4 nie ma porwania .... bo 50 wyraźnie lepsza ...

ale 28 jest SZEROKA .... i po prostu w pomieszczeniu ideał ...
    i chyba do tego się najlepiej nadaje

Portery z niej wychodzą ostre ale ... jakieś takie nieproporcjonalnie geometrycznie

Dodam .. że faktycznie część zrobionych fotek jest super ... a część jakby KITOWA
    właśnie próbuję go oswoić i znaleźć przyczynę ....
    Przy świetle 1.8 i dość szerokim obiektywie ... GO też rozkłada się inaczej niż w wąskiej stałce (np. 85) .... stąd ten obiektyw nie wyczaruje takiego pięknego/efektownego zdjęcia .... ale mam kilka pseudo portretów/zdjęć wycieczkowych, które wyszły naprawdę dobrze i ostro ... dlatego myślę że trzeba go lepiej poznać i oswoić i zrozumieć ....
    Ostatnio edytowane przez noeee ; 22-10-2008 o 20:38
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć (dokończyć) swoją myśl. Ponadto czy wg Ciebie brakuje mu też tego "czegoś" na cropie Dziękuję.

część wypowiedzi związana z dylematem wyboru została przeniesiona do bardziej odpowiedniego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?p=546194
    to cos to OSTROSC, mam do dyspozycji jedna sztuke (moze sie akurat taka trafila) ale naprawde z jej ostroscia jest kiepsko, mielismy ja ostatnio z kumplem na slubie i po tym slubie trafila na ebay, przy ogniskowej 28 zabawy z GO nie daja az takiej frajdy, od tego mamy 85 1.8 ktory jest rewelacyjny i 70-200 ktore z wiekszej odleglosci daje ladny bokeh, juz zdecydowanie bardziej poelcam 35/2 ktory mam od paru miesiecy i naprawde ostoscia przegania 28/1.8, wiem ze USM i ostrzenie 28 to przyjemnosc tylko co z tego jak ze zdjec nie jestem zadowolony, zamieniamy ja prawdopodobnie na 17-55 IS zobaczymy jak to to sie bedzie spisywalo
    zdjec do weekendu nei moge zamiescic bo nie mam zgody osob ktore na tych fotkach sa, ale postaram sie cos podrzucic kolo weekendu
    naprawde szkoda mi az kilku ujec zmarnowanych moim zdaniem ta 28
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uprawnienia umieszczania postów