Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego

Domyślnie fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego

Mam już zamówione dwa szkła po przeczytaniu kilku tematów na forum, posłuchaniu wskazówek. Należę do grona osób interesujących się pięknem fotografii ale bez wielkich oszczędności i dlatego mogę być dla większości męczący bo przecież były podobne tematy, zapoznałem się z nimi ale i tak chciałbym w czasie teraźniejszym nawiązać kontakt z użytkownikami sprzętu, fotografami specjalizującymi się właśnie w danym temacie zawodowo, którzy pomogą w wyborze właściwego narzędzia.

Canon E fS 10-22mm f/3.5-4.5 USM używa ktoś do zdjęć wnętrz, krajobrazów lub jakiś innych tematów?

od dłuższego czasu waham się nad zakupem

AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8

ale na optyczne przeczytałem kilka negatywnych komentarzy, na pewnym forum fotograficznym (nie jestem pewien czy mogę napisać nazwę) przeczytałem bardzo ciekawy temat o niej, widziałem zdjęcia wykonane z użyciem właśnie tosi.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego

jak wnętrza ZAWODOWO to tak musisz użyć statywu w krajobrazie statyw to również podstawa, więc moim zdaniem nie ma co się pchać w tokinę, która daje jedynie światło i mniejszy zakres imho. ja sam używam sigmy, ale z czystym sumieniem mogę polecić canona 10-22. nie szukaj szkła przez kolejny rok bo Ci okazje i kadry uciekają bierz canona i ciesz się nowym szkłem.

i tak zaraz przyjdą Ci, którzy powiedzą, że tokina to, tokina tamto. ale co ja tam wiem, nie focę za-wo-do-wo.
    ebe ebe

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego

ja tez nie foce zawodowo ale do cropa mialem tokine i byl to strzal w 10
    teraz tez mam tokine
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

do wnętrz w zasadzie jest jedna linia obiektywów.... TS-E lub jego Samyangowski odpowiednik.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ja tez nie foce zawodowo ale do cropa mialem tokine i byl to strzal w 10
    teraz tez mam tokine
    Dokładnie.
    Badałem temat i wybrałem Tokinę 116 PRO wer.II. Sprzedałem, bo zainteresowałem się sportem i słoik leżał bezużytecznie. Są użytkownicy, którzy piszą o nim "genialne szkło" i zajmują się zawodowo fotografią po 25 lat.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

co byś nie wybrał będzie Ci potrzebny porządny statyw. Zarówno do wnętrz jak i krajobrazów będziesz domykał przysłonę, więc czy f/2.8 jest Ci koniecznie potrzebne? sam sobie odpowiedz.
    Najlepsze obiektywy do wnętrz to tak jak napisał zanussi TS-E, tylko trochę drogie
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez lukaszfatyga Zobacz posta
    widziałem zdjęcia wykonane z użyciem właśnie tosi.
    Zakładam, ze przejrzałeś również pewną ilosć zdjęć z C10-22.
    Tu masz choćby 95 tys. przykładowych fotek:
    https://www.flickr.com/groups/efs1022/pool/

Jeżeli te fotki Cie rozczarowują to po prostu jesteś dobry i potrzebujesz poważniejszego sprzętu - choćby TS.

Miałem przez kilka lat C10-22 i byłem bardzo zadowolony z ostrości w rogach i prostoliniowości - zrobiłem nim sporo zdjęć krajobrazu ale także obiektów technicznych.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    co byś nie wybrał będzie Ci potrzebny porządny statyw. Zarówno do wnętrz jak i krajobrazów będziesz domykał przysłonę, więc czy f/2.8 jest Ci koniecznie potrzebne? sam sobie odpowiedz.
    Najlepsze obiektywy do wnętrz to tak jak napisał zanussi TS-E, tylko trochę drogie
    posłuchałem jan pawlak i kupiłem statyw Manfrotto COMPACT ACTION + 496RC2 + poziomniczka wkładana do sanek lampy błyskowej + RC 6

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Zakładam, ze przejrzałeś również pewną ilosć zdjęć z C10-22.
    Tu masz choćby 95 tys. przykładowych fotek:
    https://www.flickr.com/groups/efs1022/pool/

Jeżeli te fotki Cie rozczarowują to po prostu jesteś dobry i potrzebujesz poważniejszego sprzętu - choćby TS.

Miałem przez kilka lat C10-22 i byłem bardzo zadowolony z ostrości w rogach i prostoliniowości - zrobiłem nim sporo zdjęć krajobrazu ale także obiektów technicznych.
    piękne

--- Kolejny post ---

Dziękuję wszystkim, Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM zwycięzca
    Ostatnio edytowane przez lukaszfatyga ; 30-12-2014 o 23:56

Miasto
    Bielsko-Biała

I bardzo dobry wybór. Nie jestem znawcą ani alfą i omegą, ale używam tego obiektywu praktycznie codziennie ( zawodowo - zdjęcia wnętrz ) i sprawdza się doskonale

możecie wyczyć laikowi, dlaczego przy pytaniu o obiektyw 10-22 do wnętrz polecacie TS-E z których najrótszy to 17mm?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów