Strona 20 z 54 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 533

Wątek: Canon EF 28 mm f/1.8 USM

Bywalec

Domyślnie

Mialem 28 1.8,mam 50 1.4-prawda jest taka:28 optycznie jest duuuzo gorsze od 50 1.4,ale mechanicznie niestety jest odwrotnie.

Domyślnie

wybaczcie odkopywanie ale czy ktos dysponuje fotkami z tego obiektywu z ciemnych pomieszczen? szukam typowo knajpowo/imprezowego obiektywu. 50 odpada - za waska do walki na krotkich dystansach, ktos pewnie powie 24f1.4L ale tu znow cena i ryzyko uszkodzenia podczas takich imprez. jakies inne propozycje?
    interesuje mnie glownie jak sprawdza sie af przy malej ilosci swiatla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    wybaczcie odkopywanie ale czy ktos dysponuje fotkami z tego obiektywu z ciemnych pomieszczen? szukam typowo knajpowo/imprezowego obiektywu. 50 odpada - za waska do walki na krotkich dystansach, ktos pewnie powie 24f1.4L ale tu znow cena i ryzyko uszkodzenia podczas takich imprez. jakies inne propozycje?
    28 1.8 ma świetny AF, świetną budowę. A na co go będziesz wkręcał ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Z jakiej lampy będziesz w tych warunkach korzystać Ponadto biorąc pod uwagę fakt, że ten obiektyw jest wyposażony w pierścieniowy silnik USM (a nie Micro ) sądzę, że będziesz zadowolony z działania AF w trudnych warunkach oświetleniowych
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 22-10-2008 o 07:23
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

28 1.8 na cropie jest takim standardem jak 50tka na FF, na FF 28 1.8 jest szeroki, jasny, ale brakuje mu czegos........
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    28 1.8 na cropie jest takim standardem jak 50tka na FF, na FF 28 1.8 jest szeroki, jasny, ale brakuje mu czegos........
    to "coś' zostało nawet sprecyzowane jako "Wow! factor" :-)
    http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=24
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Bedzie znakomity, to najszybsza , najlepiej ostrzaca stalka z tych ktore mam 20,50,100.
    Soczewki sa male, ma floating system, nie wiem czy nie szybsza niz wieksi 24L czy 35L.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć (dokończyć) swoją myśl. Ponadto czy wg Ciebie brakuje mu też tego "czegoś" na cropie Dziękuję.

część wypowiedzi związana z dylematem wyboru została przeniesiona do bardziej odpowiedniego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?p=546194
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-10-2008 o 13:58 Powód: move post
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie 28 1.8

Mam go od 3 tygodni
    zresztą odkupionego od kolegi Banan82 (pozdrowienia)...

To jest idealny obiektyw do robienia fotek w domu (we wnętrzach) bez lampy ...
    Ostry w centrum ...
    i to od 1.8
    na bokach już nie tak dobrze ale ujdzie ....

w terenie już nie jest tak dobrze ... ma dość uciążliwe CA (aberracje)
    kiepsko pod ostre światło ....
    Do 50 1.4 nie ma porwania .... bo 50 wyraźnie lepsza ...

ale 28 jest SZEROKA .... i po prostu w pomieszczeniu ideał ...
    i chyba do tego się najlepiej nadaje

Portery z niej wychodzą ostre ale ... jakieś takie nieproporcjonalnie geometrycznie

Dodam .. że faktycznie część zrobionych fotek jest super ... a część jakby KITOWA
    właśnie próbuję go oswoić i znaleźć przyczynę ....
    Przy świetle 1.8 i dość szerokim obiektywie ... GO też rozkłada się inaczej niż w wąskiej stałce (np. 85) .... stąd ten obiektyw nie wyczaruje takiego pięknego/efektownego zdjęcia .... ale mam kilka pseudo portretów/zdjęć wycieczkowych, które wyszły naprawdę dobrze i ostro ... dlatego myślę że trzeba go lepiej poznać i oswoić i zrozumieć ....
    Ostatnio edytowane przez noeee ; 22-10-2008 o 20:38
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć (dokończyć) swoją myśl. Ponadto czy wg Ciebie brakuje mu też tego "czegoś" na cropie Dziękuję.

część wypowiedzi związana z dylematem wyboru została przeniesiona do bardziej odpowiedniego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?p=546194
    to cos to OSTROSC, mam do dyspozycji jedna sztuke (moze sie akurat taka trafila) ale naprawde z jej ostroscia jest kiepsko, mielismy ja ostatnio z kumplem na slubie i po tym slubie trafila na ebay, przy ogniskowej 28 zabawy z GO nie daja az takiej frajdy, od tego mamy 85 1.8 ktory jest rewelacyjny i 70-200 ktore z wiekszej odleglosci daje ladny bokeh, juz zdecydowanie bardziej poelcam 35/2 ktory mam od paru miesiecy i naprawde ostoscia przegania 28/1.8, wiem ze USM i ostrzenie 28 to przyjemnosc tylko co z tego jak ze zdjec nie jestem zadowolony, zamieniamy ja prawdopodobnie na 17-55 IS zobaczymy jak to to sie bedzie spisywalo
    zdjec do weekendu nei moge zamiescic bo nie mam zgody osob ktore na tych fotkach sa, ale postaram sie cos podrzucic kolo weekendu
    naprawde szkoda mi az kilku ujec zmarnowanych moim zdaniem ta 28
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Strona 20 z 54 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów