tu chodzi głównie o wielkość pixela - co da się naturalnie zmierzyć i subiektywne odczucie, którego ni cholery nie zmierzysz ;]
w każdym razie 5D ma taki rozmiar pixela, jak 8mpix na cropie, więc łatwiej zrobić szkło ostre pod FF 12mpix niż crop 12mpix
zdecydowanie te 4 mm od dołu bardziej przydatne niż 20 od góry bo 4 z dołu to naprawdę dużo, a od góry mam 2.8 w 70-200 ale o 24-85 nie wiele słyszałem
za 28-105 dodatkowo przemawia "stałe" światło 4 w zakresie 35-85
Ostatnio edytowane przez fahrenheit ; 14-10-2008 o 23:27
A szkoda ponieważ to bardzo "zacny" obiektyw, znacznie lepszy a niżeli w/w EF 28-105 f/3.5-4.5 USM. Coś więcej na jego temat :
http://optyczne.pl/16.1-Test_obiekty...M-Wst%EAp.html
Ostatnio edytowane przez axk ; 14-10-2008 o 23:37
EOS + Speedlite
To musiałeś trafić na naprawdę jakiś niesamowity bubel.
Mam oba szkła 24-70 i 24-105, przyznaję nieco ale tylko nieco irytuje mnie jak coś wysuwa się z czegoś przy zmianie ogniskowej.
Zawsze po sesji w terenie, czy też na sali koncertowej, gdzie jeszcze do tego młodzież się bawi i jest sporo kurzu w domu dokładnie przedmuchuję (czyszczę) obiektyw.
Jeśli kiedyś tego nie robiłem to wyraźnie ciężej pracował obiektyw przy zmianie ogniskowej.
Oba szkła są bardzo dobre, że 24-70 niema IS, trudno nie zauważam aby to wpływało na jakość zdjęć, że cięższy i większy obiektyw w porównaniu do 24-105, trudno ale światło 2.8 rekompensuje tę powiedzmy dolegliwość.
Każdy u mnie z tych szkieł ma swoje miejsce w szeregu i każde ma swoje przeznaczenie, zależnie gdzie się wybieram.
Pozdrawiam.
ale tam mowa o Sigmie !!
notabene, cały watek jest właśnie o szkłach innych niż w/w...
nie znam zooma z tego zakresu o całkowicie zamkniętej konstrukcji.
O ile sporo jest telezoomów i UWA z wewnętrzna zmianą ogniskowej, o tyle z jakichś przyczyn obiektywu zmiennoogniskowego w podstawowym zakresie o takiej budowie jeszcze nie spotkałem
Tamron 28-75 polecam
50D; 70-200 L f/4; 17-40 L f/4; 28 f/2.8; 50 f/1.8; 85 f/1.8
Ups:wink:, pobieżnie czytałem, umknęło - Sigmia.
Nigdy nawet Sigmy nie miałem w ręku, poprostu się nie interesowałem.
Ale przyznasz, że wysuwane części szkła nieco irytują i wymagają większej dbałości.
Sam nie wiem co powoduje konstruktorami, za te parę deko, aby konstrukcja była zamknięta![]()
Pozdrawiam.
Ja ze swojej strony mogę polecić Canona 28-135. Świetny zakres ogniskowych, AF niezawodny i celny jak mało który obiektyw, stabilizacja daje bardzo wiele i spokojnie można zrobić udaną fotkę przy czasie 1/8s.
No i taka pierdółka, ale uzależnia - nie mogę się odzwyczaić od możliwości ręcznego przeostrzenia obrazu w trybie AF i próbuję tego przy innych obiektywach :-P
Ten obiektyw teraz to wyjątkowa okazja, ja za nówkę z USA dałem 850zł.
Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 15-10-2008 o 10:14