Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: uniwersalny, tani na 5d. Nie 24-70/105

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Ja rowniez przylacze sie do tego pytanka, lecz z prosba o opinie na temat sigmy 24-70. Jesli, ktos z Was mial okazje pobawic sie tym szkielkiem, badz porownac je z w/w tamronem, te chetnie poznam opinie.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Początki nałogu

Domyślnie

Chyba Towers używał kiedyś sigmy 24-60 na FF ale nie wiem czy nie za wąski zakres. Ja bym celował w tamrona 28-75. Bardzo dobrze spisuje się na 5D. Może AF trochę czasem się gubi ale da się żyć.
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja używam 28-135 na pełnej klatce i polecam właśnie
    jak już któryś z kolegów napisał: na 5D wszystko wygląda lepiej niż na cropie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Chyba Towers używał kiedyś sigmy 24-60 na FF ale nie wiem czy nie za wąski zakres. Ja bym celował w tamrona 28-75. Bardzo dobrze spisuje się na 5D. Może AF trochę czasem się gubi ale da się żyć.
    Sigma 24-60 chodzi zaskakująco dobrze z 5D (w przeciwieństwie do S 24-70 starej wersji), Tamron 28-75 chodzi pięknie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

pytanie do testujących 28-105. Czy był to model usm II czy USM I i czy ktos zauwazyl rożnice przy testowaniu.
    Pytanie do Cichy: czy ta sigma to byla pierwsza z brzegu, czy jak zwykle u Pana wnikliwa selekcja z wielu egzemplarzy. Czy ma Pan może jakieś sampleki na wysokim iso z 5d na sigmie i tamronie .
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    słyszałem,że 5d wymaga dobrych szkieł (cokolwiek to oznacza)
    To jest tzw. 'urban legends'. 5D ze wzgledu na wieksza matryce wymaga mniejszej rozdzielczosci szkiel niz crop. Nieciekawe szkla okazuja zaskakujaco dobre.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    pytanie do testujących 28-105. Czy był to model usm II czy USM I i czy ktos zauwazyl rożnice przy testowaniu.
    Ja jeszcze wspomne o starszej wersji tego szkla 28-70/3.5-4.5. Porownywalem z 28-105II i optycznie naprawde duzo lepsza zwlaszcza otwarty. Tyle ze ma inne wady, jak: brak USM, gorszy zakres, no i kreci przodem przy AF i wsuwa sie w tubus przy zoomowaniu.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 13-10-2008 o 09:15 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja miałem na 5d przez pewien czas 28-105 ver. starszą i szczerze mówiąc (pomijając światło) byłem bardzo mile zaskoczony jakością i ostrością zdjęć; teraz mam porównanie z 24-70/2.8 i podtrzymuję twierdzenie o jego bardzo dobrej jakości optycznej;

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ja jeszcze wspomne o starszej wersji tego szkla 28-70/3.5-4.5. Porownywalem z 28-105II i optycznie naprawde duzo lepsza zwlaszcza otwarty. Tyle ze ma inne wady, jak: brak USM, gorszy zakres, no i kreci przodem przy AF i wsuwa sie w tubus przy zoomowaniu.
    ten model to już trochę prehistoria ;-) i tak daleko wstecz bym nie sięgał.

Do wspomnianych 28-105/28-135 dorzuciłbym jeszcze 24-85 USM, którego jestem wieloletnim zadowolonym użytkownikiem; dawniej na kliszach, teraz z cyfrą; a ostatnio dostałem jeszcze od Canona darmowy prezent w postaci DPP 3.5 :-)

Natomiast wracając do 28-105mm należy wystrzegać sie obiektywu ze swiatłem F/4-5.6 bo jest to plastikowy kit od kliszaków i wybierać model f/3.5-4.5 zaś jego wersja I czy II nie ma praktycznie znaczenia.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andywarhol Zobacz posta
    ja miałem na 5d przez pewien czas 28-105 ver. starszą i szczerze mówiąc (pomijając światło) byłem bardzo mile zaskoczony jakością i ostrością zdjęć....
    Co prawda używałem tego obiektywu z pełną klatką w wyłącznie w wydaniu analogowym ale do tej beczki miodu muszę dorzucić łyżkę dziegciu. Na @28 szkiełko daje widoczną dystorsję beczkową (na cropowanej matrycy jest już ona, co logiczne, znacznie mniej dokuczliwa). Na zdjęciach Krajobrazowych nie widać jej aż tak bardzo ale już przy architekturze czy innych motywach zawierających linie proste daje się odczuć.
    Pod pozostałymi stwierdzeniami podpisuję się i ja :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Na @28 szkiełko daje widoczną dystorsję beczkową ...
    W zależności czy robisz RAW czy JPG dziś ten problem załatwiasz jednym kliknięciem w DPP lub PTLens.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów