Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 177

Wątek: Poczatki studyjne w domowych warunkach

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mumin Zobacz posta
    Zastanawiam się nad tymi 600Ws wydaje mi się że na taki pokój to będzie za duża lampa. Ja mam 180Ws i pokój 6x4 lampa jest skręcona na minimum i tak jest za dużo.

JG
    Kwestia tego co chcesz osiągnąć. Ja nie robiłem na 200Ws, więc autorowi wątku nie zbyt pomogę. mają 2x200Ws myślę, że coś już zdziała. A za jakiś czas jak dokupi 2x400Ws to ma wszystko elegancko wyposażone

Cytat Zamieszczone przez piday Zobacz posta
    Niektóre autotransformatory mają taką opcję, ale lepiej w domu nie próbować...

Zamiast rozjaśniacza można kupować lampki w wersji 1500W ;-). Są dostępne w sprzedaży, chociaż niezbyt rozpowszechnione (przykład), dość drogie i strasznie grzeją.
    Wiesz, grzeją to jedno. A takich byłyby potrzebne minimum 3 Ale pomyśl o tym żółtym świetle

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Zupełnie niedawno wykombinowałem sobie takie małe pseudo-studio w pokoju.
    Zestaw składa się z:
    - 2 parasolki
    - 3 lampy błyskowe (w tym jedna z własnoręcznie wykonanym "softboxem")
    - tło czarne dł. 5 m rozwijane kupione na allegro (teraz chcę kupić jeszcze białe)
    Wszystko to stoi na statywach foto, których mi się trochę uzbierało.
    Zestaw wygląda tak (brak jedynie 3-ciej lampy z "softboxem" i tło nie jest rozwinięte):
    http://www.mcyl.netrunner.pl/studio/back.jpg
    Jak widać miejsca mam tyle co nic.
    Efekty takiego fotografowania wyglądają tak:
    http://www.mcyl.netrunner.pl/studio/1.jpg
    http://www.mcyl.netrunner.pl/studio/2.jpg
    http://www.mcyl.netrunner.pl/studio/3.jpg

Są to moje absolutne początki więc wybaczcie błędy :-)
    Mogę zobaczyć nie kaczki i martwą naturę, ale fotografię ludzi, portret i sylwetkę, ale w kolorze?

Polecam tła z tej firmy:
    http://www.fomei.com/fomeinew/PL/kat...h=sls&class=35
    Rolki kartonowe jednolitego koloru o wymiarach 2,75x11m to koszt 210zł.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 20-09-2008 o 08:48
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Przede wszystkim dzieki wielkie Rjanowi, ktory doglebnie naswietlil temat i to od kuchni, a nie na sucho o czym traktuja ksiazka.

W takim razie mam pytatanie, a raczej kilka zwiazanych z kompletowaniem takiego mini studyjka.

Moj przyklad:

Pomieszczenie
    Pokoj 3,5 4,5 m czyli realna przestrzen po malym przemeblowaniu to 3,5 m na 2,8 m. Bez rewelacji, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma.

Przeznaczenie
    Fotografia stricte portretowa, raczej ciasna to jest max popiersia. To ze wzgledu chociazby na preferencje, ale nie ukrywajmy tez na warunki pracy oraz szkla, ktore kupie.

Moje pytania brzmia:
    -czy zestaw 2 x 180 Delicacy lub 2 x CY100 plus 68WS (doswietlenie tla) bedzie wystarczajacy? Budzet to ok 1000 zl w tym ok 140 zl to statywy do tla, belka i jedno tlo.
    -czytajac to co napisales to zastanawiam sie czy softbox czy parasolka
    *jesli parasolka to rozumiem, ze to kwestia malej mocy lamp
    *jesli softbox to dlaczego i tak naprawde jakie zalety maja softboxy w stosunku do parasolek

Rozwazalem tez inna opcje, mianowicie: zakup mocnej lampy tj ok 300 plus blende i i jedna 68WS na tlo. Co lepsze.

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Moje pytania brzmia:
    -czy zestaw 2 x 180 Delicacy lub 2 x CY100 plus 68WS (doswietlenie tla) bedzie wystarczajacy? Budzet to ok 1000 zl w tym ok 140 zl to statywy do tla, belka i jedno tlo.
    -czytajac to co napisales to zastanawiam sie czy softbox czy parasolka
    *jesli parasolka to rozumiem, ze to kwestia malej mocy lamp
    *jesli softbox to dlaczego i tak naprawde jakie zalety maja softboxy w stosunku do parasolek

Rozwazalem tez inna opcje, mianowicie: zakup mocnej lampy tj ok 300 plus blende i i jedna 68WS na tlo. Co lepsze.
    - kupujac na poczatek 2x 100ws to 68ws na tło spokojnie sobie poradzisz z malymi portretami (nie kupuj delicacy's bo one w rzeczywistosci maja 100ws a nie 180, a sa pare PLN'ow drozsze). jezeli sie w to wciagniesz to pewnie 100ws pójda na tło a do doswietlenia postaci kupisz jakies 400/600ws
    - do studio zdecydowanie i tylko softboxy.. pracuje na SB i na parasolkach. jak najszybciej chce wymienic parasolki na SB. światło jest równomiernie rozłożone i lepiej "świeci".. moim zdaniem. przy parasolce dużo światła ucieka bokiem.. no i nie jest takie miekkie. przy kupowaniu softboxa do lampy nie mozna przesadzic z jego wielkoscia. przy zbyt duzym SB i slabej lampie duzo swiatla moze pochlonac SB.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Dzieki, teraz mam pytanie do tego co napisales. W taki mrazie do lamp 2 x CY100 i 68WS jakie odpowiednio dobrac wielkosci softboxow?

Domyślnie

@Rjan włąściwie naświetlił wszystko i myślę że warto by było jego wpis gdzieś przykleić. Pamiętajcie, to o czym pisałem i ja i Olszweski... Skręcić ilość światła zawsze można , ale już w drugą stronę nie da się zrobić (mowa oczywiście o błyskowych). Nigdy nie można założyć że światła będzie się używało tylko w takim małym pomieszczeniu... a zabawa na dworze z takimi światłami jest naprawdę przednia.
    I powtórze to co pisałem wcześniej i już kilka osób pisało to samo. Parasolki kontra softbox?? Zdecydowanie softbox!!!!

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Dzieki, teraz mam pytanie do tego co napisales. W taki mrazie do lamp 2 x CY100 i 68WS jakie odpowiednio dobrac wielkosci softboxow?
    50x70 bede optymalne do 100ws
    na allegro mozna dostac taki zestaw 100ws + softbox 50x70 lub 60x60 + statyw za jakies 360zł.

Domyślnie

a ja jeszcze dodam po raz kolejny że warto pomyśleć nad wyzwalaniem radiowym. Niech to będzie chińczyk ale to i tak o niebo lepiej niż podłączanie kabli synchro. A i jeszcze drobiazg o którym nie nalezy zapomnieć bo inaczej ze zdjęć z lampami nici... KOSTKA do kabla synchro (oczywiście pod warunkiem że nie kupujemy radiowych wyzwalaczy.)

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

i czasem nie wyzwalac lamp w studio wbudowana lampa blyskowa!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    i czasem nie wyzwalac lamp w studio wbudowana lampa blyskowa!!
    szczególnie ustawioną na wprost

edit: nie doczytałem, że wbudowaną myślami byłem przy systemowej
    Ostatnio edytowane przez andres ; 21-09-2008 o 16:02

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Te lampy nie mają żadnej regulacji mocy i w bardzo krótkim czasie uznasz, że trzeba lepiej i znowu wydasz pieniądze.
    Kup od razu coś w stylu Delicacy180 i będziesz miał niezły start. A tak czeka cię kombinowanie, odsuwanie, zasłanianie itp...

Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów