100ws z funsportu maja regulacje mocy błysku.. 1/8moim zdanie jesli w gre wchodza tylko lampy w okolicach 100ws to nie ma co przeplacac na delicacy (z deklarowanych 180ws maja 100ws).
100ws z funsportu maja regulacje mocy błysku.. 1/8moim zdanie jesli w gre wchodza tylko lampy w okolicach 100ws to nie ma co przeplacac na delicacy (z deklarowanych 180ws maja 100ws).
Jak pisałem: wszyscy (sprzedawcy) kłamią. Delicacy, mając faktyczną moc znacznie mniejszą od deklarowanej (LP 12), są mocniejsze od CY100 MR, którym do 100Ws też trochę brakuje, o ok. 20% (LP 10). Łatwo to sprawdzić w sklepie nawet jak nie ma pod ręką światłomierza: ustaw lampę 1 m od obiektu i tak dobierz przesłonę, by obiekt wyszedł na zdjęciu prawidłowo naświelony.
Lampy CY100 MR i Delicacy sprawdziłem osobiście (pisałem już o tym) i różnica ich mocy BYŁA proporcjonalna do różnicy w cenie. Z tego co obecnie widzę lampki CY100 MR wychodzą korzystniej cenowo. Również mają regulację siły błysku. W cenie dwóch Delicacy można mieć 3 CY100 - sensownie.
Dla tych co dalej mają dylematy, która lampy wybrać polecam zakupy osobiście. U sprzedawcy (sensownego) można sobie sprawdzić, "przymierzyć" jak działa z softboksem, porównać moc kilku lamp.
Też sądzę, że 50x70 to maksymalny sensowny rozmiar softboksa do 100Ws. Nie ma chyba wątpliwości, że softboksy są lepsze od parasolek, ale parasolka przy większym zakupie to 10-12 zł i można sobie pozwolić na kupienie "na próbę".
Warto, ale nie jest to konieczny zakup na starcie, zwłaszcza gdy liczymy się każdym groszem. Kable synchro są w zestawie z lampą, więc praktycznie nie trzeba wydawać dodatkowej kasy (może tylko kostka). Wyzwalacz radiowy to świetna sprawa, ale przy ograniczonym budżecie wolałbym wydać kasę na mocniejszą lampę.
Przy okazji: zapomnijcie o wyzwalaniu w podczerweni. Moim zdaniem to pomyłka.
Jest to rozwiązanie często polecane i na pewno ma swoje zalety, ale:
- początkujący będą mieli problemy z użyciem (imho ustawienie jednej lampy i blendy jest trudniejsze niż dwóch lamp)
- blenda wymaga uchwytu i pewnych kombinacji z jej ustawieniem, a to też kosztuje (chyba, że ma się darmowego pomocnika, który zawsze będzie ją trzymał)
- równomierne oświetlenie obiektu przestaje być możliwe (to nie jest problem przy portrecie, ale przy packshocie już tak)
Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.
Kable synchro są w każdym zestawie ale trzeba pamiętać o kostce, jednak ich używanie jest bardzo mało wygodne szczególnie jak nie ufa się fotocelom w chińskich lampach, które czasami zawodzą. Dodatkowo jest problem z dostępnością kostek które mają co najmniej dwa gniazda.
@Rjan - Ukłony w Twoją stronęTwój post wart podwieszenia!
Za radą: poczekam, dozbieram, jak głosi zasada CB- "biedny dwa razy traci"
![]()
[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."
Witam,
A czy ktoś mógłby mi polecić jakiś zestaw wyłącznie do packshotow na firmie,
bardzo proszę o pomoc, cena do 1000
za malo informacji. jakie zdjecia.. duze przedmioty, małe? troche uściślij a napewno cos dobierzemy![]()
Konkretnie wędlinyprodukty mięsne,
przeważnie to np. jeden asortyment w całości, kawałek przekrojony, do tego jakieś ozdóbki (warzywa itd) (to wszystko razem na 1 zdjęciu)
oraz sporadycznie jakieś kompozycje wędlin np. 10 asortymentów z dekoracjami i przystrojem.
100ws + 200ws + akcesoria (softox,statyw) i na poczatek bedzie ok. potem moze dokupisz cos mocniejszego na kontre z jakims snootem:0
pozdrawiam
A coś z światłem ciągłym nie można zastosować? Jest jakiś fotoamator z Radomska może?
ja na razie kupiłem sobie 1x400ws boilinga do tego softbox 120x80 i statyw. Statyw nieco za lekki więc będę go tuningowaldo tego będę miał 2x speedlite i blende. Moim zdaniem będzie w miarę ok z takim zestawem
całość to koszt ok.900zl
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.