5D mk II narobilo sporo szumu.. moze to i oto chodzilo ze slowa "5D mk II nastepca legendarnej 5D" pojawilo sie w wielu wielu komentarzach to czy pozytywne czy nie to juz inna sprawa.
ale patrzac po calej specyfikacji to jesli ktos juz ma 5D i jest w maire zadowolony to nie kupi mk II bo i po co ?? filmy HD ?? LV ?? te dodatki nie sa przelomem.
od tego sa kamery ktore canon tez robi chyba zezamierza przestac je produkowac i wrzucic wszystko do ktregos xxxxD ????
dla osob trzymajacych leciwe juz 20/300/350/30 -D myslacych powaznie o foto 5d mk II moze byc swietna zamiana a jezeli cena przeraza to zawsze zostaje 5D mk I ktorego cena poleci jeszcze w dol(nie moge sie doczekac) a jakosc generowanych zdjec przez te 3 lata byla wyznacznikiem do ktrego dazyly inne firmy.
IMHO Nowa wersja nie jest tak Rewolucyjna jak poprzednia gdy wchodzila ale napewno pewien powiew swierzosci daje![]()
wiesz , ja jestem jednym z tych , którym ten af nie podoba się nie dlatego , że w obecnej konstrukcji jest on zły! on może byc duzo lepszy od nowego w 50d, ok! kwestia rozbija się o to, czy kupując entry level ff musimy dostawać af tej konstrukcji? wydając praktycznie kwotę dwukrotnie większą niż za 50d ja oczekiwałbym zwiększenia liczby pól af i lekko większej czułości niż w 50d.
dlaczego? odpowiedź jestr trywialnie prosta. nie dlatego że kupuję ff, ale trendy rynkowe i główny rywal nikon pokazały af wyższej generacji.
nie zauważyłem aby którykolwiek z "malkontantów" af w nowym 5d generalizował i określał ją jako "totalne g...". odczuwam raczej podobne "zniesmaczenie" pchaniem "starych" elementów af do aparatu który wychodzi po premierach właśnie nikona. jest technologi i można ją użyć, dlaczego więc jej nie ma w nowym aparacie/
co do twoich motoryzacyjnych porównań, to ja ci odpowiem tak, też motoryzacyjnie. mam volvo 740 i 940. chętnie kupiłbym nowe volvo, ale są z napędem na przód (albo dołączany tył). mi to nie odpowiada. gdyby volvo zachowując wszystkie zalety nowych modeli zaoferowałoby model z tylnym napędem , miało by/ być/ może większą sprzedaż, bo wielu uważa , że volvo skończyło się na tych wlaśnie modelach!
można moje porównanie odnieść do 5d w ten sposób; zachowując matyrcę /lub lekko modyfikując/ dołożyć nowości które są na rynku, można stworzyć aparat który będzie podobał sie większości i dodatkowo będzie w czołówce technologicznej i tzw. ekstarklasie . czy uważasz, że canona nie stać na to?
więc daruj sobie moralizowanie , bo jako konsument mam prawo oceniać postępowanie firmy której produkty posiadam.
tak jak z volvo, nie kupię nowego, więc muszę szukać w bmw, mb, luksusie lub innych tylnonapędowych.
czy rozumiesz i możesz przyjąc potrzeby i kierunek myslenia innych?
a gt3 nie potrzebuję, chcę kombi z fajnym motorem i tylnym napędem.![]()
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Wysoki sejmie, ja w trybie sprostowania.
Jeśli w jednym miejscu napisałem o AFie z jedynki a w wielu poprzednich pisałem o autofokusie mogącym zagrozić jedynkom (bo jest to tak faktycznie chyba jedyna rzecz w 5D która pozycjonuje tą puszkę znacząco poniżej, co też wielokrotnie pisałem), to przepraszam za skrót myślowy w tym pierwszym przypadku. Poza tym nie odpowiadam na najzwyklejsze czepiactwo komuś, kto raczej nie łączy wszystkich moich wypowiedzi, żeby dobrze zrozumieć mój punkt widzenia a wycziąga spośród tysięcy zdań tylko to jedno, które mu pasuje.
No to pokaż mi choć jedną osobę, która miała doświadczenia z AFem 5D Mk2, która może autorytatywnie się wypowiedzieć w tym temacie. Bo cała rozmowa rozbija się o ten AF, którego według mnie NIKT jeszcze nie widział, nie mówiąc już o jakichś testach potwierdzających jego ułomność!
Dziękuję za ocenę mojej osoby. Tutaj znów wytknę ci nie czytanie moich wszystkich wypowiedzi. Cóż, nie wymagam tego od Ciebie, nie musisz czytać wszystkiego co piszę. Jednak ocena mojej osoby jako osoby śledzącej testy komputer świata i nie znającej zastosowania punktów bocznych. Miałem Cię za dorosłego, poważnego człowieka, w końcu znam cię osobiście (być może nie pamiętasz). Takie jednak oceny są poniżej pasa, bo od "strony fotograficznej" nie znasz mnie zupełnie. Ale jak już pisałem, ocena kogokolwiek przez interneto jest prosta i bezkarna. Można komuś nawtykać i tym samym podeniść swoje ego.
A wracając do testów, to także już nie raz na CB pisałem, że testy z portali fotograficznych czy gazet mnie zupełnie nie interesują. Ja bazuję raczej na testach osób używających danego sprzętu i dzielących się, zupełnie prywatnie, opiniami jak i wynikami swojej pracy - w celu oceny faktycznego zachowania danego modelu.
Ocena człowieka, widzę, przychodzi ci tak samo łatwo jak ocena NIEISTNIEJĄCEJ na rynku puszki. Gratuluję! Ja tego nie potrafię. Ja muszę poczkeać, aż w miarę dobrze poznam temat zanim wypluję z siebie opinię na ten czy inny temat.
hrabia Vader
zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami
Jako posiadacz 5D nie znajduję w tym nowym body nic co miałoby mnie zachęcić do zmiany. Ilość megapikseli mi lata. Filmiki, detekcja twarzy? Bzdury.
Może gdyby wizjer był wyraznie jaśniejszy...
Poczekam ze dwa lata jak ta puszka co Corwin ma ją na biurku będzie kosztować sensowne pieniądzePiątki i tak się wtedy nie pozbędę bo to świetny aparat jest nawet jeśli według niektórych ma fabrycznie uszkodzony AF
![]()
a nie sadzicie, ze fakt kompletnej nieatrakcyjnosci marka II dla posiadaczy marka I jest wybitnym argumentem swiadczacym za chowaniem przez Canona puszki w desen 3D?
bo co by im nie zarzucac, ich ksiegowi starannie sledza badania rynku i wiedza czego potrzeba. moga wstrzymac to 3D tytulem zbytniego nakladania sie specyfikacji na nowe body Nikona, ale jego nadejscie jest nieuniknione. Canon nie odrzuca pieniedzy lezacych na ulicy, a widzac jakie wiele osob ma parcie na 5D + podrasowany AF, tych pieniedzy jest duzo. zwlaszcza, ze mowimy o osobach najczesciej zarabiajacych na zdjeciach, a wiec majacych kase do wydania, a nie tylko chec do pop... o nowosciach i podeklarowania potrzeb
3D na wiosne? czy jeszcze na Photokinie?![]()
Ja Ci mogę autorytatywnie powiedzieć, że jeśli potwierdzi się specyfikacja i AF w 5D mk II będzie zawierał punkty liniowe to z całą stanowczością stwierdzam, że one będą się zachowywać z definicji jak punkty liniowe i będą całkowicie ślepe na linie obrazu biegnące prostopadle do kierunku który rozpoznają.
Rozumiesz to?
oby za tydzień... Fajnie było by już zacząć nowy sezon na 2 FF, i to za jakieś sensowne $$![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Tak właśnie uważam. IMO oni z premedytacją wykastrowali nieco to bodyTo nie są debile a targetem tej puszki nie są posiadacze obecengo markaI. Przynajmniej nie bezpośrednio bo część z nich zapewne da się kupić za pierdylion megapikseli i lepsze większe ISO.
Reszta poczeka na inne body albo zmieni pasek do aparatu na ten żółty![]()
Ciekaw jestem, skąd wzięła się u Ciebie taka prorocza wizja, skoro Canon jak do tej pory chyba nigdy nie wykręcił takiego numeru. Gorszy bebech w nowszej i "wyższej" puszce? Pomijam pewne dziwne ruchy przy przejściu z analoga na cyfrę. Doprawdy nie wiem, jak można było się tego spodziewać. Nie będę już teraz przeszukiwał wątku "spekulacyjnego" ale, jak sięgnę pamięcią, taki scenariusz się nie pojawił.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie