Najgorsze to jest to że ten watek prawie się tu w wojnę przeistoczył. Możemy tu ponarzekać lub nie ale czy to ma sens przecież i tak to nic nie zmieni.Af jest jaki jest dokładniej okaże się po testach a co do nowej puszki zapewne będzie coś pomiędzy 1d a 5d a kiedy to też gdybanie.Jak sam Corwin powiedział też był zaskoczony nowym 5D pożyjemy zobaczymy. Na pewno aparat z konkretnym AF pośrodku 5D i 1D uspokoiłby nie jednego niezadowolonego.A tak to mamy tu jak już wspomniałem nie małą bitwę, kto ile wie kto ma większe doświadczenie i nie smaczne gadki.
CANON Laik
Od paru miesiecy mam 5d i nic mi w AF nie brakuje. Przewaznie i tak uzywam tylko srodkowy punkt. No chyba, że ktoś pstryka śluby, ale przecież ten aparat już się do tego nie nadaje![]()
Skasowali mi ;(
To jest trochę tak: jak miałem aparat z jedną kartą, nigdy nie zdarzyło mi się jej przepełnić (czuwałem), mając teraz dwie a aparacie rozleniwiłem się i ostatnio brakło nawet na drugiej...
No niestety - ja też myślałem, że procesor dostanie już "zbinowane" piksele. Pewnie dadzą ten ficzer w nowych jedynkach.
Pewnie zrobi to co zawsze - najpierw zejdzie z ceną jedynek Mk III (oj, boli!), a potem wypuści nowe (i pewnie już nie tak niebotycznie drogie - w końcu pierwsze laptopy np. takie ThinkPady też stały po ok. $5k, a teraz oscylują w granicach tauzena).
EOS - conditio sine Kwanon...
Ja tez mam 5D.
I probowalem przy dobrym swietle robic zdjecie biegajacego szczeniaka, duzego, dosc powolnego psiaka. Jak sie nie ruszal bylo OK. Ale przy AF sledzacym, zarowno 24-70 jak i 70-200 odsetek ostrych zdjec byl po prostu tragicznie znikomy :-( Cos w stylu 1 zdjecie na 20. nie wiem, moze ja nie umiem sie tym poslugiwac?? Ale skoro wszyscy na to narzekaja to cos w tym mus byc. Psiak nie biegal szybko. Czasem leniwym krokiem do mnie pochodzil z kilku metrow.
Po kilku probach uzywania sledzacego AF juz go w 5-tce nie wlaczam :-((( a chcialbym.
Mam tez kilka niedajacych sie powtorzyc zdjec z "konca" swiata spieprzonych bo mi sie wydumalo uzyc bocznego punktu AF :-((((((( W pelnym sloncu zeby nie bylo ze swiatla malo.
Nie wiem, czy kiedys probowales w ciut slabszym swietle zrobic portret takim 50 F1.4 @F2. Loteria. Trzeba robic 3 zdjecia.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Piszecie jaki to eos3 był super hiper fajny, tylko zapominacie, że Canon wypuścił go na chwilę przed zmianą kierunku rozwoju i wejściem ery cyfrowej .....
Pewnie, że mogli by w końcu odkurzyć projekt eos3, wbić do niego matrycę z 5d mkI i byłby aparat marzenie i sprzedawał by się jak świeże bułeczki, tylko pytanie co by zrobili za kilka lat ???????
Garstka ludzi potrzebuje dużych matryc do pracy dla dużych odbitek i dla większości ludzi matryca 21 Mpx to właściwie obejście problemu słabego AF wykadrują w kompie i będą mieli do albumu 10x15 lub w kompie odbitkę wielkości 8MPx.
![]()
Dla mnie bylby bardziej dupochron niz dodatkowa pojemnosc. CF na rawy, a sd 16GB zaladowana na stale do zapisu JPG Medium. Po zgraniu materialu, SD do skasowania. Wiem ze karty rzadko sie psuja ale jesli by padl caly material to bylaby tragedia a tak .. jpg bo jpg ale da sie z tego cos ukrecic.
pozdr.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 19-09-2008 o 12:14
EOS - conditio sine Kwanon...