Strona 47 z 315 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Jeśli w specyfikacji jest napisane, że niektóre punkty AF są ślepe na linie pewnego rodzaju to tak właśnie jest i żadne testy, wnioski, subiektywne opinie i zaklinanie rzeczywistości tego nie zmienią.
    Tak.
    Niektóre osoby pisały już w tym wątku, że są body różnie pozycjonowane, w których też "pisze w ich specyfikacjach", że AF ten sam a jednak w praktycznym zastosowaniu-użytkowaniu są różnice .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Początki nałogu

Domyślnie

Najgorsze to jest to że ten watek prawie się tu w wojnę przeistoczył. Możemy tu ponarzekać lub nie ale czy to ma sens przecież i tak to nic nie zmieni.Af jest jaki jest dokładniej okaże się po testach a co do nowej puszki zapewne będzie coś pomiędzy 1d a 5d a kiedy to też gdybanie.Jak sam Corwin powiedział też był zaskoczony nowym 5D pożyjemy zobaczymy. Na pewno aparat z konkretnym AF pośrodku 5D i 1D uspokoiłby nie jednego niezadowolonego.A tak to mamy tu jak już wspomniałem nie małą bitwę, kto ile wie kto ma większe doświadczenie i nie smaczne gadki.
    CANON Laik

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od paru miesiecy mam 5d i nic mi w AF nie brakuje. Przewaznie i tak uzywam tylko srodkowy punkt. No chyba, że ktoś pstryka śluby, ale przecież ten aparat już się do tego nie nadaje
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Minusy:
    - Pojedyncze gniazdo kart pamięci. Tylko 1 CF. Przydałoby się, aby 5D MKII miało albo 2xCF, albo 1xCF i 1xSDHC z możliwością zapisu równoległego i tak, że jak się skończy jedna karta to automatycznie zapisuje na drugiej (to jest może bajer, bo dzisiaj są bardzo duże karty pamięci i niby niepotrzebne, ale czasami...) jednak zapisu równoległego mi brakuje.
    To jest trochę tak: jak miałem aparat z jedną kartą, nigdy nie zdarzyło mi się jej przepełnić (czuwałem), mając teraz dwie a aparacie rozleniwiłem się i ostatnio brakło nawet na drugiej...

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Na marginesie, bo to się często powtarza. sRAW nie podniesie szybkostrzelności bo i tak za każdym razem trzeba odczytać całą matrycę, nawet, jeśli digic ma posklejać pixele i zrobić sRAW.
    No niestety - ja też myślałem, że procesor dostanie już "zbinowane" piksele. Pewnie dadzą ten ficzer w nowych jedynkach.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    albo sciagnie z cena 1D, chociaz to mniej prawdopodobne.
    Pewnie zrobi to co zawsze - najpierw zejdzie z ceną jedynek Mk III (oj, boli!), a potem wypuści nowe (i pewnie już nie tak niebotycznie drogie - w końcu pierwsze laptopy np. takie ThinkPady też stały po ok. $5k, a teraz oscylują w granicach tauzena).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Od paru miesiecy mam 5d i nic mi w AF nie brakuje. Przewaznie i tak uzywam tylko srodkowy punkt. No chyba, że ktoś pstryka śluby, ale przecież ten aparat już się do tego nie nadaje
    Ja tez mam 5D.
    I probowalem przy dobrym swietle robic zdjecie biegajacego szczeniaka, duzego, dosc powolnego psiaka. Jak sie nie ruszal bylo OK. Ale przy AF sledzacym, zarowno 24-70 jak i 70-200 odsetek ostrych zdjec byl po prostu tragicznie znikomy :-( Cos w stylu 1 zdjecie na 20. nie wiem, moze ja nie umiem sie tym poslugiwac?? Ale skoro wszyscy na to narzekaja to cos w tym mus byc. Psiak nie biegal szybko. Czasem leniwym krokiem do mnie pochodzil z kilku metrow.
    Po kilku probach uzywania sledzacego AF juz go w 5-tce nie wlaczam :-((( a chcialbym.

Mam tez kilka niedajacych sie powtorzyc zdjec z "konca" swiata spieprzonych bo mi sie wydumalo uzyc bocznego punktu AF :-((((((( W pelnym sloncu zeby nie bylo ze swiatla malo.

Nie wiem, czy kiedys probowales w ciut slabszym swietle zrobic portret takim 50 F1.4 @F2. Loteria. Trzeba robic 3 zdjecia.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    szukam jedynki ds mark II. kasa podobna a na zachodzie można dostać z naprawdę niewielkim przebiegiem za 7-8 k zł ;D
    A tam, na zachodzie. Moje ogłoszenie z ceną 7900 zł i rachunkiem oraz gwarancją wisi już trochę tutaj...

Ja się trochę łamałem, ale chyba jednak sprzedam Ds'a i kupię to mkII. Filmy mnie kręcą ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Piszecie jaki to eos3 był super hiper fajny, tylko zapominacie, że Canon wypuścił go na chwilę przed zmianą kierunku rozwoju i wejściem ery cyfrowej .....

Pewnie, że mogli by w końcu odkurzyć projekt eos3, wbić do niego matrycę z 5d mkI i byłby aparat marzenie i sprzedawał by się jak świeże bułeczki, tylko pytanie co by zrobili za kilka lat ???????

Garstka ludzi potrzebuje dużych matryc do pracy dla dużych odbitek i dla większości ludzi matryca 21 Mpx to właściwie obejście problemu słabego AF wykadrują w kompie i będą mieli do albumu 10x15 lub w kompie odbitkę wielkości 8MPx.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    To jest trochę tak: jak miałem aparat z jedną kartą, nigdy nie zdarzyło mi się jej przepełnić (czuwałem), mając teraz dwie a aparacie rozleniwiłem się i ostatnio brakło nawet na drugiej...
    .
    Dla mnie bylby bardziej dupochron niz dodatkowa pojemnosc. CF na rawy, a sd 16GB zaladowana na stale do zapisu JPG Medium. Po zgraniu materialu, SD do skasowania. Wiem ze karty rzadko sie psuja ale jesli by padl caly material to bylaby tragedia a tak .. jpg bo jpg ale da sie z tego cos ukrecic.

pozdr.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez X1X Zobacz posta
    Ceny za body juz w Europie spadaja ponizej katalogowej ceny za korpus 5markII juz sklepy wolaja 1970EUR, pewnie stanie gdzies kolo 1900EUR jak faktycznie juz bedzie w magazynach.
    A jakieś linki do tych cen?

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Najwyższy czas zacząć marudzić. Canon się chyba za bardzo przyzwyczaił, że cokolwiek by nie wydali to użytkownicy są zadowoleni, w testach same najwyższe oceny, jakieś nagrody za aparat roku itd.

Klepiąc bezustannie Canona po plecach sami sobie robimy krzywdę, bo będziemy w nieskończoność traktowani jak stado baranów, które kupi wszystko co im Canon podetknie.
    A to jest bardzo proste do zrobienia - nie kupować.

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    niby dlaczego?
    że chcą trochę lepszego AF, niż 4-letni moduł rodem z 20D...?
    BTW: AF z 5D ma niewiele albo nic wspólnego z AF-em z 20D.

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Czy przy filmowaniu w ogóle działa AF w nowym 5D?

Wydawało mi się, że jedynie manual mamy do dyspozycji.
    Działa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Dla mnie bylby bardziej dupochron niz dodatkowa pojemnosc. CF na rawy, a sd 16GB zaladowana na stale do zapisu JPG Medium. Po zgraniu materialu, SD do skasowania. Wiem ze karty rzadko sie psuja ale jesli by padl caly material to bylaby tragedia a tak .. jpg bo jpg ale da sie z tego cos ukrecic.
    pozdr.
    Teraz, kiedy SDHC dorównują pojemnością kartom CF, to myślę, że będę po prostu dublował RAW-y. Natomiast faktycznie warto mieć włożone karty o różnych pojemnościach - przepełnienie jednej to wtedy taki przydatny "ostatni dzwonek".
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 19-09-2008 o 12:14
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 47 z 315 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797147 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów