Strona 39 z 315 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    wspominane 40D, które mam ma 6,5 klatki na sekundę i kosztuje ile kosztuje. czy zagroził w jakikolwiek sposób 1D? Bo pęknę ze śmiechu
    Przecież pisałem, że crop nie robi ŻADNEJ konkurencji jednocyfrowym.

O przepraszam. Ja mam 10+ tysięcy i chce kupić canonowskie D700 z dobra matrycą i mocowaniem EF. Nie chcę bieda puszki, chce profesjonalnej oferty do moich potrzeb. Canon mi jej nie oferował, i niestety dalej nie oferuje. Mam dwie możliwości: kupić kastrata nieco taniej lub poczekać do marca i kupić za 15 tysięcy Dsa. Ale ja Dsa nie potrzebuję.
    Ale Canon takiego modelu nie oferuje. I nigdy nie obiecał, że będzie oferował. To własnie niektóre osoby, życząc sobie tego, wymagają tego od Canona. Dlaczego więc nie pójdziesz do konkurencji? Co cię trzyma, skoro wszyscy na 5D psioczą a wychwalają pod niebioda D700?

Taki wybór pomiędzy Oplem z szyberdachem i spojlerem a Maybachem na gaz. Jakby pomiędzy nie dało się wsadzić niczego normalnego.
    Widocznie z punktu widzenia mędrców marketingowych z Canona taka opcja nie wchodzi narazie w grę. :-)
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja myślałem o następcy jedynki. Problemem jest to: czy za każdym razem kupując aparat muszę mieć dylematy? Że w jednym obozie mam wspaniałą puchę ale z przeciętnym obrazkiem i bez obiektywów, a w drygim mam i obiektywy i bardzo dobry obrazek, ale za to reszta jest ordynarnie niedopracowana. Niewiele, ale zawsze pozostawia to wrażenie, że ktoś każe mi spuścić spodnie i wypiąć tyłek. I jeszcze podziękować, zapłacić i się cieszyć.

Po prostu jako klient oczekuję kompletnej oferty. I dla ubogich i dla profi i dla średniaków, czyli dla mnie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    no to jak w końcu z samoczyszczącą matrycą? jest czy nie ma?
    Pewnie, że jest.

Odniosę się jeszcze do fotografowania w studiu. Czy zamiast męczyć się, celując punktem AF w oko modelki, nie łatwiej włączyć LV, powiększyć 10x, przesunąć obraz w odpowiedni punkt i wyostrzyć ręcznie? W końcu jest to jakieś rozwiązanie, tylko ślubni mają gorzej, bo w kościele czasu na taką zabawę nie ma.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Przecież pisałem, że crop nie robi ŻADNEJ konkurencji jednocyfrowym.
    podobnie jak puszka amatorska nie robi jej puszkom profesjonalnym w sytuacji gdy producent wprowadza nowości we właściwej kolejności i jakości.

Ale Canon takiego modelu nie oferuje. I nigdy nie obiecał, że będzie oferował. To własnie niektóre osoby, życząc sobie tego, wymagają tego od Canona.
    no ale ja właśnie o tym piszę. Nikon może zaoferować, sony również a Canon nie. czy to że mam oczekiwania odnośnie produktu to jest jakaś niewłaściwa postawa? Jak pisałem nie oczekiwałem nic za darmo ani nie w odwróconym porządku. Oczekiwałem czegoś w odpowiedzniej rynkowej cenie i rynkowej jakości. Świat się zmienia, a nasz producent stwierdził, że 5 letni AF wystarczy do flagowego kultowego modelu.
    Dlaczego więc nie pójdziesz do konkurencji? Co cię trzyma, skoro wszyscy na 5D psioczą a wychwalają pod niebioda D700?
    1) mam szklarnię i puszki warte tyle co dobry samochód
    2) właśnie dzisiaj sprawdziłem parametry D700. I rozważam zakup. Ale nie lubię wyborów mniejszego zła. Liczyłem na pierwszą w historii puszkę zrobioną z rozumem i przyjdzie chyba jeszcze poczekać.

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Przydałby się Corwin z wiarygodnymi informacjami. Czy będzie ta następna puszka czy nie ... Jeśli okaże się, że 5D MKII ma autofocus na poziomie 40/50D to ta pucha jest moja, jeśli nie ... To może trzeba będzie na wiosnę poszukać 1DsMk3 ... Corwin odezwij się.
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Że w ten sposób można osiągnąć świetny efekt - wiadomo, ale nie o to mi chodziło.

@hrabia_vader - zamiast walczyć z wiatrakami, przyjmij po prostu do wiadomości racje innych. Ty masz swoje zdanie, a inni pracowali z 5D, AF im nie odpowiadał i mięli prawo liczyć na coś lepszego - tym bardziej, że aparaty niższej klasy - 40D i 50D mają bardziej zaawansowany układ.
    Ależ, pragnę zauważyć, ja NIGDZIE nie neguję, że AF w piątce może być, do niektórych zastosowań niewystarczający (lub wręcz do niczego). Moja walka z wiatrakami polega na tym, że chcę, aby ci wszyscy umęczeni przez AF z 5D raczyli zauważyć, że są alternatywne modele tej firmy (i nie tylko), które tej wady są pozbawione (nie muszą więc czekać na następce 5D czy teraz pewnie 5D Mk2 jak na zbawienie). Jeśli nie stać ich na odpowiedni model firmy Canon to konkurencja oferuje coś w bardziej przystępnej cenie. Walczę też z ogólnie pojętym "psowieszactwem" osób, które nowej piątki w rękach nie miały a wypowaidają się autorytatywnie o jej AF.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

http://www.flickr.com/photos/erikfive/page2/

Używam z 5D max ISO 1600 a teraz w MKII spokojnie 3200 i 6400. Jeszcze lepiej to będzie wyglądać z 16-bitowego TIFF-a. Jestem "za" choć szału w stosunku do D700 nie ma, nie wiadomo też co i jak było ustawiane w samych body.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 18-09-2008 o 19:59
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Słuchaj hrabio, ty jakiś posłaniec jesteś czy co?

Weźmy prosty przykład:
    1) zobacz sobie jak wygląda AF D700 i przeczytaj opinie jak działa
    2) zobacz sobie tak krytykowany AF z A900
    3) zerknij na Af z 5D i poczytaj opinie osób które fotografują, zwłaszcza ślubniaków

I teraz: sam odpowiedz czy nowa piątka oferuje coś, co choćby na papierze jest w stanie konkurować? Rozmieszczenie i ilość punktów, ilość krzyżowych, szybkość i powtarzalność działania. Porównaj choćby dane na papierze.

I jeśli dojdziesz do wniosku że jest zajebiście, to masz do tego prawo. Tylko pomyśl o tych którzy tego poglądu nie podzielają inaczej niż w kategoriach lekceważenia.

Domyślnie

Jeśli chodzi o przerzucenie się na konkurencję, to dla kogoś, kto ma zestaw szkieł i akcesoriów do Canona nie jest prostą sprawą. Nie jest nią również dołożenie dziesięciu patyków i kupno 1Ds - nawet dla przeciętnego zawodowego fotografa. Weź też pod uwagę, że klienci mięli prawo oczekiwać lepszego AF, skoro znalazł się taki w niższych modelach.

Swoją drogą moglibyście już skończyć to gadanie o AF - przynajmniej do jakichś testów...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Wszyscy doskonale wiecie o czym piszę (i nie tylko ja). Chcecie zaje...fajnych autofokusów. Czy nie rozumiecie że każdy autofokus, który byłby zbyt dobry w puszce FF za 2500 baksów stanowi konkurencję dla dwukrotnie droższej puszki? Nie istotne, że ma mniej punktów, skoro spokojnie można użyć wszystkich. Czy sądzicie, że jedynki ktoś kupuje tylko i wyłącznie dla takiej a nie innej ilości punktów AF? Ja sądzę, że wielu posiadaczom jedynek mnogość punktów wcale nie jest potrzebna. Potrzebny jest AF z kilkoma sprawnymi punktami. A tego właśnie wymagacie od 5D.
    Tak własnie tego wymagamy. I jako klient, który wydał w cholerę kasy na szkła mam do tego prawo. I nie musze kupować jedynki, bo nie chcę, bo jest mi niepotrzebna, bo w 2008/9 roku puszka za taką kasę to absurd. Powinienem mieć systemowy (!!!) aparat nawet za 1500 zł, który radzi sobie w dzisiejszych czasach z ustawieniem ostrości (automatycznym). I pliz daj spokój z usprawiedliwianiem Canona, tłumaczeniem jakiś cudów o 1ds, co mnie obchodzi ds??? Jak się boją niech okroją 5D ze wszystkiego co się da ale nie z układu AF, to nie te czasy. To może z megana wurzućmy abs albo lepiej kierownicę bo ma laguna, więc kto kupi lagunę skoro droższa a ma to samo.
    Canon sam w reklamówkach mówi, że dużą grupę docelową piątki stanowią ślubni i daje im kilka zbednych elementów a zabiera najbardziej oczekiwany układ AF? Popytaj fotografów co zmieniliby w starej piątce. Zrozumiesz. Mam wrazenie, że usprawiedliwiasz firmę, która robi jak chce swoich wiernych co bądź klientów, Twoja wola - ja nie mam na to ochoty.
    Odpowiadając na kilka Twoich postów, tak, spodziewałem się zaj.....ego układu AF, najbardzuiej zaj..... z możliwych, bez względu na to czy ktoś kupi przez to dsa czy nie. Jakoś Nikon radzi sobie zarówno z D3 jaki i d700, a porównując oba aparaty to w niektórych obszarach d700 jest nawet lepszy (np odkurzacz). Poza tym cena dsa jest na dzisiejsze czasy nieporozumieniem. To pozostałość monopolu i czasów d20 albo lepiej. Lustrzanki tanieją, i bedą tanieć i chore ratowanie się przed spadkiem przychodów ładowaniem do najbardziej wyczekiwanego body klasy jednak pro układu sprzed 3,5 roku (a chyba nawet starszego) jest kpiną . Po jaką cholerę aż 21mpx (zamiast dobrego AF), własciciele najlepszych stałek na rynku nadal beda grali w loterię, dla nich Canon zadedykował wyświetlacz, żeby od razu wiedzieli, że na 1.2 i tym razem pudło.

Strona 39 z 315 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów