Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: jak się pozbyć "mgły" na zdjęciach z aparatu canon a 560??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    ... choć może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem...
    Eufemizm.

...Więc do wyboru mamy albo korygowanie zdjęcia na komputerze (co w tej klasie sprzętu zrobi niewielu), albo wprowadzenie korekty in minus.
    ...
    Sorry ale to dalej bzdura - nie chce używać eufemizmów.

Jeśli zdjęcie jest nieprześwietlone to znacznie lepiej jeśli jest za jasne niż pogarszanie jakości przez korekty naświetlenia i wywalanie w błoto kasy wydanej na aparat. Jeśli nawet pójdzie do labu to tam w automacie jeszcze mogą coś poprawić. Ze spieprzonego zdjęcia nic się wyciągnąc nie da. Do każdego aparatu dodawany jest jakiś tam soft. On wystarczy do tych drobnych korekt i nie ma sensu wmawiać innym, że nikt (niewielu) z tego korzysta.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dokladnie, ja jpg poprawialem w dpp poniewaz nie mialem mozliwosci jechac do domu, ruszyc je ps'em i spowrotem przywozic. I nie bylo zle ! Nawet dalo sie kulturalnie obrobic

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

I wbrew pozorom położenie horyzontu zaskakująco niewiele tu zmienia - te aparaciki naświetlają jakoś tak bardzo na cienie.
    I tak, jak napisałem, wychodzi z mojej ponad rocznej praktyki z A530 i A550

Grzesiu
    Celna obserwacja. Pomiar matrycowy to nie jest nic prostego, tylko software i logika ulozona przez Canona. Przewidziec co wyjdzie w danym aparacie sie nie da.

Jezeli aparat widzi ciemno na dole, jasno na gorze, pozioma granica, to klasyfikuje jako "landszaft z horyzontem". Jezeli program dziala dobrze, to w sporym zakresie proporcji nieba do ziemi naswietlenie powinno byc prawie takie samo. Dlatego to sie nazywa "Evaluative metering" bo program stara sie zgadnac co mianowicie jest na zdjeciu uzywajac wiekszej lub mniejszej bazy danych.

No i oczywiscie przy kontrastowej scenie nie ma czegos takiego jak "poprawne naswietlenie". Tzn. naswietlenie jest dopiero poprawne kiedy fotograf je zaakceptuje.

mzeta
    Guest

Domyślnie

a czy ten załączony soft w czymś pomoże???

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    ...Pomiar matrycowy to nie jest nic prostego, tylko software i logika ulozona przez Canona. Przewidziec co wyjdzie w danym aparacie sie nie da....
    Hihihihi... nawet dyskutować z tym trudno

No i oczywiscie przy kontrastowej scenie nie ma czegos takiego jak "poprawne naswietlenie". Tzn. naswietlenie jest dopiero poprawne kiedy fotograf je zaakceptuje.

Mógłbyś rozwinąć tą złotą myśl? Bo to tak pokręcone, że mój prosty umysł nie jest w stanie tego pojąć.

Cytat Zamieszczone przez mzeta
    a czy ten załączony soft w czymś pomoże???
    Oczywiście jak najbardziej. Trzeba tylko ciut poczytać i zacząć używać. "Ten załączony soft" to naprawdę jest narzędzie o ogromnych możliwościach korekcji - poprawiania zdjęcia. Kontrast z całkowitą pewnością możesz nim poprawić.

Janusz,

mzeta
    Guest

Wink

dziekuję Ci Janusz, nie wiesz jak mi pomogłeś kiedyś wrzucę zdjęcia i poproszę Ciebie o ocenę, bo na razie mi się wydaje, że Twoja krytyka będzie jak najbardziej na miejscu:P

oczywiście reszcie użytkowników też dziękuję pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hihihihi... nawet dyskutować z tym trudno

Trudno uwierzyc, nieprawdaz? a jednak tak dzisiaj te zabawki robia. Powiadam cuda panie, jakby to swoj rozum mialo czy co....

Mógłbyś rozwinąć tą złotą myśl? Bo to tak pokręcone, że mój prosty umysł nie jest w stanie tego pojąć.
    To sprobuje prosciej. Korekcja na minus nie oznacza niedoswietlenia, bo automatyczne naswietlenie algorytmem "evaluative" Canona nie jest koniecznie "naswietleniem wlasciwym". "Niedoswietlenie" uzyte jest tu w znaczeniu wzglednym, i skoro ktos tak czyni i chwali sobie, to nie sposob tego krytykowac.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    To sprobuje prosciej.
    A mógłbyś jeszcze prościej. Naprawdę jestem tępy i prosty człowiek i nie rozumiem, że nie ma czegoś takiego jak "poprawne naświetlenie". I dlaczego niepoprawne staje się poprawne jak je fotograf zaakceptuje? Który fotograf i gdzie zanieść aparat, żeby fotograf mi zaakceptował to naświetlenie. Nie mam tak dużej praktyki jak Twoja więc się nie gniewaj o przyziemność pytań.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mógłbyś jeszcze prościej. Naprawdę jestem tępy i prosty człowiek i nie rozumiem, że nie ma czegoś takiego jak "poprawne naświetlenie". I dlaczego niepoprawne staje się poprawne jak je fotograf zaakceptuje? Który fotograf i gdzie zanieść aparat, żeby fotograf mi zaakceptował to naświetlenie. Nie mam tak dużej praktyki jak Twoja więc się nie gniewaj o przyziemność pytań.
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zostawiając złośliwości na boku to...
    No właśnie, zostaw złośliwości na boku. Chyba rozumiesz, że przesłaniem tych postów jest to, że jakiśtam model aparatu ma tendencję do prześwietlania. I, że trzeba to korygować. Cała reszta to wzajemne łapanie się za język. Po co?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 26-08-2008 o 07:41
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ...Chyba rozumiesz, że przesłaniem tych postów jest to, że jakiśtam model aparatu ma tendencję do prześwietlania. I, że trzeba to korygować. ...

Oj no nie. W 99% przypadków "tendencja do prześwietlania" to zwyczajnie chybiona ocena zdjęcia i brak podstawowej wiedzy na temat naświetlania. Zdjęcie "za jasne" ale nie prześwietlone jest dużo lepsze od "za ciemne". Małpki używają naprawdę wydajnych algorytmów do ustalenia parametrów ekspozycji.

Czy widząc, że ktoś "rozmija się z prawdą" (kolejny eufemizm), bez znaczenia świadomie czy nieświadomie nie powinniśmy na to reagować? Ktoś zadaje pytanie i oczekuje rzetelnej odpowiedzi. Mnie się wydaje, że nie ma nic gorszego niż błędne, pozbawione racji "porady" poparte mocnym stwierdzeniem o ogromnej bo aż rocznej praktyce z Axxx.

Janusz,

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów