tego raczej nie miał na myśli pisząc że nawet na cropie to nie jest dla niego dobre szkło.....
myślę, że chodziło mu o zakres tych ogniskowych w 16-35 mm..... on chyba chciałby żeby było trochę dłużej, czyli 16-50 na ten przykład.
no cóż, ale ścieżki myśli muzyka jazzowego mogą być różne
(...)
joł meeeen 8):wink:
A co tu rozumiec ?
Chyba to nie tajemnica, ze czym szerszy kat, tym gorsza jakosc (czyt. winiety, CA, kiepska jakosc w rogach etc.). A u Canona z tym gorzej niz u konkurencji.
Dlatego nawet na cropie wolalbym 24-70 niz 16-35 (patrzac na jakosc zdjec a nie na komfort ogniskowych).
ale ten kąt widzenia 16mm na FF jest cudowny do krajobrazów. naprawdę nie wyobrażam sobie robie krajobrazow innym szklem niz 17-40 albo 16-35. Rozumiem nie kazdy lubi az tak szeroko do innych zastosowan. Co do jakośći w rogach CA itp to trzeba się z tym liczyć, tutaj już fizyka robi swoje ale kto na to patrzy.......24 mm jest ok ale tak czy owak za wąsko........
Oczywiscie wszystko zalezy od tego kto jak foci i co lubi, to była tylko moja opinia.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Jak widac Nikon nawet przy zoomach patrzy
http://www.16-9.net/lens_tests/canon...non14l2_a.html
dobra, to trza sprzedac canony i nawrócic się na nikona..........bo do **** ma szkła.
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Ale do mnie masz pretensje, ze Canon nie umie porzadnego szerokiego nawet w stalce zrobic, czy do siebie, iz wierzyles w wyciagniete na maxa prawa fizyki przez Canona, a tu ****?bo nie rozumiem tej ironii
![]()
a 16 mm w reportażu ? co o tym sądzicie ? bo ja chcę kupić właśnie 16-35 (no, może 14 mm L) właśnie z myślą o reporterce.....
nie kusi was taka ogniskowa ? Można być w środku zdarzeń i walić foty :-)
tak sobie wymyśliłem że przy 16 mm i przysłonie powiedzmy 3,2 ustawiając ostrość na 2 metry (manual) GO jest od około 1 metra do 7,5 metrów.
więc trzeba tylko pilnować żeby "obiekt" nie podszedł bliżej niż 1 metr i można robić foty nie martwiąc się o AF.
co o tym sądzicie ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no widziałem że 28 1.8 już sprzedajesz
:-)
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 21-08-2008 o 17:22 Powód: Automerged Doublepost
pikczer - to taka ironia dla ironiinie do ciebie, ty tylko znalazłeś dziurę
michał - 16mm potwornie zniekształci ludzi, wez to pod uwagę, nie wszyscy to lubią
co do 28 1.8 to sprzedaje bo nie potrzebuje/uzywam![]()
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nie popadajmy w kompletną paranoję , przykry to fakt ,że zoom konkurencji lepszy niż stałka canona :-( , możliwości są dwie : zakceptować ten stan i robić foty , zmienić system na lepszy :wink: i też robić foty.
A 16-35/2.8 II L da się robić reportaż i ludzi nie będzie zniekształcał tylko trzeba znać ograniczenia tego obiektywu , który nota bene jest lepszy optycznie od 17-40 .