Moje zdanie jest odmienne. To jest wszechstronny obiektyw, ale ani nie portretowy (brzydki bokeh) ani nie do pejzaży - powtarzam dla mnie za wąski i mało ostry. Pejzaż z takich ogniskowych jest dla mnie zbyt płaski. Nie bardzo jest jak zaprojektować pierwszy plan. Oczywiście DA SIĘ zrobić zawsze i wszystko, ale dla mnie to zdecydowanie za mało. Więc doradzam 16-35 :-)
24-105 jest sporo ostrzejszym szkłem od takiego 17-40. Teza, że szkło jest wszechstronne, ale ani do tego, ani do tego jest dla mnie kompletnie niezrozumiała. Dla mnie to jest uniwersalne reporterskie szkło z dużą GO przez swoje światło (przymykam go od 5,6 do 11). Bokeh ma nienajgorszy, ale to nie jego mocna strona ze względu na światło właśnie, choć na 5d można już mówić o jakiśtam jego wartościach portretowych. Wieloktornie udowadniano na tym forum, że różnice między obrazem z 16-35 a 17-40 przy przysłonach 5,6 - 11 nie są wcale powalające. Nie sądzę więc, by taki 24-105 był landszaftowo nokautowany przez świetnego skądinąd 16-35. Sam landszaftów nie robię więc oskalpować się nie dam za swoją tezę, ale potępianie w czambuł wersji 4 is i predysponowanie landszaftowe 24-70 2,8 jest naciągane.
24mm na cropie 1,6 to na pewno nie UWA, ale uważam, że landszafa da się tym spokojnie wykonać - wcale nie płaskiego.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Porównywałem nie tylko z Tamronem ale i z 24-70.
Obraz przegrywa (bo musi, to szkło uniwersalne a nie... doskonałe)
Ale ilość światła potrzebnego do zrobienie nieporuszonego zdjęcia duuuużo mniejsza w IS niż w jasnych szkłach.
Z resztą nie odkryłem ameryki, to oczywiste. W końcu to tylko kit do 5D ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak zaraz... Nie potępiam. Można też zrobić to 50ką. Dla mnie jest za wąsko i za mało ostro. Wolę założyć tammiego :-)
A co do 24-105, to prawie go nie ściągam, jest w stanie dogonić moją 1,5 roczną córę, więc... ;-)
Ostatnio edytowane przez iREM ; 26-05-2008 o 10:44 Powód: Automerged Doublepost
Mówisz takie bzdury mając to szkło w ręku? Człowieku - robię nim n cropie 1,3 zdjęcia z isem na czasach 1/5 - 1/8.
Oczywiście inną sprawą jest kwestia mrożenia ruchu, ale po nocy, gdy mam do zrobienia coś w ekstremalnie złych warunkach jestem w stanie tak zakomponować obrazek, że nieostrości tylko dodają mu dynamiki na tle ostrych statycznych obiektów. Podkreślam, dla mnie to szkło reporterskie i swoją rolę nieźle spełnia mimo ciemnicy, ale wspierane przez bardzo zacny IS.
Ostatnio edytowane przez himi ; 26-05-2008 o 10:55
Chyba jesteś zmęczony, bo nie rozumiesz tego co piszę. W dodatku mnie obrażasz, więc może trochę luzu. To ja właśnie o tym napisałem, że ruch dodaje dynamiki. A że obraz jest mniej plastyczny to inna bajka. Przeczytaj moje posty dokładnie i wtedy możesz kontrować, ale nie tym stylu, proszę.