koraf - pewno zrodla w necie podaja ze jest minimalnie lepszy, najwieksza przewaga to swiatlo, ale kupujac taki szeroki kat przewaznie robi sie fotki na przeslonac >f4 wiec....
Wszystko zalezy od tego co kto potrzebuje.
koraf - pewno zrodla w necie podaja ze jest minimalnie lepszy, najwieksza przewaga to swiatlo, ale kupujac taki szeroki kat przewaznie robi sie fotki na przeslonac >f4 wiec....
Wszystko zalezy od tego co kto potrzebuje.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
dobra, nie kwestionuje ze 16-36 jest lepszyOK
co do znieksztalcen to oskarkowy ma racje, dokladnie, im dalej od centrum kadru a aparat blizej obiektu fotografowanego to znieksztalcenia sa duze. do krajobrazu to nie robi wiekszej roznicy poza splaszczeniem perspektywy, ale na ludzi to działa.....
Ostatnio edytowane przez banan82 ; 21-08-2008 o 21:34
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nie twierdzę ,że nie robi zniekształceń bo robi jak każdy szeroki kąt ale gdy się wie jak ich unikać to jest ok i to bardzo.
no oczywiscie, tu sie tez zgodze, tylko z wczesniejszej wypowiedzi wynikalo ze nie znieksztalca wogole i jest super miód malina jeśli o to chodzi![]()
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
A tak swoja droga, ze sie wtrace, to jest sens kupowac do 40D 24-105? Mam mojego tamronika i niby jest ok, ale do spacer zooma mu brakuje wlasnie zooma, do tego po pewnym przelocie zdjec moge smialo powiedziec iz kolorystycznei to on nie zachwyca, pewne barwy oddaje ladnei inne juz o wiele gozej, jedyne co mnie niepokoi to fakt iz 24-105 zaczyna sie od 4.0 i GO mile bedzie pewnie gorsze do uzyskania w L-ce plus brak szerokiego. Sam nie wiem, ciezko jest znalezc cos zastepczego.
CANON 40D + EF 24-105L
Tomek - pomnoz sobie ogniskowe tamronika przez crop faktor i ile ci wyjdzieNie wiem czy zoom tak sie przydaje. Osobiscie foce rozne rzeczy i najrzadziej uzywam 70-200 wlasnie
a to 105mm w 24-105 (mowie o pelnej klatce) jest bo jest, ale gdyby bylo 70 to pewno nie brakowaloby mi tych 105.....Taka jest prawda. Z wlasnego doswiadczenia powiem ze f4 na cropie duzo gorzej rozmywa tlo jak na FF. wg mnie 24-105 na cropa nie ma sensu, od tego sa szkla ktore zaczynaja sie od 17mm a koncza na jakichs 50 wlasnie.
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User