Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Piksele i rozdzielczość.

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuleczka Zobacz posta
    Jak takie zdjęcie sprowadzić do rozdzielczości druku, czyli 300 dpi?
    Jeżeli z 72 dpi zwiększę do 300 to szerokość wyjdzie mi 16200 pikseli, a to już rozmiar na bilboarda :smile:
    Nie wiem w jakim programie zmieniasz te wymiary, ale w Photoshopie Image Size i tam w tabelce Document Size zamknij kłódeczką szerokość-wysokość-rozdzielczość zdjęcia i DOPIERO WTEDY zmień rozmiar na 300 dpi. Razem ze wzrostem rozdzielczości zmaleją wymiary zdjęcia - zrobi się +/- A4 300 dpi.

Cały czas mówię o JPG-ach. Z RAW-ami to inna sprawa.
    Z RAWami jest DOKŁADNIE ta sama sprawa - też mają określone rozmiary, nie różnią się pod tym względem od jotpegów

Czy przy zwiększeniu z 72 dpi na 300 dpi, zachowując szerokość wyjściową 3888 pikseli, nie jest to „sztuczne” podbijanie rozdzielczości
    Jest.

i druk, mimo że zrobiony w 300 dpi zachowa cechy 72 dpi?
    Nie zachowa, bo go "rozdmuchałeś" czterokrotnie. Będzie duży i pewnie gorszej jakości. Z pustego i Salomon...

Zdjęcia obecnie wykonane w najwyższej jakości mają rozmiar (w pikselach) większy, to jednak w megabajtach są „lżejsze”. Czy to oznacza że jakościowo są gorsze od tych z Olka?
    Nie mają prawa mieć większych rozmiarów i lżejszej wagi. Porównujesz jotpegi czy RAWy? RAWy Olkowe mogą być większe o canonowskich, jotpegi mogą być mocniej/słabiej skompresowane... Różnie może być.

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Nie wiem w jakim programie zmieniasz te wymiary, ale w Photoshopie Image Size i tam w tabelce Document Size zamknij kłódeczką szerokość-wysokość-rozdzielczość zdjęcia i DOPIERO WTEDY zmień rozmiar na 300 dpi. Razem ze wzrostem rozdzielczości zmaleją wymiary zdjęcia - zrobi się +/- A4 300 dpi.
    "Jester" dzięki. To z kłódeczką rozwiazało mój problem.
    Że na to sam nie wpadłem :-)

Cały czas mówiłem tylko o JPG-ach.
    W RAW-ach nie ma problemu, bo gotowy "wypluty" z aparatu plik ma już 300DPI

Tak to jest jak się zmienia system. To tak samo jak stare buty.
    Stare ale wygodne. Jednak z D40 choć w obsłudze zdecydowanie inny, to jednak zadowolony jestem :-)
    A z racji że obsługiwałem Olka, to zwracam uwagę na takie pierdoły.
    Ostatnio edytowane przez Kuleczka ; 27-07-2008 o 20:47

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuleczka Zobacz posta
    W RAW-ach nie ma problemu, bo gotowy "wypluty" z aparatu plik ma już 300DPI
    Bo tak sobie wymyślili programiści od softu który siedzi w aparacie. Raz ma 300, raz 72, raz 200...

Uprawnienia umieszczania postów