Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Sztuczna para

Mieszany widok

Piotrekp
    Guest

Domyślnie Sztuczna para

Witam,

Chcialem zrobic zdjecie kubka w mieszkaniu z ktorego unosila by sie para, szukalem w internecie jakis preparaktow, ktore moglyby wywolac sztuczna pare ( dym przypominajacy pare) , ale na nic nie natrafilem a domyslam sie ze cos takiego musi byc.

Moze ktos z was ma jakis pomysl jak bym mogl to zrealizowac bym byl bardzo wdzieczny

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

nie wiem jak to się nazywało ale chyba to był zimny lód w połączeniu z woda dawało naprawde niezłą parę

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

suchy lod, a nie zimny :P
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

no własnie to miałem na mysle ale nie wiemdziałem jak się nazywa :P lol

Piotrekp
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    no własnie to miałem na mysle ale nie wiemdziałem jak się nazywa :P lol
    Super wielkie dzieki, rozumiem, ze ten suchy lod moge normalnie kupic w sklepie, tak ??

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ano możesz :-) Na przykład tu: http://www.jamal-ice.com/oferta_suchylod.html :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

może być z tym problem. kiedyś pytałem o to w markecie i salonie komputerowym (w ramach oc) i coś takiego ciężko zdobyć.

może to?
    http://www.allegro.pl/item494259085_...ri_nowosc.html

tylko ciekawe jak wygląda sprawa transportu...
    innym sposobem na uzyskanie pary może być celowe wychłodzenie pomieszczenia przez noc i sesja foto z gorącą wodą

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek_P Zobacz posta
    hmmm, atrakcyjne cenowo, aż sam się zastanawiam czy nie zakupić. Lamerskie pytanie do znawców (ja z chemii i fizyki ciemny jestem), czy to aby nie jest szkodliwe, jak się rozpakuje (mówię o tym konkretnym przypadku z aukcji powyżej) - bo z opisu wynika, że do celów "leczniczych" należy przyłożyć sobie ten paskudny woreczek :P

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

suchy lód można też zrobić samemu ale jest to trochę mało opłacalne ale za to nie trzeba szukac :P

tutaj mały przepis

Potrzebne produkty
    Jedyne czego potrzebujemy to Octan sodu (bezwodny) CH3COONa, trochę zapału i w skrajnych przypadkach zastępczego domu

Jak to zrobić
    Rozpuszczamy octan sodu w prawie wrzącej wodzie w rondelku, aż powstanie roztwór nasycony, czyli taki gdzie już więcej octanu nie będzie się chciało rozpuścić. Dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy powstałą substancję do szklanki (uważając, aby nie rozpuszczone kryształki CH3COONa nie dostały się do niej) i wstawiamy do lodówki. Gdy już się schłodzi to przelewamy roztwór do jakiegoś naczynka. Wystarczy tylko dotknąć powierzchni wody, aby w kilka sekund powstał suchy lód. Możemy również ową wodę lać na podstawkę, wtedy powinna nam się pojawić ciekawa figurka zrobiona z suchego lodu. Eksperyment jest prosty i szybko się go robi, a efekt końcowy jest naprawdę bardzo ciekawy.

mały pokaz
    http://video.google.pl/videosearch?q...1&sa=N&tab=wv#

Piotrekp
    Guest

Domyślnie

Bardzo fajnie wielkie dzieki. W wolnej chwili kupuje i porobie kilka eksperymentow

pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów