Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Piksele i rozdzielczość.

Kuleczka
    Guest

Domyślnie Piksele i rozdzielczość.

Mam do Was pytanie. Może idiotyczne, więc na morały nie liczę.
    Jednak zkumać tego nie mogę. Jak ktoś łaskawy to o odpowiedz proszę.

Od niedawna pstrykam EOS-em 40D. Do tej pory pstrykałem Olkiem E300.

W najwyższej jakości Olek wypluwał zdjęcia w rozmiarze 3264 x 2448 pikseli. Rozdzielczość 314 dpi
    Rozdzielczość ekranowa to 72 dpi, a rozdzielczość do druku/odbitki to 300 dpi
    Z tych wymiarów łatwo było sprowadzić zdjęcie do potrzebnych wymiarów i rozdzielczości.

Teraz mam 40D i zdjęcia w najlepszej jakości wypluwa:
    3888 x 2592 pikseli, czyli nawet większe, ale w rozdzielczości 72 dpi.
    Jak takie zdjęcie sprowadzić do rozdzielczości druku, czyli 300 dpi?
    Jeżeli z 72 dpi zwiększę do 300 to szerokość wyjdzie mi 16200 pikseli, a to już rozmiar na bilboarda :smile:
    Cały czas mówię o JPG-ach. Z RAW-ami to inna sprawa.

Czy przy zwiększeniu z 72 dpi na 300 dpi, zachowując szerokość wyjściową 3888 pikseli, nie jest to „sztuczne” podbijanie rozdzielczości i druk, mimo że zrobiony w 300 dpi zachowa cechy 72 dpi?

I inne, kolejne pytanie. Zdjęcia obecnie wykonane w najwyższej jakości mają rozmiar (w pikselach) większy, to jednak w megabajtach są „lżejsze”. Czy to oznacza że jakościowo są gorsze od tych z Olka?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuleczka Zobacz posta
    Jak takie zdjęcie sprowadzić do rozdzielczości druku, czyli 300 dpi?
    Jeżeli z 72 dpi zwiększę do 300 to szerokość wyjdzie mi 16200 pikseli, a to już rozmiar na bilboarda :smile:
    Nie wiem w jakim programie zmieniasz te wymiary, ale w Photoshopie Image Size i tam w tabelce Document Size zamknij kłódeczką szerokość-wysokość-rozdzielczość zdjęcia i DOPIERO WTEDY zmień rozmiar na 300 dpi. Razem ze wzrostem rozdzielczości zmaleją wymiary zdjęcia - zrobi się +/- A4 300 dpi.

Cały czas mówię o JPG-ach. Z RAW-ami to inna sprawa.
    Z RAWami jest DOKŁADNIE ta sama sprawa - też mają określone rozmiary, nie różnią się pod tym względem od jotpegów

Czy przy zwiększeniu z 72 dpi na 300 dpi, zachowując szerokość wyjściową 3888 pikseli, nie jest to „sztuczne” podbijanie rozdzielczości
    Jest.

i druk, mimo że zrobiony w 300 dpi zachowa cechy 72 dpi?
    Nie zachowa, bo go "rozdmuchałeś" czterokrotnie. Będzie duży i pewnie gorszej jakości. Z pustego i Salomon...

Zdjęcia obecnie wykonane w najwyższej jakości mają rozmiar (w pikselach) większy, to jednak w megabajtach są „lżejsze”. Czy to oznacza że jakościowo są gorsze od tych z Olka?
    Nie mają prawa mieć większych rozmiarów i lżejszej wagi. Porównujesz jotpegi czy RAWy? RAWy Olkowe mogą być większe o canonowskich, jotpegi mogą być mocniej/słabiej skompresowane... Różnie może być.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

DPI (Dots Per Inch) to (w tym przypadku) to samo co PPI (Pixels Per Inch). A PPI to ilość pixeli przypadających na długość jednego cala (wydruku, obrazu, etc...) w wymiarze X lub Y.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie

Domyślnie

1. Nie zwiększaj wielkości obrazka, tylko rozdzielczość. Zapisz tę samą ilość pixeli w innej rozdzielczości. Np. w Irfanie zmieniasz tylko DPI. Ilość pixeli zostaje stała, zmienia się wielkość obrazka w cm.
    2. Najprawdopodobniej to nic nie znaczy, może minimalnie inny stopień kompresji.

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Nie wiem w jakim programie zmieniasz te wymiary, ale w Photoshopie Image Size i tam w tabelce Document Size zamknij kłódeczką szerokość-wysokość-rozdzielczość zdjęcia i DOPIERO WTEDY zmień rozmiar na 300 dpi. Razem ze wzrostem rozdzielczości zmaleją wymiary zdjęcia - zrobi się +/- A4 300 dpi.
    "Jester" dzięki. To z kłódeczką rozwiazało mój problem.
    Że na to sam nie wpadłem :-)

Cały czas mówiłem tylko o JPG-ach.
    W RAW-ach nie ma problemu, bo gotowy "wypluty" z aparatu plik ma już 300DPI

Tak to jest jak się zmienia system. To tak samo jak stare buty.
    Stare ale wygodne. Jednak z D40 choć w obsłudze zdecydowanie inny, to jednak zadowolony jestem :-)
    A z racji że obsługiwałem Olka, to zwracam uwagę na takie pierdoły.
    Ostatnio edytowane przez Kuleczka ; 27-07-2008 o 20:47

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuleczka Zobacz posta
    W RAW-ach nie ma problemu, bo gotowy "wypluty" z aparatu plik ma już 300DPI
    Bo tak sobie wymyślili programiści od softu który siedzi w aparacie. Raz ma 300, raz 72, raz 200...

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czyli jak rozumiem (albo sie myle) to aby drukowac na drukarce atramentowej zdjecia (np z canona 450D) trzeba zmienic dpi z 72 na 300 ?
    Ostatnio edytowane przez Portal ; 10-10-2008 o 18:47
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

soh
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Portal Zobacz posta
    czyli jak rozumiem (albo sie myle) to aby drukowac na drukarce atramentowej zdjecia (np z canona 450D) trzeba zmienic dpi z 72 na 300 ?
    Przecież DPI to jest "pusta" wartość, która nic nie znaczy, jeżeli zdjęcie masz w wersji elektronicznej. To że w EXIF'ie pisze, żę zdjęcie ma 72DPI albo 300DPI to nie ma to żadnego znaczenia. Zdjęcie powiedzmy 3000x2000 pikseli jest takie same, niezależnie od tego czy w EXIF jest 72DPI czy 300DPI. Oba tak samo nadają się do wydruku.

PS. Mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Rebciu
    Guest

Domyślnie

Ja też się przywitam przy okazji pierwszego postu
    Cytat Zamieszczone przez soh Zobacz posta
    Przecież DPI to jest "pusta" wartość, która nic nie znaczy, jeżeli zdjęcie masz w wersji elektronicznej. To że w EXIF'ie pisze, żę zdjęcie ma 72DPI albo 300DPI to nie ma to żadnego znaczenia. Zdjęcie powiedzmy 3000x2000 pikseli jest takie same, niezależnie od tego czy w EXIF jest 72DPI czy 300DPI. Oba tak samo nadają się do wydruku.

PS. Mój pierwszy post, więc witam wszystkich.
    Zdecydowanie DPI nie jest "pustą" wartością. W zależności od przeznaczenia zdjęcia (ekran monitora, odbitki, druk, reklamy wielkoformatowe itp.) ustawiamy ten parametr odpowiednio do potrzeb. Oczywiście w pewnych sytuacją jedno nie wyklucza drugiego np. oglądanie zdjęć w 300 dpi na ekranie - ale oddawać coś do druku w 72 dpi już nie radzę

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rebciu Zobacz posta
    Ja też się przywitam przy okazji pierwszego postu

Zdecydowanie DPI nie jest "pustą" wartością. W zależności od przeznaczenia zdjęcia (ekran monitora, odbitki, druk, reklamy wielkoformatowe itp.) ustawiamy ten parametr odpowiednio do potrzeb. Oczywiście w pewnych sytuacją jedno nie wyklucza drugiego np. oglądanie zdjęć w 300 dpi na ekranie - ale oddawać coś do druku w 72 dpi już nie radzę
    Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

http://canon-board.info/showthread.php?t=11003
    http://canon-board.info/showthread.php?t=28719
    http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfr...emnia/dpi.html
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów