Strona 13 z 135 PierwszyPierwszy ... 311121314152363113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pierwsze wrażenia - ciąg dalszy... z 5D.

F/1.4 w tym obiektywie jest po prostu świetne!
    Do Canona 50/1.4 w ogóle nie ma żadnego porównania, nie ten kontrast, nie ta ostrość i nie te kolory. Po prostu rewelacja.
    Pierwsze co widać to żywe, nasycone kolory od pełnej dziury, oraz żyletę praktycznie w całym kadrze. Wyraźny spadek rozdzielczości przy f/1.4 widać dopiero w samych narożniku, gdzie pojawia się razem z winietą.
    Bokeh jest bardzo mięciutki i ładny, zdecydowanie lepiej niż C50/1.4. CA na f/1.4 widać trochę w nieostrości i czasem na kontrastowych przedmiotach bardzo odbijających światło, pod tym względem obiektyw zachowuje się jednak całkiem nieźle.

Ogólnie optycznie szkło znakomite, trochę lepiej od 35L pod względem koloru i ostrości na f/1.4. (poważnie!)

Autofocus działa szybko i jest cichy. Może nie aż tak cichy jak ring-USM ale bardzo zbliżony. Prędkość ciut mniejsza / porównywalna do 35L. Servo nie testowałem bo raczej do sportu nie będę Sigmy używał :-)
    Co do precyzji to cóż.... tutaj wychodzi dlaczego ten obiektyw kosztuje tylko 1500zł. Mój egzemplarz nie ma żadnego FF/BF ale właśnie precyzja (z centralnym czujnikiem 5D) pozostawia wiele do życzenia. Trafienie idealnie w płaszczyznę prostopadłą do osi obiektywu z wyraźnym kontrastem i w przyzwoitym świetle to niestety dla mojego egzemplarza spore wyzwanie. Sprawdzając rozdzielczość obiektywu w całym kadrze zrobiłem zdjęcie tapety, przyklejając kawałek białej kartki do ściany na krawędź której ostrzyłem. Na 3 klatki tylko jedna była trafiona "w punkt", pozostałe były gdzieś w pobliżu. Bawiąc się obiektywem i celując w różne przypadkowe rzeczy (zawsze dobry kontrast), średnio 1 na 5-6 klatek była wyraźnie przestrzelona, choć może nie o "kilometr" ale na f/1.4 już było widać.

Moje pierwsze wrażenia są więc bardzo mieszane.
    Z jednej strony znakomity optycznie obiektyw, z drugiej brak pewności pracy AF. Za parę dni wrzucę zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

50L tez ma z AF podobne problemy. Wiec bardzo mozliwe ze sie na ta sigme skusze .
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie przejrzałem zawartość karty po powrocie do domu i zabawie Sigmą.
    Wniosek jest jeden, obiektyw zaraz spakuję i kierunek dział zwrotów K-Consult w Gdyni bo AF w moim egzemplarzu to jakieś nieporozumienie. Trafione mam tylko te zdjęcia gdzie ustawiałem ręcznie, reszta jest w większości OOF. Trzeba ogromnej tolerancji żeby uznać że to jest "ostre", może tylko panowie technicy z ul. Żytniej mogliby coś takiego powiedzieć . AF to po prostu jakaś loteria, dosłownie jakbym używał C50/1.8.

Chciałbym aby to była tylko wada mojego egzemplarza bo optycznie to szkło jest po prostu fantastyczne, boskie, wspaniałe i rewelacyjne. Na f/1.4 - f/2.0 robi miazgę z Canonowskiego odpowiednika 50/1.4 i gdyby nie ten AF to i 50/1.2L też mogłoby się schować.
    No ale jeśli to ma działać tak jak teraz, to będzie jak z piękną kobietą, którą co wieczór boli głowa. Możliwości ogromne ale w praktyce pożytku żadnego.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Trafione mam tylko te zdjęcia gdzie ustawiałem ręcznie, reszta jest w większości OOF.
    Ustawiałeś ręcznie patrząc na matówkę czy na tzw. "pip" potwierdzenia ostrości?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Ustawiałeś ręcznie patrząc na matówkę czy na tzw. "pip" potwierdzenia ostrości?
    Ustawiałem ręcznie patrząc na matówkę. W wizjerze 5D coś tam już widać i przy odrobinie wprawy jakoś się da ustawić.

Jestem cholernie rozczarowany. Szkło optycznie jest genialne, obrazek na f/1.4 przechodzi wszelkie oczekiwania pod prawie każdym względem bijąc konkurencję. Ogromne wrażenie robi rozdzielczość na f/1.4, nie żadne tam "jak na f/1.4 to ostry" tylko naprawdę żyletka.
    Winieta jest mniejsza niż na C50/1.4, być może za sprawą większej średnicy przedniej soczewki w Sigmie i nie produkuje takich "nagrobkowych" zdjęć jak C50/1.4. Pod światło też zdecydowanie lepiej, utrata kontrastu, koloru czy "mgiełka" jest minimalna i zostawia konkurencję w tyle.

Z wad widzę tylko beczkę podobnej wielkości jaką ma Canon 50/1.4 ale to wszystko do czego mogę się przyczepić. Oczywiście poza AF'em, który jest w moim egzemplarzu niestety katastrofalny i obiektyw staje się przez to nieużywalny.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Oczywiście poza AF'em, który jest w moim egzemplarzu niestety katastrofalny i obiektyw staje się przez to nieużywalny.
    Z tego wynika, że poszczególne egzemplarze różnią się pod tym względem...

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Z tego wynika, że poszczególne egzemplarze różnią się pod tym względem...
    Widać w Sigmach AF to dzieło przypadku.....tak samo jest w 30/1,4 jak i w innych modelach Sigmy.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Uzależniony

Domyślnie

Nie potrafie tego do konca pojac iz inni producenci niz C nie potrafia zrobic dobrego AF, jak widac z ostroscia sobie dobrze radza, ale ten AF nadal zawodzi, hmm
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Dopiero zaczyna Awatar JacekMR
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja akurat trafilem na egzemplarz z dorze dzialajacym AF-em

f2,2 1/160

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekMR Zobacz posta
    Ja akurat trafilem na egzemplarz z dorze dzialajacym AF-em