Nie ma to jak wyrzucic duze pieniadze w bloto.... rece opadaja....
Nie ma to jak wyrzucic duze pieniadze w bloto.... rece opadaja....
po pracy
www.krzysztofkrasuski.pl
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
Mówcie co chcecie, ale człowiek który zadaje infantylne pytania, a jednocześnie prezentuje świetne zdjęcia na www (również świetnie obrobione w PSie) musi wzbudzać kontrowersje.
Owszem, moi drodzy.
Są różne sposoby na zdobywanie wiedzy.
Chodzi się do szkoły, czyta książki, rozpytuje u znajomych jak również rozpytuje na forach.
Z tych wszystkich informacji tworzy się swoją własną wypadkową i na podstawie jej podejmuje decyzje.
W każdym razie ja tak robię.
Zdjęcia robię dłużej niż może nie jeden z Was żyje. Zaczęło się od „Smieny6". Wszystko było proste. Chociaż wcale nie. Klisza, ciemnia, chemia itp.
Nadszedł czas technologii cyfrowej. Nie wątpię że nie jeden 10-latek przekonfiguruje system, zaglądnie do kompa koledze, włamie się na serwer. Ja nie za bardzo potrafię system ustawić jak się coś popierniczy. Ten okres mnie miną. Już nie nadążę.
Z fotografii zostało: migawka, przysłona, głębia ostrości itp. Aparat wypluwał JPG-i i to mi wystarczyło. Wiedzę z ciemni przeniosłem na PS-ika i inne programy graficzne, które opanowałem.
O RAW-e coś mi się obiło. Aparat robił. Otworzyć tego się nie dało (nie umiałem), to JPG został. Z czasem i tego RAW-a zapisanego w ORF udało się otworzyć. Jednak bez entuzjazmu. Zostałem w JPG. Teraz mój nowy nabytek EOS4 40D i zapisuje RAW-y w CR2.
A cóż to takie? Pytanie sobie zadałem. ORF, CR2 i RAW, to wszystko to samo?
Co w tym złego, że zapytałem?
Dzięki wszystkim co potraktowali poważnie. Przede wszystkim „Waldek24”. Lightroom-na śiągłem. I teraz wiem, że to jest właśnie to, co mi w fotografii brakowało. Ta wirtualna, cyfrowa ciemnia. Gdzie można klisze (RAW-a) „wywołać” po swojemu i zrobić odbitkę (JPG-a). Na wersji 30 dniowej nie poprzestanę.
Miałeś racje. Dość szybko zapomnę, że można robić w JPG-ach. A zwłaszcza, że obecnie karta 4bG to standard.
Ja naprawdę nie przejmuje się uszczypliwymi uwagami. Czasami tylko drażni mnie jak ktoś łykną trochę wiedzy i „Papieża” udaje. Ciekawe ilu z nich zlałoby się w gacie na jednej z ryczących czterdziestek.
Jeszcze będę pytał. Tym razem o IR :-)
:-)
Jeśli uraziłem - przepraszam. Czasami można zapomnieć, że są ludzie, którzy zamiast zgłębiać tajniki RAWów przed kompem, podróżują i robią zdjęcia![]()
Nie, nie uraziłeś.
Ilu ludzi tyle charakterów. Forum jest po to by ścierać poglądy.
Jeżeli tylko nie ma złej woli i skrajnych "nieprzyzwoitości" to nigdy się nie obrażam :-)
:smile::smile::smile:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
=========================
Właśnie jedną z takich prób jest zapytanie się.
![]()
Ostatnio edytowane przez Kuleczka ; 07-07-2008 o 15:42 Powód: Automerged Doublepost