Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: JPG, RAW, CR2. Co to jest?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Forum jest po to, aby zapytać lub poszukać. Na forum jest dużo nt JPG, RAW, CR2... i tp.
    A tak po za tym, uważam, że i tak coś nie gra bo najpierw wydaję 100 tyś na samochód, a potem zgłaszam się na kurs prawa jazdy ?
    Jednocześnie po zdjęciach widać, że kolega nie z pierwszej łapanki.
    EOS 450D - Tamron 17-50 f2.8 - Velbon DF50 - i parę innych gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuleczka Zobacz posta
    (...)Ręce opadają Tobie? A dlaczego? Przecież to moje pieniądze.
    Jak możesz to napisz. Chciałbym się jakoś ustosunkować.
    :-)
    Ponad 99.9% forumowiczów jest niezmiernie przyjaźnie nastawionych do pytających, mnie dużo pomogli w trudnych początkach, nie tylko na forum ale i poza na priv.
    Proponuję pomijać tego typu posty, drążyć problem dalej, tak jakby ich nie było.

Proponuję dalej nie polemizować z zaczepkami, spotkasz tu ludzi wrażliwych o wysokiej kulturze osobistej.

Spokojnie, róbmy swoje
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Trochę to śmieszne że ocenia się fotografa na podstawie tego czy zna lub lubi RAW, a nie na podstawie jego zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iblip Zobacz posta
    ... po to jest forum żeby pytać!
    Koledze się pomyliło forum z infolinią...

Forum jest po to, żeby DYSKUTOWAĆ, a czasami MOŻNA na nim o coś ZAPYTAĆ.

Cytat Zamieszczone przez leszek32 Zobacz posta
    Forum jest po to, aby zapytać lub poszukać...
    nie ukrywam, że wolimy odwrotnie - POSZUKAĆ, a dopiero potem ZAPYTAĆ :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Koledze się pomyliło forum z infolinią...

Forum jest po to, żeby DYSKUTOWAĆ, a czasami MOŻNA na nim o coś ZAPYTAĆ.

nie wyraziłem się do końca jasno, ale właśnie o to mi chodziło
    "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    Nie ma to jak wyrzucic duze pieniadze w bloto.... rece opadaja....
    Kuleczka przynajmniej zdjęcia robi. Jakbyś popatrzył na moją działalność. Fotek prawie wcale, a sprzętu za jakieś 50kE!. Mi samemu ręce opadają. Poważnie. Jak sobie pomyślę, że ktoś sobie pomyśli, że wyrzuciłem tyle kasy w błoto.... To szkoda gadać.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Mówcie co chcecie, ale człowiek który zadaje infantylne pytania, a jednocześnie prezentuje świetne zdjęcia na www (również świetnie obrobione w PSie) musi wzbudzać kontrowersje.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario_n Zobacz posta
    Mówcie co chcecie, ale człowiek który zadaje infantylne pytania, a jednocześnie prezentuje świetne zdjęcia na www (również świetnie obrobione w PSie) musi wzbudzać kontrowersje.
    Absolutnie. Wystarczy sie troche zastanowić.
    Zacytuję sam siebie z pierwszej strony tego wątku :-)
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    nie każdy fotograf musi mieć zacięcie komputerowo-informatyczne.
    moze się zdarzyc tak, że nie będzie znał wszystkich formatów RAWów, a spuści nam baty jednym nacisnięciem spustu migawki...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario_n Zobacz posta
    Owszem, moi drodzy.
    Są różne sposoby na zdobywanie wiedzy.
    Chodzi się do szkoły, czyta książki, rozpytuje u znajomych jak również rozpytuje na forach.
    Z tych wszystkich informacji tworzy się swoją własną wypadkową i na podstawie jej podejmuje decyzje.
    W każdym razie ja tak robię.
    Zdjęcia robię dłużej niż może nie jeden z Was żyje. Zaczęło się od „Smieny6". Wszystko było proste. Chociaż wcale nie. Klisza, ciemnia, chemia itp.
    Nadszedł czas technologii cyfrowej. Nie wątpię że nie jeden 10-latek przekonfiguruje system, zaglądnie do kompa koledze, włamie się na serwer. Ja nie za bardzo potrafię system ustawić jak się coś popierniczy. Ten okres mnie miną. Już nie nadążę.
    Z fotografii zostało: migawka, przysłona, głębia ostrości itp. Aparat wypluwał JPG-i i to mi wystarczyło. Wiedzę z ciemni przeniosłem na PS-ika i inne programy graficzne, które opanowałem.
    O RAW-e coś mi się obiło. Aparat robił. Otworzyć tego się nie dało (nie umiałem), to JPG został. Z czasem i tego RAW-a zapisanego w ORF udało się otworzyć. Jednak bez entuzjazmu. Zostałem w JPG. Teraz mój nowy nabytek EOS4 40D i zapisuje RAW-y w CR2.
    A cóż to takie? Pytanie sobie zadałem. ORF, CR2 i RAW, to wszystko to samo?

Co w tym złego, że zapytałem?

Dzięki wszystkim co potraktowali poważnie. Przede wszystkim „Waldek24”. Lightroom-na śiągłem. I teraz wiem, że to jest właśnie to, co mi w fotografii brakowało. Ta wirtualna, cyfrowa ciemnia. Gdzie można klisze (RAW-a) „wywołać” po swojemu i zrobić odbitkę (JPG-a). Na wersji 30 dniowej nie poprzestanę.
    Miałeś racje. Dość szybko zapomnę, że można robić w JPG-ach. A zwłaszcza, że obecnie karta 4bG to standard.

Ja naprawdę nie przejmuje się uszczypliwymi uwagami. Czasami tylko drażni mnie jak ktoś łykną trochę wiedzy i „Papieża” udaje. Ciekawe ilu z nich zlałoby się w gacie na jednej z ryczących czterdziestek.

Jeszcze będę pytał. Tym razem o IR :-)

:-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jeśli uraziłem - przepraszam. Czasami można zapomnieć, że są ludzie, którzy zamiast zgłębiać tajniki RAWów przed kompem, podróżują i robią zdjęcia

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów