Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: JPG, RAW, CR2. Co to jest?

KAZ
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuleczka Zobacz posta
    Kupiłem sobie Canona 40, do tego jaszcze jakieś dwa obiektywy i lampę.
    Prawie 8 tys mnie to kosztowało. Jak nie pomożecie to zaraz mnie szlak trafi i wywalę wszystko przez okno.
    Oki wywalaj tylko mów z którego okna będzie leciało to stanę i będę łapał.

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    to już wszystko poprzednicy wyjaśnili ale ja się czepie jeszcz epierwsego pytania jeśli piszesz 40D i jakies obiektywy lub jak potem stwierdzasz mogłeś napisac jakiś aparat i jakies obiektywy to po chwile później piszesz zę dałeś za to 8 tyś..
    To tak jakbyś sie chwalił.. - nieujmując Ci bo Cię nie znam.
    Masz racje. Może to było niepotrzebne.
    Akurat do tej części w moim wątku nie przywiązywałem uwagi. Bo to uważałem za nieistotne.
    Pisałem tak jak myślałem w danym momencie.
    Do tej pory od kilku lat robiłem na olympusie. Stopniowo coraz lepszy. Olympusa miałem prawie w jednym palcu.
    Teraz sprawiłem Canona. Wiadomo że jak zmieniam sprzęt to i "jakiś' obiektyw i "jakaś" lampa. Dla Was (teraz Nas) Canonowców nie jest żadną tajemnica jakie to są kwoty.
    I tak sobie siedzę nad tym sprzętem od trzech dni. Mam świadomość że dobry, tylko nieznajomość wszystkich opcji "doprowadza" mnie do złości :-)
    I skąd taaaaakie pisanie na bieżąco z myśleniem:
    "Qrde. Wydałem 8 tys. i zaraz to wypierniczę za okno" :-)

Więc za złe sformułowanie o wybaczenie proszę :-)

===============
    Ale mam jeszcze jedno pytanie. Tylko nie krzyczcie na mnie jak głupio zapytam.

Jeżeli zapisuje (fotografuje) w RAW-ach, to (tak myślę), nie ma znaczenia ustawienie na aparacie balansu bieli (WB), czy innych opcji jak nasycenie, ostrość?

No właśnie. Ma czy nie ma?

Uzależniony

Domyślnie

Jeżeli zapisuje (fotografuje) w RAW-ach, to (tak myślę), nie ma znaczenia ustawienie na aparacie balansu bieli (WB), czy innych opcji jak nasycenie, ostrość?

Nie ma znaczenia, jesli robisz w RAW-ach - pozniej przy obrobce to sobie poustawiasz "po swojemu".
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Ale mam jeszcze jedno pytanie. Tylko nie krzyczcie na mnie jak głupio zapytam.

Nie ma. Te trzy parametry ustawiasz właśnie przy "wywoływaniu" RAWu w konwerterze. Ekspozycja jest parametrem który ma wpływ na RAW i finalny plik z niego wywołany. Oczywiście przy wywoływaniu RAWu można parametry ekspozycji zmienieć - np. zwiększyć jak fotka niedoświetlona, jednak to już jest manewr mający wpływ na zdjęcie (tak jak forsowanie kliszy przy wołaniu skutkuje ziarnem i zmianą kontrastu, tak w przypadku RAWu szumem i utratą szczegółów, pogorszeniem jakości fotki generalnie). Witamy na forum. Świetna stronka i ciekawe fotki. :grin:
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

W takim razie jeszcze raz DZIĘKI.
    Dzisiaj dzięki temu wątkowi dowiedziałem się więcej niż z mądrych instrukcji.

Ja jestem pojętny. Tylko mnie to trzeba trochę łopatologicznie :-)

:smile:

Domyślnie

Nie ma to jak wyrzucic duze pieniadze w bloto.... rece opadaja....

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    ręce opadają czytając taką wypowiedź :-(

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    Ja zupełnie nie rozumiem Twojej..... nie wiem, to jest odpowiedź na pytanie czy aluzja?
    Ręce opadają Tobie? A dlaczego? Przecież to moje pieniądze.
    Jak możesz to napisz. Chciałbym się jakoś ustosunkować.

:-)

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Oj nie zgodzę się
    Kupujesz sobie to autko za 350tys. masz 500 koni pod maską i pierwsze to co robisz??? Gaz do dechy i wypadasz na pierwszym zakręcie bo nie umiesz zapanować nad samochodem. Powinno się mieć jakieś doświadczenie.
    Powinno się mieć kasę. Jak się nie ma kasy to się zazdrości tym, co mają. Często w głupi sposób.
    Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Jak ja bym chciał te 8tys.
    Wyszło szydło z worka.
    Ale mam radę: idź i zarób
    Biegam, bo lubię

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kuleczka - nie przejmuj się głupimi wypowiedziami innych. po to jest forum żeby pytać!
    pozdrawiam
    "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów