Masz racje. Może to było niepotrzebne.
Akurat do tej części w moim wątku nie przywiązywałem uwagi. Bo to uważałem za nieistotne.
Pisałem tak jak myślałem w danym momencie.
Do tej pory od kilku lat robiłem na olympusie. Stopniowo coraz lepszy. Olympusa miałem prawie w jednym palcu.
Teraz sprawiłem Canona. Wiadomo że jak zmieniam sprzęt to i "jakiś' obiektyw i "jakaś" lampa. Dla Was (teraz Nas) Canonowców nie jest żadną tajemnica jakie to są kwoty.
I tak sobie siedzę nad tym sprzętem od trzech dni. Mam świadomość że dobry, tylko nieznajomość wszystkich opcji "doprowadza" mnie do złości :-)
I skąd taaaaakie pisanie na bieżąco z myśleniem:
"Qrde. Wydałem 8 tys. i zaraz to wypierniczę za okno" :-)
Więc za złe sformułowanie o wybaczenie proszę :-)
===============
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Tylko nie krzyczcie na mnie jak głupio zapytam.
Jeżeli zapisuje (fotografuje) w RAW-ach, to (tak myślę), nie ma znaczenia ustawienie na aparacie balansu bieli (WB), czy innych opcji jak nasycenie, ostrość?
No właśnie. Ma czy nie ma?
Nie ma. Te trzy parametry ustawiasz właśnie przy "wywoływaniu" RAWu w konwerterze. Ekspozycja jest parametrem który ma wpływ na RAW i finalny plik z niego wywołany. Oczywiście przy wywoływaniu RAWu można parametry ekspozycji zmienieć - np. zwiększyć jak fotka niedoświetlona, jednak to już jest manewr mający wpływ na zdjęcie (tak jak forsowanie kliszy przy wołaniu skutkuje ziarnem i zmianą kontrastu, tak w przypadku RAWu szumem i utratą szczegółów, pogorszeniem jakości fotki generalnie). Witamy na forum. Świetna stronka i ciekawe fotki. :grin:
5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
to tylko 1 %...
W takim razie jeszcze raz DZIĘKI.
Dzisiaj dzięki temu wątkowi dowiedziałem się więcej niż z mądrych instrukcji.
Ja jestem pojętny. Tylko mnie to trzeba trochę łopatologicznie :-)
:smile:
Nie ma to jak wyrzucic duze pieniadze w bloto.... rece opadaja....
po pracy
www.krzysztofkrasuski.pl
Kuleczka - nie przejmuj się głupimi wypowiedziami innych. po to jest forum żeby pytać!
pozdrawiam
![]()
"...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek