Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: JPG, RAW, CR2. Co to jest?

Domyślnie

No dobra może trochę przesadzam ale wielu ludzi meczy się np. z 300D z kitem za 1000zl i wiedzą dokładnie co to RAW - po prostu takie przyzwyczajenie

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witamy w klubie i powodzenia życzę

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    No dobra może trochę przesadzam ale wielu ludzi meczy się np. z 300D z kitem za 1000zl i wiedzą dokładnie co to RAW - po prostu takie przyzwyczajenie
    Ja nie wątpię że każdy dzieciak wie co to jest "PlayStation Portabl", a ja nawet nie wiem do czego służy. A nazwę znalazłem w internecie.

Za to wiem gdzie jest "Pinnacles". Dla mnie to oczywiste a w "Milionerach" było to pytanie za 500 tyś i spalone ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuleczka Zobacz posta
    Ja nie wątpię że każdy dzieciak wie co to jest "PlayStation Portabl", a ja nawet nie wiem do czego służy. A nazwę znalazłem w internecie.

Za to wiem gdzie jest "Pinnacles". Dla mnie to oczywiste a w "Milionerach" było to pytanie za 500 tyś i spalone ;-)
    Dokładnie przejrzałem Twoje fotografowanie i wiesz co, podoba mi się.
    Bawiłem się, że tak nazwę w duchu, oglądając Twoje fotki, że masz w niektórych kadrach gdzieś:smile: ponoć podstawowe kanony ponoć dobrego fotografowania.
    Wiele (bardzo) fotografii bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam.

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Jeszcze mi powiedźcie... ja poważnie pytam :-)

Co to jest to "wywoływanie" z RAW-u?
    Czy to takie zastępcze słowo "zapożyczone" z fotografii analogowej?
    Mam na myśli, czy to jest otworzenie pliku RAW (w moim przypadku CR2) w programie i zapisanie go... powiedzmy w JPG?

Ja jestem przekonany że dla niektórych coś może być aż nazbyt oczywiste a dla innego pojęcia kosmiczne.

Podobno szybko się uczę, tylko trzeba do mnie jak chłop krowie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Mam na myśli, czy to jest otworzenie pliku RAW (w moim przypadku CR2) w programie i zapisanie go... powiedzmy w JPG?
    wszystko się zgadza.
    oczywiscie pomiędzy otwarciem pliku RAW i zapisem w JPG mozna zmienić szereg ustawień (czyli balans bieli, ekspozycja, kontrast, nasycenie kolorów, itd) i właśnie na tym cała ta zabawa polega :-)

i tak jak myślisz - sprawa ma genezę w fotografii analogowej.
    RAW to klisza, a JPG to odbitka.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja jestem przekonany że dla niektórych coś może być aż nazbyt oczywiste a dla innego pojęcia kosmiczne.

Zdjęcie w formacie RAW zrobione w aparacie przetwarzasz oprogramowaniem komputerowym, wykorzystując jego funkcje w celu wprowadzenia np.: korekcji ekspozycji, barw. Zapisujesz wynik w wybranym formacie. W skrócie to w czasach cyfrowej fotografii nazywa się wywoływaniem.

Domyślnie

Proponuję taki eksperyment, bo na pytanie które zadałeś piszą książki.
    Ściągnij z sieci program Lightroom - wersja 30-to dniowa, w/g mnie najlepszy.

Zrób parę fotek w RAW i poczytaj instrukcję obsługi programu.
    Szybko zrozumiesz. http://www.fotografuj.pl/Article/Pre...ightroom/id/59

Kroczek po kroczku.;-)
    Zapomnisz, przypuszczam jak ja, że można robić zdjęcia w JPG.
    Pozdrawiam.

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Proponuję taki eksperyment, bo na pytanie które zadałeś piszą książki.
    Ściągnij z sieci program Lightroom - wersja 30-to dniowa, w/g mnie najlepszy.

Zrób parę fotek w RAW i poczytaj instrukcję obsługi programu.
    Szybko zrozumiesz. http://www.fotografuj.pl/Article/Pre...ightroom/id/59

Kroczek po kroczku.;-)
    Zapomnisz, przypuszczam jak ja, że można robić zdjęcia w JPG.
    Dziękuję, dziękuję. DZIĘKUJĘ :smile:

Domyślnie

to już wszystko poprzednicy wyjaśnili ale ja się czepie jeszcz epierwsego pytania jeśli piszesz 40D i jakies obiektywy lub jak potem stwierdzasz mogłeś napisac jakiś aparat i jakies obiektywy to po chwile później piszesz zę dałeś za to 8 tyś..
    To tak jakbyś sie chwalił.. - nieujmując Ci bo Cię nie znam.
    Rozumiem gdybys napisał zę za ten jakiś aparat i jakieś obiektywy dałeś sporo kasy (bo wtedy można na to spojrzeć różne bo dla studenta sporo to będzie wydać 300 pln na pięćdziesiątkę, dla biznesmena dużo bedzie wydac 30k za jakieś 400 mm a dla emeryta czy kogoś jeszcze innego to sporo to 8 k za to co kupiłes..)
    tak wiec podawanie ceny sprzetu było niepotrzebne i dlatego spotkałeś się też ze "złośliwościami" choć na samym początku mnie też naszła taka myśl.. koleś wywala w sprzet 8 tys a nie ma zielonego pojęcia co kupic i co z czym.. wiec te złośliwe komentarze tym były spowodowane.
    życze powodzenia w poznawaniu pojęc i innych zagadek (zerknij do słownika tu na forum moze dużo tez wyjasnić)
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów