Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Przepalone fotki w ostrym słońcu

Uzależniony Awatar VanMurder

Talking

z doświadczenia do reporterki w pełnym słońcu mogę śmiało polecić, użycie filtra polaryzacyjnego + speedlite (z możliwie jak największym dyfuzorem) ustawiony na na -1.5EV do 2EV, w trybie szybkiej synchronizacji H, puszka z szerokim kątem (światło flasza nie jest wtedy takie płaskie jak robisz z krótkiego dystansu ), puszka ustawiona na AV w trybie wielosegmentowym z kompensacją na -1EV, staraj się słonce mieć za sobą lub pod kątem 45' z tyłu, wtedy polar najlepiej działa, lampą dopalaj po stronie cieni... i miłej zabawy życzę, a efekt takiego setupu wygląda miej więcej tak jak pierwsze 20 fotografii z poniższego slide show:

http://adammirski.com/max/

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 03-07-2008 o 09:40

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ale na Av to masz pewne kombinacje
    Chyba Ty ...
    Ja tam nic nie kombinuje na Av. Pomiar centralnie ważony (na 40D jest to najskuteczniejszy pomiar, prawie bezbłędny), korekta ekspozycji jeśli trzeba (b.rzadko), lampa na -2 i FEL w razie przekadrowania. Żadnych dodatkowych kombinacji .

No tyle że lampa na kabelku i z softboxem ale to już bez kombinacji po stronie puszki czy lampy a tylko czasem trzeciej ręki brakuje

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No tyle że lampa na kabelku i z softboxem
    Jakiego softboxu używasz? Lumiquest?

Ja lubię mieć lampę jeżeli nie na głównej stopce to na szynie z boku aparatu. Jak trzymam w ręce to czasami się zagapię i dopalam za bardzo jedną stronę i druga wychodzi za ciemno (szczególnie jeżeli nie ma aż tak dużo światła). Więc z tym bym uważał, chyba że kompensacja lampy rzeczywiście będzie bardzo duża i tylko lekkie wymodelowanie światła.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Chyba Ty ...
    Możliwe,możliwe , niemniej jednak mnie moja metoda pasuje..

Ja tam nic nie kombinuje na Av. Pomiar centralnie ważony (na 40D jest to najskuteczniejszy pomiar, prawie bezbłędny), korekta ekspozycji jeśli trzeba (b.rzadko), lampa na -2 i FEL w razie przekadrowania. Żadnych dodatkowych kombinacji .
    Zauważ że kolega pyta o 30D a nie o 40D to po pierwsze, po drugie reszta w naszych wywodach prawie się zgadza więc myślę że baz jakiejś przykładowej przejaranej fotki (najlepiej w RAWie) a koniecznie z exifem to sobie możemy dyskutowac.. skoro obie metody prowadzą do celu jakim jest poprawnie naświetlona i "dobłyśnięta" fotka (CBDU ) a koledze zarówno na AV jak na M wychodzą przejarane to bez zobaczenia zdjęcia ciężko coś jeszcze radzić..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    z doświadczenia do reporterki w pełnym słońcu mogę śmiało polecić, użycie filtra polaryzacyjnego + speedlite (z możliwie jak największym dyfuzorem) ustawiony na na -1.5EV do 2EV, w trybie szybkiej synchronizacji H, puszka z szerokim kątem (światło flasza nie jest wtedy takie płaskie jak robisz z krótkiego dystansu ), puszka ustawiona na AV w trybie wielosegmentowym z kompensacją na -1EV, staraj się słonce mieć za sobą lub pod kątem 45' z tyłu, wtedy polar najlepiej działa, lampą dopalaj po stronie cieni... i miłej zabawy życzę, a efekt takiego setupu wygląda miej więcej tak jak pierwsze 20 fotografii z poniższego slide show:

http://adammirski.com/max/

pozdrawiam

Mam nadzieję, że w tych przepychankach forumowych nie umknął Wam ten post. Facet zna się na rzeczy, więc pijcie z tego źródła jeżeli na serio myślicie o fotografii. VanMurder - podziwiam i mam nadzieję na dłuższą pogawędkę o foceniu..
    Pozdrawiam serdecznie.
    Petel

PS:
    kurde nie mogłem się powstrzymać od edycji
    Czy ktoś zwrócił uwagę na zdanie:

[...]światło flasza nie jest wtedy takie płaskie jak robisz z krótkiego dystansu [...]

Nikt?
    To doopki jesteście
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez photographus ; 03-07-2008 o 23:32
    regulamin pkt 8

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

ludzie mnie ignorują bo: robię za dobre zdjęcia, często się wymądrzam, a ego mam ponoć jak z Polski do Kalifornii

dzięki za zauważenie photographus - pozdrawiam

Domyślnie

moim zdaniem w kazdym trybie-AV,TV,M
    lampa powinna dobłysnąc tyle ile trzeba...
    Ostatnio edytowane przez pgfoto ; 04-07-2008 o 21:33
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    moim zdaniem w kazdym trybie-AV,TV,M
    lampa powinna dobłysnąc tyle ile trzeba...
    Czemu na 1szym gość błyska ci lampą w obiektyw?
    A możesz powiedzieć czemu w obydwu EXIFach jest napisane że lampa nie była używana?? Czy może używałeś jekiegoś patentu typu lampa na kablu wyzwalana przez synchro (tak jak na pierwszym zdjęciu koleś świeci w ciebie lampą) i lampa błyskała manualnie pełną mocą (a na niej było ustawione e-ttl ale nie było kabla z przeniesieniem TTLa tylko przez sam styk gorący) albo coś w tym stylu.. bo tak to wygląda że szło w manualu skoro EXIF nie zanotował podpiętej lampy
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 04-07-2008 o 21:52
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    A możesz powiedzieć czemu w obydwu EXIFach jest napisane że lampa nie była używana?? Czy może używałeś jekiegoś patentu typu lampa na kablu wyzwalana przez synchro (tak jak na pierwszym zdjęciu koleś świeci w ciebie lampą) i lampa błyskała manualnie pełną mocą (a na niej było ustawione e-ttl ale nie było kabla z przeniesieniem TTLa tylko przez sam styk gorący) albo coś w tym stylu.. bo tak to wygląda że szło w manualu skoro EXIF nie zanotował podpiętej lampy
    Dokładnie to samo już po pierwszym poście podejrzewałęm - że lampa nie jest na stopce tylko jakoś na kablu wyzwalana, bez E-TTL.
    Tylko szkoda że autor wątku niedokładnie opisuje jak użył tej lampy.

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Mam nadzieję, że w tych przepychankach forumowych nie umknął Wam ten post. Facet zna się na rzeczy, więc pijcie z tego źródła jeżeli na serio myślicie o fotografii. VanMurder - podziwiam i mam nadzieję na dłuższą pogawędkę o foceniu..
    Pozdrawiam serdecznie.
    Petel

PS:
    kurde nie mogłem się powstrzymać od edycji
    Czy ktoś zwrócił uwagę na zdanie:

[...]światło flasza nie jest wtedy takie płaskie jak robisz z krótkiego dystansu [...]

Nikt?
    To doopki jesteście
    Pozdrówka
    Ja już dawno piję z tego źródła !!! ( Jeszcze się nie spiłem !!! ) To jest świetny sposób na tego typu problemy. Naprawdę warto spróbować tego rozwiązania. Mi wyszły podobne efekty co VanMurder-owi. Dzięki za świetną kolejną radę VanMurder !!!! Pozdrawiam słoneczną Kalifornię ze słonecznego Olsztyna !
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów