Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Przepalone fotki w ostrym słońcu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

O Av zapomnij z lampą, a na M pewnie masz za długi czas i tyle.. pokaż jakąś fotkę z exifem bo tak ciężko coś powiedzieć.. Używasz FELa? jaki pomiar światła ustawiony? A pracujesz w E-TTL cz E-TTL II?

Edit:
    popatrz na parę moich - są exify..tutaj: http://www.canon-board.info/showpost...3&postcount=66
    wszystkie chyba z lampą w pełnym słońcu bez cienia praktycznie w godzinach południowych
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 02-07-2008 o 23:06
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    chce tylko rozjaśnic cienie i troche dobłysnąć
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    O Av zapomnij z lampą
    Polemizowałbym... lampa w trybie Av służy dokładnie do tego, czego kolega potrzebuje - doświetlanie a nie oświetlanie.

Nie wiem jednak w czym może być problem.
    Ja normalnie doświetlam lampą w trybie Av, bez korekty normalnego naświetlania, pomiar centralnie ważony, z korektą -2 na lampie. Lampa na kabelku i z softboxem, w razie przekadrowywania robię FEL.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Polemizowałbym... lampa w trybie Av służy dokładnie do tego, czego kolega potrzebuje - doświetlanie a nie oświetlanie.

Nie wiem jednak w czym może być problem.
    Ja normalnie doświetlam lampą w trybie Av, bez korekty normalnego naświetlania, pomiar centralnie ważony, z korektą -2 na lampie. Lampa na kabelku i z softboxem, w razie przekadrowywania robię FEL.
    Ale na Av to masz pewne kombinacje,na M nasz kontrolę nad tym co robisz włącznie z ustawieniem czasu jaki ci potrzebny nie zdając się na automatyke aparatu masz to tak jak chciałeś, ja robię pomiarem punktowym (albo centralnie ważonym) i ew. FEL jak potrzeba przekadrować.. Moim zdaniem tryb Av przy pracy z lampą jest słabiej przewidywalny niż tryb M, więc jak jest problem to lepiej robić na M
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 03-07-2008 o 08:43

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ale na Av to masz pewne kombinacje
    Chyba Ty ...
    Ja tam nic nie kombinuje na Av. Pomiar centralnie ważony (na 40D jest to najskuteczniejszy pomiar, prawie bezbłędny), korekta ekspozycji jeśli trzeba (b.rzadko), lampa na -2 i FEL w razie przekadrowania. Żadnych dodatkowych kombinacji .

No tyle że lampa na kabelku i z softboxem ale to już bez kombinacji po stronie puszki czy lampy a tylko czasem trzeciej ręki brakuje

Zablokowany

Domyślnie

No tyle że lampa na kabelku i z softboxem
    Jakiego softboxu używasz? Lumiquest?

Ja lubię mieć lampę jeżeli nie na głównej stopce to na szynie z boku aparatu. Jak trzymam w ręce to czasami się zagapię i dopalam za bardzo jedną stronę i druga wychodzi za ciemno (szczególnie jeżeli nie ma aż tak dużo światła). Więc z tym bym uważał, chyba że kompensacja lampy rzeczywiście będzie bardzo duża i tylko lekkie wymodelowanie światła.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Chyba Ty ...
    Możliwe,możliwe , niemniej jednak mnie moja metoda pasuje..

Ja tam nic nie kombinuje na Av. Pomiar centralnie ważony (na 40D jest to najskuteczniejszy pomiar, prawie bezbłędny), korekta ekspozycji jeśli trzeba (b.rzadko), lampa na -2 i FEL w razie przekadrowania. Żadnych dodatkowych kombinacji .
    Zauważ że kolega pyta o 30D a nie o 40D to po pierwsze, po drugie reszta w naszych wywodach prawie się zgadza więc myślę że baz jakiejś przykładowej przejaranej fotki (najlepiej w RAWie) a koniecznie z exifem to sobie możemy dyskutowac.. skoro obie metody prowadzą do celu jakim jest poprawnie naświetlona i "dobłyśnięta" fotka (CBDU ) a koledze zarówno na AV jak na M wychodzą przejarane to bez zobaczenia zdjęcia ciężko coś jeszcze radzić..

Uprawnienia umieszczania postów