Strona 45 z 312 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja też chciałbym prosić o opinie. To pierwszy portret, nad którego obróbką w programie graficznym po wywołaniu z RAWa trochę siedziałem (w GIMPie, PSa nie mam). I właśnie chciałbym abyście w komentarzach skupili się na obróbce (VanMurder liczę na Twoje uwagi) - co rzuca się oczy, co jest nienaturalne, co można jeszcze zrobić.

Potem pokażę, jak to wyglądało po wywołaniu z RAW przed obróbką, ale najpierw chciałbym przeczytać komentarze.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Chlopaki ja nie zwalam bron boze winy na sprzet ale probuje wyeliminowac jedna mozliwosc i druga. Wcale nie ukrywam ,ze wina lezy raczej po mojej stronie,ale po to jest ten temat i po to daje przyklady aby sie tego dowiedziec od bardziej doswiadczonych kolegow ;-)
    To jeszcze ja dam ci jedną radę co do "doswiadczonych kolegow"..
    Widzę żeś z Wrocławia.. wiem (po plenerze w Sandomierzu ) że niejaki MacGyver i Andrzej an_zak nie odmawiają piwka, a mają pojęcie o robieniu zdjęć i sprzęt odpowiedni mają (nawet blendy itp.) , zainwestuj parę dyszek w piffko i umów się z nimi na plenerek to se pogadacie i pofocicie.. myślę że po takim jednym spotkaniu będziesz wiedział więcej o portretach, mierzeniu światła i co tam jeszcze chcesz.. bo z tym masz problem (vide cienie, przepalenia, kontrast itp. )
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 02-07-2008 o 22:45
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ja też chciałbym prosić o opinie. To pierwszy portret, nad którego obróbką w programie graficznym po wywołaniu z RAWa trochę siedziałem (w GIMPie, PSa nie mam). I właśnie chciałbym abyście w komentarzach skupili się na obróbce (VanMurder liczę na Twoje uwagi) - co rzuca się oczy, co jest nienaturalne, co można jeszcze zrobić.

Potem pokażę, jak to wyglądało po wywołaniu z RAW przed obróbką, ale najpierw chciałbym przeczytać komentarze.
    Ja to widzę tak.
    Góra zdjęcia nie posiada szczegółów w światłach, mamy duże przepalenia, co pewnie nie do końca wynika z obróbki a raczej z warunków oświetleniowych, jakie panowały. Wygląda to niekorzystnie. Proponuję przy wywołaniu rawa zjechać z ekspozycją o np. 0,5 na minus a potem to, co zostanie zapewne przyciemnione na pierwszym planie - twarz, podciągnąć w poziomach (levels), rozjaśnić a następnie dodać trochę saturacji, żeby zdjęcie nie stało się zbyt mdłe, płaskie. Ostrość wypadła chyba na czapce, więc proponuję nieco wyostrzyć, by wrażenie ostrości przenieść nieco na twarz. I powinno być lepiej
    Następnym razem próbowałbym budowanie kadru od wybrania lepszego tła, szczególnie tej kontrastowej góry.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 03-07-2008 o 00:01
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Ja to widzę tak.
    Góra zdjęcia nie posiada szczegółów w światłach, mamy duże przepalenia, co pewnie nie do końca wynika z obróbki a raczej z warunków oświetleniowych, jakie panowały. Wygląda to niekorzystnie. Proponuję przy wywołaniu rawa zjechać z ekspozycją o np. 0,5 na minus a potem to, co zostanie zapewne przyciemnione na pierwszym planie - twarz, podciągnąć w poziomach (levels), rozjaśnić a następnie dodać trochę saturacji, żeby zdjęcie nie stało się zbyt mdłe, płaskie. Ostrość wypadła chyba na czapce, więc proponuję nieco wyostrzyć, by wrażenie ostrości przenieść nieco na twarz. I powinno być lepiej
    Następnym razem próbowałbym budowanie kadru od wybrania lepszego tła, szczególnie tej kontrastowej góry.
    Nad górą jeszcze popracuję w takim razie (niestety w RAW też wiele szczegółów nie ma, a zabieg o którym pisałeś już wykonałem - przed było jeszcze gorzej). Nad ostrością też, chyba spadła po zmniejszeniu, ale też idealnie trafiona nie była (niestety przy fotografowaniu córki, One Shot AF się nie sprawdza, tylko Servo a wtedy wiadomo, ciężej trafić gdzie się zamierza)

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

tomdz - 1 - udany portret i podoba się, może kompozycyjnie zmieniłbym ustawienie tej prawej ręki i położyłbym wzdłuż tego balkonu i nie ucinałbym narożnika balustrady? Ale to są detale ...
    Dzięki za opinię, hofi. Faktycznie, pewnie z ręką ustawioną tak jak piszesz byłoby ciut lepiej. Niestety, nie tyle mogę rozstawiać swoich "modeli" (totalna awersja do obiektywu) co raczej polować na chwile, aż sami się ładnie ustawią i korzystać z okazji. Tu akurat i tak nie było źle, bo chociaż dostałem chwilę na przygotowanie kadru...

2 - kot fajnie wygląda w tej zieleni i jego zielone oczy pasują, a Ty zapewne leżałeś w trawie, mz nieco za dużo dołu i przydałoby się trochę bardziej rozmyć drugi plan
    Zdjęcie zrobione w kuckach, troszeczkę później ściąłem dołu. Pisząc o większym rozmyciu tła miałeś na myśli postprocess? Bo ze szkła już więcej bym nie wycisnął (pełna dziura).
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Pisząc o większym rozmyciu tła miałeś na myśli postprocess?
    Nie, taki rzeczy absolutnie nie cierpię Miałem na myśli, że jeśliby robić takie ujęcie ponownie, to warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy, które wpłyną na wygląd tego rozmycia w budowie kadru (nie zmieniając wartości f1.8 ) - odległość drugiego planu (tła) od obiektu portretowanego oraz odległość fotografa od, w tym wypadku, kota. Ale w przypadku takiego zwierzaka trudno oczywiście tak do końca eksperymentować, ucieknie i go nie zobaczysz Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 03-07-2008 o 17:25
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Nie, taki rzeczy absolutnie nie cierpię Miałem na myśli, że jeśliby robić takie ujęcie ponownie, to warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy, które wpłyną na wygląd tego rozmycia w budowie kadru (nie zmieniając wartości f1.8 ) - odległość drugiego planu (tła) od obiektu portretowanego oraz odległość fotografa od, w tym wypadku, kota. Ale w przypadku takiego zwierzaka trudno oczywiście tak do końca eksperymentować, ucieknie i go nie zobaczysz Pozdrawiam
    sorry za OT ale czasami warunki po prostu nie pozwalają nawet na f1.2 rozmazać wystarczająco drugi plan... w reportażach stosuje lens blur w 10 do 15 % zdjęć i jakoś nikt nigdy tego nie zauważył ... przepraszam w wątku Wszystko o Bokeh wystawiłem fotkę z namalowanym w 100% rozmyciem, wcześniej fotka ta wisiała na oPh i dostawałem komentarze w stylu fajna GO itp... coś mi do pały po miesiącu szczeliło i przyznałem się do manipulacji, od razu znalazła się masa ekspertów która starała się udowodnić że spartoliłem robotę w PSie ...

ty hoffi66 też należysz do takich ludzi co to absolutnie nie cierpią rzeczy których sami w post procesie nie potrafią zrobić, czy należysz do tych konserwatystów z przekory?

sorry za OT

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Drugie podejście:
    lepiej?

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie dotyczącego tego zdjęcia - jak u was wyglądają jego kolory? Dostałem dziś moje pierwsze odbitki z labu (www.vertis.pl), wśród nich ta i na wszystkich widoczna jest zielona dominanta. Monitor mam skalibrowany/oprofilowany Eye One Display 2, ale zanim zacznę zwalać na lab, to wolę się upewnić, że wina nie jest po mojej stronie. A, ta fota była NNNN, czyli jak rozumiem, bez korekty?
    Dodam jeszcze, że dla bezpieczeństwa foty posyłałem w sRGB, robiłem też soft proof z wykorzystaniem profilu labu i wszystko wyglądało poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez tomdz ; 04-07-2008 o 22:07
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna Awatar asthral
    Miasto
    opoczno

Domyślnie

Witam!
    W końcu dotarłem do końca ..... przeczytałem uwagi, porady, słowa krytyki, i jestem /chyba/ gotów wstawić "pod ostrzał" jakaś swoją fotkę. Fotka zrobiona niedawno, bez żadnych korekt. Proszę o opinię, ja swoje jakieś tam uwagi do niej mam, chcę zobaczyć czy sie pokryją z Waszymi.

PS: jeszcze muszę nauczyć się wstawiać zdjęcia
    ------------------------------------------------------
    "Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
    400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|

Strona 45 z 312 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów