Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
kolega prosił o sugestie odnośnie portretu, bardzo fajna fotka przyjemnie zapogowała dziecina, słowami lepiej bym tego nie opisał
pozdrawiam
ps. jak chcesz znać szczegóły obróbki to wyślę ci psd
Ok, dziękuję wszystkim za informację. Tylko co mogli skopać, skoro korekt nie było? No i zastanawia mnie fakt, że o Vertisie to na tym forum same pochlebne opinie były (ciągle szukam swojego błędu). No chyba, że taka własność printera/papieru, że gubi czerwienie (lub podbija zieleń), ale w takim razie na proofie też mi to powinno pokazać, nie? :-?
Body, stałki, zoomik
wlanie też miałem takie wrażenie, i ogólnie mi sie wydaje że lekko nie ostre jest, a starałem się jak to na forum pisza "ostrzyć na oczy", a i tak coś nie tak jest.
A co powiecie na temat ekspozycij, BW itp ? może być ?
poprawiony kadr:
Ostatnio edytowane przez asthral ; 05-07-2008 o 09:28 Powód: nie wstawiona fotka
------------------------------------------------------
"Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|
VanMurder, od jakiegoś czasu oglądam Twoje prace i jestem pod wrażeniemCiekawi mnie bardzo czy z każdym zdjęciem bawisz się osobno w PSie, czy jak robisz coś ze zdjęciem to zawsze dla całego kadru czy czasami korygujesz tylko część zdjęcia? Gdzie się wszystkiego nauczyłeś
? Fotka tej małej 2 posty wyżej od razu nabrała życia ^^ Jak Ty to robisz?
Pozdrówka!
fotografia cyfrowa i post proces to moja obsesja, 95% wolnego czasu spędzam z puszką w reku lub w PSie ... kilka lat praktyki nieprzespane noce, dziesiątki przeczytanych książek, setki przeczytanych artykułów w internecie, godziny spędzone na analizie prac innych fotografów, siedząc po turecku w księgarni z albumami mistrzów na kolanach i kubkiem kawy w ręce ... a reszta jakoś sama przyszła
obrabiam w PSie tylko te zdjęcia które muszę, czyli te spieprzone w procesie muszą być podciągnięte w post procesie, staram się uczyć na błędach (swoich i innych), wychodzę z założenia że dobra fotka musi powstać najpierw w głowie a dopiero później w postaci binarnej lub chemicznej... a cała reszta to rzemiosło ....
ps. jak patrzę na zachód słońca to widzę krzywe i histogram, jak patrzę na twarz znajomego to zastanawiam się jak go ustawić względem głównego światła, gdzie postawić blendę jak go dodatkowo doświetlić jak rozproszyć światło itd ... jednym słowem zboczenie połączone z uzależnieniem, lub początek choroby psychicznej ...![]()
pozdrawiam
Van a mozna prosic Psd z obrobki tego zdjecia ? Jestem ciekaw co tam namieszales ;-)
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.