Strona 44 z 312 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam,
    I ja się podłącze do tego wątku. Jeśli można to proszę o komentarze dotyczące poniższych portretów (mam nadzieję, że nr 2 kwalifikuje się do tej kategorii , jeśli nie to liczę na to, że Vitez przymknie oko ):

1.

2. Robione 85-tką @ 1.8 - dało się bez aberracji i nawet całkiem ostro
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Tak sie zapytam, czy bokeh tez sie projektuje, bo sadzilem ze to bardziej jest tak iz co wyjdzie to wyjdzie
    W tym modelu podobno tak było i gdzieś o tym dość dawno pisano, nie pamiętam teraz gdzie. Może ktoś potwierdzi? Poza tym wraz z 85L uznawany jest za obiektyw referencyjny i traktowany jako przykład szkła o idealnej ostrości (optyczne.pl równiez o tym piszą).
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moj znajomy znalazl cos na temat 85 1.8:

Actually the CA examples you gave are caused by high contrast photos. CA can be caused two ways. One the lens elements bending different light wavelengths, causing them to shift slightly. Second, Overexposed pixels creep into dark areas next to them. All your photos have the CA at the overexposed highlights with the darkest pixel directly next to it. This is not the fault of the lens as those are extreme cases. The high contrast this lens has will make it prone to this kind of CA. I do not recommend using this lens with high contrast scenes. It is a portrait lens and I also don't recommend it for landscapes wide open. Stopping it down solves the problem. Thats why you don't see this in other lenses that cannot be as wide a aperture
    Mysle ,ze Vanmurder albo ktos kto zna dobrze angielski przetlumaczy to na potrzeby forum ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

allgsm.pl, to chyba ogólnie znane własności tego szkła, aberracja w kontrastowych scenach jest naprawdę duża, po prostu nie należy go wtedy używać na pełnej dziurze. 50 1.4 ma zresztą identycznie, o ile nie gorzej.
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ok to juz chyba wszystko wiem, przy nastepnej okazji ,jeszcze pomecze to szkielko ;-)

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Moj znajomy znalazl cos na temat 85 1.8:

Mysle ,ze Vanmurder albo ktos kto zna dobrze angielski przetlumaczy to na potrzeby forum ;-)
    I cóż z tego może wynikać? Pisałem wyżej, że można uzyskać "piękne" fioletowe krawędzie nawet ze znakomitej 35L, kiedy skieruje go w stronę np. lamp jarzeniowych lub okien z silnym kontrastem, elementami metalu w ciemnych korytarzu. Jak kupowałem ten obiektyw w Fotoit, a wiele osób z tej grupy zna to miejsce, to właśnie biegałem po budynku i robiłem różne dziwne, skrajne testy na 20D i na 1.4. Oj, gdzie ja nie wlazłem "Postawiłem" to szkło przed trudnym, może zbyt trudnym, skrajnym zadaniem i w tym ustawieniu tak się zachowało. Analogicznie, podobne warunki próbujesz stawiać swojemu obiektywowi a potem się dziwisz, że jest coś z nim nie tak lub zdjęciami. Tomdz dwoma prostymi przykładami (zresztą udanymi) udowadnia, że problem nie stoi po stronie tego obiektywu tylko fotografującego. Udanych zdjęć życzę.

tomdz - 1 - udany portret i podoba się, może kompozycyjnie zmieniłbym ustawienie tej prawej ręki i położyłbym wzdłuż tego balkonu i nie ucinałbym narożnika balustrady? Ale to są detale ...
    2 - kot fajnie wygląda w tej zieleni i jego zielone oczy pasują, a Ty zapewne leżałeś w trawie, mz nieco za dużo dołu i przydałoby się trochę bardziej rozmyć drugi plan
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 02-07-2008 o 21:53
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

allgsm.pl nie chce się czepiać ale twoim problemem nie są aberracje czy problemy z ostrością obiektywu tylko sama technika i czepianie się sprzętu myślę nie odwróci uwagi od problemu. może po prostu tak masz i już i pewnego poziomu nie przeskoczysz. oczywiście życzę tobie jak najlepiej ale taka myśl mnie naszła po przeczytaniu tych czterdziestu stron. nie każdy piłkarz będzie grał jak Pele i choć ciężką pracą można wiele zdziałać to czasami to nie wystarczy
    historia fotografii nie rozpoczęła się wraz z obiektywami L matrycami FF a jednak popełniono kilka dobrych zdjęć w przeszłości...

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jak dla mnie 85mm 1.8 to jeden z najlepszych obiektywów do portretu , bokeh cudowny , każdy ma swoją opinię ale ja bym tam raczej szukał problemów u siebie niż w szkiełku. No chyba że masz walnięte i jest jakiś bf lub ff i stąd problemy z ostrością.
    Ostatnio edytowane przez Semtex ; 02-07-2008 o 22:03
    5d + L plecak

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chlopaki ja nie zwalam bron boze winy na sprzet ale probuje wyeliminowac jedna mozliwosc i druga. Wcale nie ukrywam ,ze wina lezy raczej po mojej stronie,ale po to jest ten temat i po to daje przyklady aby sie tego dowiedziec od bardziej doswiadczonych kolegow ;-)

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

trochę zeszliście z tematu zamiast dyskutować o zdjęciach które pokazują tutaj dyskusja poszła w sprzęt to chyba nie ta zakładka. często się spotykam ze ludzie zganiają zwoje wady i niedociągnięcia w zdjęciach na sprzęt rozumiem ze lepsze i droższe L-ki ułatwią prace ale jak masz słabszy tańszy słoik zmusza cię do myślenia jak to zrobić żeby było prawie jak z tej drogiej elki
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Strona 44 z 312 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów