Strona 49 z 378 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    A co myślisz o monitorach firmy iiyama?
    Iiyamy już nie ma. Firma i jej legenda umarła. Po wykupieniu Iiyamy zakład robi wyłącznie monitory masowe. Na dodatek stosuje mylące nazewnictwo, dla coraz to "nowszych" odgrzewanych kotletów.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja mam pytanie z troche innej beczki:
    Jak wygląda sprawa z awaryjnością monitorów Eizo i warunkami gwarancji? Dlaczego pytam: Znajomy kupił sobie EIZO ColorEdge CE210WK. po pokoło 200h użytkowania pojawiło się cos takiego:
    http://img371.imageshack.us/img371/2972/eizoax9.jpg
    Niestety reklamację odrzucono bo podobno wszystko jest w normie (odchylenie na poziomie 17% a norma to 25%, siatka 3X3 cokolwiek by to znaczyło). Dla mnie ustaerka jest ewidentna. ale niestety, już od dawna mówię że monitory LCD to jedyny towar który można sprzedać uszkodzony (piksele).
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    A ja mam pytanie z troche innej beczki:
    Jak wygląda sprawa z awaryjnością monitorów Eizo i warunkami gwarancji?
    Prawie zerowa, o ile ktoś nie przywiezie z niemieckiego marketu. Warunki gwarancji: http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-gwarancja.php

Dlaczego pytam: Znajomy kupił sobie EIZO ColorEdge CE210WK. po pokoło 200h użytkowania pojawiło się cos takiego:
    To zdjęcie nie oddaje problemu, bo próbkując je wychodzi, że nierówność jest 85%! Sposób obliczenia z "serwisówki": {(Max. brightness - Min brightness)/Max.brightness} x 100. Gdyby taka nierówność miała miejsce monitor byłby wymieniony, co jest oczywiste. Zainteresowanych proszę o wykonanie eksperymentu i stworzenie sobie obrazka w PS z nierównością 17%. W tej sprawie są jeszcze dwa aspekty:
    1. Monitor LCD jest niezwykle wrażliwy na niski poziom oświetlenia zewnętrznego, i ujawnia wówczas cały szpaler wad, które normalnie są akceptowalne, albo w ogóle niewidoczne. Odwrotnie niż przy CRT.
    2. Obecnie monitory CE to końcówka produkcji. Nacisk jest na wyrównywane elektronicznie CG222 i CG241. Stąd większa dysproporcja jakości pomiędzy nowymi monitorami, a starszymi.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gośc to opisuje tak: "Eizo zaczął wyraźnie i uciążliwie mocniej swiecić z lewej strony :/ Gdy mam odpalony jakiś film to plama o średnicy 15 cm wylewa się zza lewej krawędzi i miejscami dociera niemal do środka matrycy. Ni e mówię już o tym że po tej lewej stronie nasycenie kolor również ulega zmianie"
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Gośc to opisuje tak: "Eizo zaczął wyraźnie i uciążliwie mocniej swiecić z lewej strony :/ Gdy mam odpalony jakiś film to plama o średnicy 15 cm wylewa się zza lewej krawędzi i miejscami dociera niemal do środka matrycy. Ni e mówię już o tym że po tej lewej stronie nasycenie kolor również ulega zmianie"
    Znam ten przypadek. Gdyby było to możliwe, pomógłbym załatwić wymianę. Jednak nierówność jest zbyt mała, aby dało się obejść normę fabryczną. Efekt nierówności jest bezsprzecznie, ale spotęgowany przez niewłaściwe warunki eksploatacji monitora (za ciemno) i być może regulację (za jasny). Taka i nawet większa nierówność np w Dellach, Necach jest zupełnie normalna. W Eizo ten egzemplarz jest powyżej średniej, ale nadal nie powinno to sprawiać problemu w pracy. Z reguły nierówność modeli niestabilizowanych nie przekracza 10%, a tego zupełnie nie widać w poprawnych warunkach.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

znasz przypadek bo chyba ja gościa do Ciebie wysłałem po zakup monitora.
    Zastanawiam się tylko czy często zdarzaja sie takie usterki.
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

znasz przypadek bo chyba ja gościa do Ciebie wysłałem po zakup monitora.
    Zastanawiam się tylko czy często zdarzaja sie takie usterki.
    Bywa, że ja widzę jakąś cechę obrazu, a użytkownik zastanawia się o co mi chodzi, albo ja nic nie widzę a on kręci nosem. Zależy od preferencji. Staram się każdemu opowiedzieć z detalami, czego może się spodziewać po monitorze, ale efekt finalny jest przewidywalny, powiedzmy tylko w 80%. Zdarza się, że jakieś cechy obrazu, np nierówność, czy wąskie kąty widzenia, są bagatelizowane w rozmowie, a okazuje się po odbiorze, że wrażliwość użytkownika, powoduje, że jest to jednak zauważane i czasem uciążliwe.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-06-2008 o 00:47

Bywalec

Domyślnie monitor

Po przeczytaniu całego wątku i korespondencji z Tom01, swoją drogą bardzo kompetentna i otwarta osoba, mam kupić monitor i nadal się waham pomiędzy:

EIZO ColorEdge CG222WK

EIZO ColorEdge CE240WK

Chęć posiadania tak dobrego monitora wynika na pewno nie z potrzeb zawodowych, raczej na pewno nie będę zawodowym fotografem i grafikiem

Mam prośbę do uzytkowników tychże monitorów o poradę co wybrać.
    Zastosowanie: amatorskie, fotografia, grafika i bardzo rzadko film.

A może wybrać coś innego w porównywalnej cenie ?

Marek

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Bywa, że ja widzę jakąś cechę obrazu, a użytkownik zastanawia się o co mi chodzi, albo ja nic nie widzę a on kręci nosem. Zależy od preferencji. Staram się każdemu opowiedzieć z detalami, czego może się spodziewać po monitorze, ale efekt finalny jest przewidywalny, powiedzmy tylko w 80%. Zdarza się, że jakieś cechy obrazu, np nierówność, czy wąskie kąty widzenia, są bagatelizowane w rozmowie, a okazuje się po odbiorze, że wrażliwość użytkownika, powoduje, że jest to jednak zauważane i czasem uciążliwe.

A jak wygląda problem proporcji ekranu?
    Oglądałem dziś w MM monitory i okazuje się, że panoramiczne stanowią już chyba 90% asortymentu. Monitory w niepanoramicznych proporcjach ekranu powoli znikają.
    Przy pracy z fotografią monitor panoramiczny chyba nie jest zbyt wygodny, jako że nie fotografujemy w proporcjach panoramicznych.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Iiyamy już nie ma. Firma i jej legenda umarła...

To dziwne, bo monitory tej marki są na rynku i sprawują się całkiem nieźle.
    U mnie w firmie jest takich kilka, kupionych w zeszłym roku i nie ma zastrzeżeń ani do ich jakości, ani do niezawodności.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 28-06-2008 o 00:14 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a13 Zobacz posta
    Po przeczytaniu całego wątku i korespondencji z Tom01, swoją drogą bardzo kompetentna i otwarta osoba, mam kupić monitor i nadal się waham pomiędzy:

EIZO ColorEdge CG222WK

EIZO ColorEdge CE240WK

Chęć posiadania tak dobrego monitora wynika na pewno nie z potrzeb zawodowych, raczej na pewno nie będę zawodowym fotografem i grafikiem

Mam prośbę do uzytkowników tychże monitorów o poradę co wybrać.
    Zastosowanie: amatorskie, fotografia, grafika i bardzo rzadko film.

A może wybrać coś innego w porównywalnej cenie ?

Marek
    A może 210 W lub coś porównywalnego ?
    Marek

Strona 49 z 378 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów