Strona 59 z 378 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3SA Zobacz posta
    czyli z tym monitorem wyżej nie podskoczę. dzięki za odpowiedź.
    To dobry monitor, ale nie profesjonalny.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie mam póki co dostępu do profi monitora, ale czy to niebo na idealnym monitorze nie będzie miało pasów? Jak to będzie wyglądało na CG222W, którego mam nadzieję niedługo stanę się posiadaczem?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Nie mam póki co dostępu do profi monitora, ale czy to niebo na idealnym monitorze nie będzie miało pasów? Jak to będzie wyglądało na CG222W, którego mam nadzieję niedługo stanę się posiadaczem?
    Na owym niebie są artefakty, ale bardzo delikatne. Nie nadaje się ono do testowania monitorów, a raczej progu tolerancji użytkowników.

CG222W jest zarzynany przez rzeźnika, ale nie dlatego, że nie potrafi pokazać poprawnie symulowanej szarości w ten chytry sposób. Potrafi, ale tylko w wąskim kącie widzenia. Jak Pan będzie się przemieszczał, to coraz to inna partia ekranu będzie szara a inna lekko tęczowa. Czym dalej od ekranu (mniejsze zmiany kąta), tym mniej. Taki urok tego typu matrycy i 10 kg elektroniki w środku nie jest w stanie tego skompensować. Żaden monitor na S-PVA nie pokaże tego równo szaro. Fizyka. Gradient szarości będzie idealny w każdym aspekcie, niemal co do odcienia.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-08-2008 o 14:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W naszym serwisie myjemy Ajaxem do okien. Sekret jednak tkwi w metodzie, a nie środku. Wielu ludzi w obawie przed cieczą piłuje ekran niemal na sucho. Trzeba popsikać konkretnie, niechaj aż płynie i energicznie wytrzeć czystą bawełnianą szmatką.
    ok - bardzo dziękuję spróbuje; wstyd powiedzieć ale nie czyściłem go od paru miesięcy żadną szmatką
    jednynie zdmuchnąłem troche kurzu - musze powiedziec ze oryginalna osłonka na monitor sprawuje sie swietnie a dodatkowo matryca mniej sie kurzy

szarość.png

w fast stone image po powiekszeniu do 100% z lewej strony czyli w cieniach mam 5 delikatnych pasków
    jeden pasek na srodku obrazka
    w światłach (parawa) jest możnaby powidziec idealnie ;-) - dla mnie oczywiscie
    nie wiem czy ma to znaczenie ale matryca nierozgrzana bo właśnie włączyłem kompa

landszaft z niebem
    że tak sie wyraze o niebo lepiej niż na laptoku! ;-)
    a tak poważnie to bardzo ładnie wygląda niebo
    biorąc pod uwage co napisałem powyżej nie bedzie zaskoczeniem że to co napisze teraz: im jasniejsze niebo tym mam mniej 'artefaktów'
    najwiecej widać tam gdzie najciemniej

gdy odsunąłem sie 50cm dalej od monitora niż siedzę zazwyczaj jakość obrazka 'wzrosła'

btw bardzo ladne zdjęcie
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    w cieniach mam 5 delikatnych pasków (...) napisze teraz: im jasniejsze niebo tym mam mniej 'artefaktów' najwiecej widać tam gdzie najciemniej
    Gratuluję konsekwencji w obserwacji. Jest Pan obiektywny w stosunku do posiadanego sprzętu a wyniki obserwacji dobrze świadczą o "oku".

Co do "pasków" można się pobawić w regulację tego monitora. Można zawęzić zakres dynamiczny, przez ustawienie wyżej punktu czerni, np, 0.3-0.5 cd/m^2. Temperaturę bieli można sprawdzić w zakresie 6000-7000K i zostawić taką wartość, przy której jest najmniej pasków wewnątrz gradientu. Chodzi aby rozkminić (fajne słowo, znajomy mi sprzedał), jaka jest naturalna temperatura bieli lamp, w Pana egzemplarzu.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Witam. Zamierzam nabyc nowy monitor najlepiej w okolicach 24 cali panoraminczy! Watek monitorowy sledze juz od dluzszego czasu, sporo sie naczytalem, mam swoje typy lecz nie bardzo wiem, ktory monitor spisze sie najlepiej do akurat moich wymagan. Zaczne moze od warunkow w jakich monitor ma pracowac, otoz najczesciej bedzie to pozne popoludnie i wieczor, odleglosc od monitora zmierzona 80cm. Monitor bedzie mi sluzyl glownie do korzystania z internetu, ogladania filmow oraz rzadziej do obrobki zdjec. Jesli chodzi o zdjecia to jest to tylko moje hobby i nie wymagam tutaj absolutnej zgodnosci kolorow z drukarka. Chcialbym natomiast aby wszystkie moje zdjecia byly poprawnie wyswietlane bez zbednych upiekszen i przebarwien. Do tej pory staralem sie pstrykac w Rawach jednak nie zawsze mam czas na dalsza obrobke, poza tym na moim obecnym monitorze i tak ona niewiele dawala...Podsumowujac moje wymagania monitor ma byc uniwersalny, do filmow, internetu i do zdjec lecz z naciskiem nie na ich obrobke tylko poprawnie wyswietlane zdjeciechyba sie jasno wyrazilem...Teraz moje typy : Nec 2690 WUXi, Eizo S2431, Eizo CG222W, LaCie 324.
    Bardzo prosze uzytkownikow w/w monitorow o podzielenie sie wrazeniami z uzytkowania

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Gratuluję konsekwencji w obserwacji. Jest Pan obiektywny w stosunku do posiadanego sprzętu a wyniki obserwacji dobrze świadczą o "oku".

Co do "pasków" można się pobawić w regulację tego monitora. Można zawęzić zakres dynamiczny, przez ustawienie wyżej punktu czerni, np, 0.3-0.5 cd/m^2. Temperaturę bieli można sprawdzić w zakresie 6000-7000K i zostawić taką wartość, przy której jest najmniej pasków wewnątrz gradientu. Chodzi aby rozkminić (fajne słowo, znajomy mi sprzedał), jaka jest naturalna temperatura bieli lamp, w Pana egzemplarzu.
    dziękuję - odbieram jako komplement ;-)
    z konsekwencją u mnie bardzo dobrze - niektórzy nawet mówią że aż za dobrze, więc staram sie trenować od czasu do czasu niekonsekwencje :razz: (oczywiście nie w tym przypadku)

a tak poważnie to wyszedłbym na półgłówka opisując szarość jak opisałem po czym stwierdzając że niebo jest idealne ;-) - no ale rozumiem że udało się panu już podpuścić co poniektórych 'znawców'
    bardzo mi sie podoba jak ludzie sami sie pogrążają okłamując siebie i innych

nie za bardzo wiem jak miałbym ustawić czerń na większą wartość? o ile dobrze pamiętam podczas kalibracji nie ma takiej opcji?
    jedyne co mi przychodzi do głowy aby uzyskać większą watość czerni to zwiększyć brightness wtedy czerń będzie jaśniejsza? dobrze kombinuje?

mam I1D2; chyba że w oprogramowaniu Lafota jest inaczej?

rozkmninić - fajne tylko mi sie brzydko kojarzy ;-)

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Witam. Zamierzam nabyc nowy monitor najlepiej w okolicach 24 cali panoraminczy! Watek monitorowy sledze juz od dluzszego czasu, sporo sie naczytalem, mam swoje typy lecz nie bardzo wiem, ktory monitor spisze sie najlepiej do akurat moich wymagan. Zaczne moze od warunkow w jakich monitor ma pracowac, otoz najczesciej bedzie to pozne popoludnie i wieczor, odleglosc od monitora zmierzona 80cm. Monitor bedzie mi sluzyl glownie do korzystania z internetu, ogladania filmow oraz rzadziej do obrobki zdjec. Jesli chodzi o zdjecia to jest to tylko moje hobby i nie wymagam tutaj absolutnej zgodnosci kolorow z drukarka. Chcialbym natomiast aby wszystkie moje zdjecia byly poprawnie wyswietlane bez zbednych upiekszen i przebarwien. Do tej pory staralem sie pstrykac w Rawach jednak nie zawsze mam czas na dalsza obrobke, poza tym na moim obecnym monitorze i tak ona niewiele dawala...Podsumowujac moje wymagania monitor ma byc uniwersalny, do filmow, internetu i do zdjec lecz z naciskiem nie na ich obrobke tylko poprawnie wyswietlane zdjeciechyba sie jasno wyrazilem...Teraz moje typy : Nec 2690 WUXi, Eizo S2431, Eizo CG222W, LaCie 324.
    Bardzo prosze uzytkownikow w/w monitorow o podzielenie sie wrazeniami z uzytkowania

Pozdrawiam
    choć jestem zwolennikiem teorii aby kupować sprzęt najlepszy na jaki nas stać (i jaki będzie nam potrzebny) to dziwie się ze wymieniasz cg222W jako model z naciskiem na internet i film i czasem do zdjęć...

poradzę w ten sposób: stać mnie na 50 1.2 i chętnie bym posiadał taki obiektyw... tylko po co? nie wykorzystam go w pełni, nie zarabiam foceniem pieniędzy...
    kupiłem 50 1.4 świadomy niedostatków (głównie AF) który rodzinnie-hobbystycznie w zupełności wystarcza a i ostatnio dwa słuby zrobiłem
    'zaoszczędzoną' kasę wydam na palnik albo na żone (co też jest swego rodzaju inwestycją ;-) )
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta

Pozdrawiam
    Monitory Nec 2690WUXi, Eizo CG222, LaCie324 to konstrukcje dedykowane do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy. Ich potencjał kryje się w możliwości precyzyjnej, sprzętowej kalibracji, w poszerzonych możliwościach reprodukcji barw, w równomiernym podświetleniu, w zdolności symulowania wyglądu powiększeń - jeśli nie wymagamy od monitora kwadratowych jaj i nie mamy w planach znęcać się nad nim z kolorymetrem i kalibrować go na 110 sposobów, tego typu konstrukcje to trochę overkill. Zwyczajne S2431 powinno doskonale się sprawdzić i nie sprawiać problemów.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dzieki za zainteresowanie Panowie

Tez jestem zwolennikiem kupowania raz a dobrze i wlasnie dlatego mam tyle watpliwosci co do wyboru monitora. Nie stac mnie po prostu na kupowanie sprzetu co rok lub dwa... Jesli chodzi o Eizo S2431 i o Neca 2690WUXi to cenowo wygladaja podobnie (Nec ok. 500 drozszy) a wiele osob uwaza ze Nec znacznie lepszy bo na S-IPS i mozna kalibrowac sprzetowo. Ze zdjeciami co prawda zaczynam dopiero swoja droge ale nie widze nic zlego w kupowaniu monitora na "zapas" moze za rok, dwa bardziej mnie to wciagnie...Ciekawi mnie jedno czy gdyby postawic obydwa te monitory obok siebie i wyswietlic to samo zdjecie czy zauwazylbym roznice? Przyklad Eizo CG222W wziety jest z rozmowy z Panem Nigotem z firmy Alstor moze i na wyrost a moze jakosc obrazu bedzie rzeczywiscie lepsza niz na tanszym Eizo i Necu...

Pełne uzależnienie

Domyślnie Lenovo ThinkPad W700

A co Panowie sądzić o takim lewiatanie: http://www.dpreview.com/news/0808/08081204thinkpad.asp?

Szczegóły techniczne tutaj:
    http://shop.lenovo.com/ISS_Static/me..._Datasheet.pdf
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 59 z 378 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów