znasz przypadek bo chyba ja gościa do Ciebie wysłałem po zakup monitora.
Zastanawiam się tylko czy często zdarzaja sie takie usterki.
znasz przypadek bo chyba ja gościa do Ciebie wysłałem po zakup monitora.
Zastanawiam się tylko czy często zdarzaja sie takie usterki.
Bywa, że ja widzę jakąś cechę obrazu, a użytkownik zastanawia się o co mi chodzi, albo ja nic nie widzę a on kręci nosem. Zależy od preferencji. Staram się każdemu opowiedzieć z detalami, czego może się spodziewać po monitorze, ale efekt finalny jest przewidywalny, powiedzmy tylko w 80%. Zdarza się, że jakieś cechy obrazu, np nierówność, czy wąskie kąty widzenia, są bagatelizowane w rozmowie, a okazuje się po odbiorze, że wrażliwość użytkownika, powoduje, że jest to jednak zauważane i czasem uciążliwe.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-06-2008 o 00:47
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Po przeczytaniu całego wątku i korespondencji z Tom01, swoją drogą bardzo kompetentna i otwarta osoba, mam kupić monitor i nadal się waham pomiędzy:
EIZO ColorEdge CG222WK
EIZO ColorEdge CE240WK
Chęć posiadania tak dobrego monitora wynika na pewno nie z potrzeb zawodowych, raczej na pewno nie będę zawodowym fotografem i grafikiem
Mam prośbę do uzytkowników tychże monitorów o poradę co wybrać.
Zastosowanie: amatorskie, fotografia, grafika i bardzo rzadko film.
A może wybrać coś innego w porównywalnej cenie ?
Marek
W takmi razie decydowałbym się raczej na CG222. Ma on nieco poszerzony gamut bliższy raczej przestrzeni Adobe RGB, niż sRGB, dzięki czemu lepiej się nada do pracy w przestrzeni Adobe RGB, a przy okazji uzyskamy na nim wierniejszy softproofing wydruku R1800, która jest drukarką pigmentową o poszerzonym zestawie kolorantów (a więc o dość sporym, wykraczającym poza przestrzeń sRGB gamucie). Dodatkowym atutem panelu seri CG jest elektroniczna kompensacja homogeniczności wyświetlanego obrazu oraz precyzyjniejsza kalibracja.
A jak wygląda problem proporcji ekranu?
Oglądałem dziś w MM monitory i okazuje się, że panoramiczne stanowią już chyba 90% asortymentu. Monitory w niepanoramicznych proporcjach ekranu powoli znikają.
Przy pracy z fotografią monitor panoramiczny chyba nie jest zbyt wygodny, jako że nie fotografujemy w proporcjach panoramicznych.
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To dziwne, bo monitory tej marki są na rynku i sprawują się całkiem nieźle.
U mnie w firmie jest takich kilka, kupionych w zeszłym roku i nie ma zastrzeżeń ani do ich jakości, ani do niezawodności.
Pozdrówka
Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 28-06-2008 o 00:14 Powód: Automerged Doublepost
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz