W takmi razie decydowałbym się raczej na CG222. Ma on nieco poszerzony gamut bliższy raczej przestrzeni Adobe RGB, niż sRGB, dzięki czemu lepiej się nada do pracy w przestrzeni Adobe RGB, a przy okazji uzyskamy na nim wierniejszy softproofing wydruku R1800, która jest drukarką pigmentową o poszerzonym zestawie kolorantów (a więc o dość sporym, wykraczającym poza przestrzeń sRGB gamucie). Dodatkowym atutem panelu seri CG jest elektroniczna kompensacja homogeniczności wyświetlanego obrazu oraz precyzyjniejsza kalibracja.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Jak to nie ? Zdjęcia z dslr canona to przecież prawie 16:10. Dodatkowo jak do zdjęć pionowych obrócisz sobie monitor pivotem to za pierwszym razem będziesz zbierał szczękę z podłogi
O większej ilości miejsca w aplikacjach już nie wpominam.
Warto jednak posłuchać np. kolegi Toma i kupić porządny wyświetlacz (o czym przekonałem się niestety na własnej skórze).
Panorama sprawdza sie wysmienicie przy obrobce zdjec w formacie 3:2. Obok zdjecia zostaje akurat tyle, ile potrzeba na paski narzedzi w Photoshopie![]()
...
Po wielu latach użytkowania monitora 4:3 zdecydowałem się na panoramę (nie bez oporów), teraz nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć monitorze 4:3. Narzędzia zawsze na wierzchu i nie przeszkadzają.
To ja tylko powiem, ze dzisiaj siadajac do swojego eizo prawie zawalu dostalem. w okolicy lewego gornego naroznika ciemniejszy punkt sie pojawil. I to tak na pare pikseli obrazowych. Okazuje sie, ze jakies mikrobydle wlazlo miedzy matryce a podswietlenie... troszke mi ulzylo jak sobie to poszlo za lewy kraniec ekranu i miejmy nadzieje, ze juz nie wroci.
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
Mój śmietnik